Clujul, afundat în protestele bugetarilor
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Oct 2010, 00:33
- Eveniment
- Ascultă știrea
DISTRIBUIE
Mişcările spontane de protest izbucnite miercuri seară la Direcţia Generală a Finanţelor Publice au continuat ieri toată ziua. Încetul cu încetul, flacăra protestului s-a extins la Cluj spre Casa de Pensii, Agenţia pentru Prestaţii Sociale şi Casa de Sănătate. În final, protestatarii au obţinut ce au cerut.
Finanţele au dat tonul
Angajaţii de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj şi-au reluat ieri protestele de la primele ore ale dimineţii, în tandem cu mişcările similare din întreaga ţară. Înarmaţi cu răbdare, dar şi motivaţi de condiţiile în care au ajuns să trăiască, oamenii şi-au spus că nu mai au nimic de pierdut şi au ieşit în curtea instituţiei. Şi au câştigat.
“Pe fluturaşul meu de salariu scrie acum 523 de lei. Uitaţi, aici este bonul unui coleg: 480 de lei pe lună! Acesta are 600 de lei. Plecăm seara acasă şi nu avem bani de mâncare. Avem copii acasă şi nu ştim de la cine să ne mai împrumutăm. Trăim de două luni din datorii. Sunt colegi care au rate la credite”. Aceste vorbe nu aparţin unui şomer, ci unui angajat al DGFP Cluj. “Bani sunt. Noi aducem ca albinuţele şi dânşii îi cheltuiesc. Nu ştiu cum”, spune un alt funcţionar. “Ne este ruşine. Nu mai avem nicio putere. Am colegi cu câte 400-500 de lei salariu care se duc în inspecţie la oameni care învârt sute de milioane. Li se râde în nas şi sunt umiliţi”, mai spune acesta.
“Din banii reţinuţi pentru stimulente nu se plăteau numai salarii. Aceşti bani mergeau şi la plata încălzirii, a utilităţilor, a proceselor pe care le au agenţii noştri cu firmele. Nu putem funcţiona fără aceşti bani”, sublinia şi liderul sindical Ilie Rostogol. Principala solicitare a angajaţilor de la Finanţe viza plata stimulentelor salariale care reprezintă, în general, peste 50% din venit. Potrivit declaraţiilor acestora, de la 1 iunie le-a fost redus cu 25% salariul de bază, iar stimulentele nu le-au mai fost acordate. Aşa se face că, în total, unii salariaţi şi-au pierdut peste 75% din venit în urma măsurilor de austeritate.
“Toată lumea are impresia că la Finanţe sunt salarii mari. Dar nu este aşa. Cu tot cu aceste stimulente înainte ajungeam la 1.600 de lei. Acum am 800”, spune Marian, un alt angajat al instituţiei.
Încă de la primele ore ale dimineţii oamenii erau decişi să continue protestul până când vor obţine tot ceea ce au solicitat. Se înarmaseră cu răbdare pentru câteva zile de proteste, iar liderul sindical luase deja decizia de a suspenda raportul de activitate şi de a declanşa greva, după ce mişcarea lor fusese catalogată de ministrul Finanţelor drept ilegală.
La ora 16:00, Ministerul Finanţelor a cedat însă presiunilor venite din toată ţara şi a acceptat condiţiile cerute de protestatari. “Se vor constitui comisii prin care se vor acorda stimulente în funcţie de criterii de performanţă, în funcţie de anumiţi indicatori, pentru persoanele care au contribuit decisiv la creşterea încasărilor bugetare sau la combaterea fenomenului de evaziune fiscală”, a spus ieri Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma consultărilor cu sindicatele şi cu Ministerul Finanţelor.
“Luni vor fi plătite stimulentele aferente lunii august, iar până în data de 20 octombrie se vor plăti şi cele pe luna septembrie. Protestul a fost soluţionat, iar noi nu mai avem în aceste condiţii niciun argument pentru a manifesta. De mâine (astăzi - n. red.), toată lumea revine la lucru”, a transmis Ilie Rostogol, la finalul zilei.
S-a evitat blocajul fiscal
Luna octombrie este cea mai activă lună din ultimul trimestru din punct de vedere fiscal. O eventuală continuare a grevei, spun angajaţii de la Finanţe, ar fi însemnat o catastrofă pentru bugetul de stat, deoarece ar fi fost sistată colectarea. Totodată, greva ar fi afectat direct instituţiile statului. “La Trezorerie sunt planificate câteva instituţii să îşi ridice salariile. Aşa că nu vor putea să facă acest lucru dacă va continua protestul”, declara directorul DGFP Cluj, Mihai Costin.
Casa de Pensii, pe urmele Finanţelor
Impulsionaţi de mişcarea spontană de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, angajaţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) şi-au sistat şi ei activitatea. Protestul lor a rămas însă fără răspuns.
Instituţiile clujene s-au urmărit ieri îndeaproape unele pe altele. Angajaţii aşteptau să vadă ce fac cei din ograda vecină ca să se hotărască. Văzând protestul de la Finanţe, salariaţii de la CJP au început să iasă, de la 9:00 dimineaţa, în curtea instituţiei. “Protestul este spontan. Acum a venit momentul, după ce am văzut ieri (13 octombrie - n. red.) la Finanţe. Putem vorbi de o revoluţie a bugetarilor. Aşa nu se poate trăi, cu un salariu de 600 de lei! Numai abonamentul pe autobuz mă costă 50 de lei. Ar trebui să vin în fiecare zi cu aceleaşi haine la serviciu ca să pot supravieţui cu acest venit”, spune o angajată de la CJP, în timp ce ne arată fluturaşul cu venitul net de 635 de lei. Însă alţi colegi de-ai ei au salarii chiar mai mici, ajungând până la 437 de lei. Oamenii au protestat împotriva tăierilor salariale de 25 la sută şi a eliminării stimulentelor.
“Pe parcursul protestului, pensionarii nu-şi primesc banii, nu se rezolvă problemele cu care ei vin la noi şi nu se depun dosare”, afirmă liderul de sindicat de la CJP Cluj, inspectorul Daniel Petric. Acesta susţine că a ajuns să aibă un venit net de 500 de lei pe lună. În urmă cu trei ani, el lucra la o bancă şi şi-a permis să-şi cumpere ochelari de vedere marca Police, care valorează de două ori mai mult decât actualul său venit. Celor 30 de angajaţi ai CJP li s-au alăturat cei de la Direcţia de Muncă. Singurii care nu au protestat din clădirea de pe strada George Coşbuc au fost angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). “Se lucrează în mod normal pentru a servi interesele cetăţenilor. Eu nu le-am interzis să protesteze”, a spus inspectorul-şef al ITM, Emilian Roşca.
“În urma discuţiilor la nivel de sindicat s-au sintetizat cinci revendicări ce au fost înaintate Ministerului Muncii şi pentru care aşteptăm soluţionare. S-a cerut astfel reluarea plăţii stimulentelor, în condiţiile în care nu ne-au mai fost acordate din luna iunie. Apoi, am solicitat revenirea la salariile anterioare cu începere de la 1 ianuarie 2011, angajarea de personal pentru a face faţă volumului de muncă, plata orelor suplimentare şi reluarea plăţii sporurilor”, declară Szabo Zsolt, şeful Biroului de Pensii Internaţionale de la Cluj.
Potrivit lui, salariile angajaţilor de la Casa de Pensii au scăzut, din iunie, cu aproximativ 75%, în condiţiile în care cea mai mare parte a veniturilor era formată din sporuri şi stimulente salariale. Un sfert dintre angajaţii Casei de Pensii au salarii cuprinse între 400 şi 500 de lei, iar media salariilor din instituţie este de aproximativ 800-900 de lei. Din cauza acestor proteste, la instituţie nu au mai putut fi depuse declaraţiile nominale, dosarele de pensie, nu s-au mai încasat contribuţiile sociale şi nu s-au mai plătit ajutoarele de deces, cele sociale şi cele de maternitate.
Situaţie incertă
Angajaţii Casei de Pensii nu au primit, până la închiderea ediţiei, niciun semn de la Bucureşti în legătură cu soluţionarea protestelor. “Nu ştim ce se va întâmpla vineri. Mergem la lucru şi vedem ce vor decide angajaţii. Din câte am înţeles, întâlnirile cu Ministrul Muncii vor avea loc astăzi. Vom urmări”, a declarat Maria Antoci, director la Casa de Pensii Cluj.
Angajaţii CAS: “Ne vrem doar salariile întregi, fără stimulente”
La Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), protestul a generat un adevărat haos. Peste o sută de clujeni, aflaţi la coadă de dimineaţă, au fost bulversaţi de gestul funcţionarilor şi s-au speriat că rămân fără medicamente din cauza lor.
Acţiunea a avut loc ieri la orele prânzului şi a fost declanşată în solidaritate cu protestatarii de la Finanţe şi cu alte unităţi CAS din ţară. “Ar trebui să se ţină seama de faptul că noi nu cerem, ca alţii, stimulente şi premii. Am fi mulţumiţi dacă ne-ar lăsa doar salariile întregi”, a precizat Ana Pintea, una dintre protestatare.
“Ne ocupăm de tot judeţul Cluj în fiecare zi, în condiţiile în care ar trebui să fim cu cel puţin 40 de angajaţi mai mulţi. Oamenii cu care avem de-a face în fiecare zi sunt şi ei tensionaţi, s-a întâmplat să ne bruscheze fizic de câteva ori. Ne dă contribuabilul în cap şi nouă ne scad salariile cu 50-60%, nu cu 25%, cum s-a anunţat”, s-a revoltat Alina Părău, o altă angajată CAS din mulţimea de protestatari. Angajaţii instituţiei clujene s-au plâns că nici până acum nu au avut parte de sporuri şi prime de vacanţă “cum au avut alţi bugetari” şi că au ajuns să primească doar câteva sute de lei lunar pentru munca lor. “Să ajungi la un salariu de debutant în pragul pensiei este mai mult decât umilitor”, a completat Ana Pintea.
Protestul spontan i-a luat pe nepregătite pe clujenii care stăteau la coadă de dimineaţă pentru a-şi plăti contribuţia la CAS ori alte formalităţi urgente. “Stau aici de la 7:00, am dat o grămadă de bani pe drum, am făcut 60 de km ca să plătesc asigurarea şi acum m-am pomenit scoasă afară, că e grevă. Medicul de familie nu mă primeşte dacă nu plătesc”, s-a plâns Matilda Foliş, din satul Bădeni. Femeia a suferit un preinfarct în urmă cu o lună şi mai avea medicamente doar pentru trei zile. Peste 100 de oameni s-au aflat în aceeaşi situaţie şi mulţi au fost cuprinşi de disperare că nu vor putea să cumpere medicamente pentru ei sau alte rude cu boli grave.
“Am venit din Baciu, pentru socrul meu, să îi plătesc asigurarea. A avut şi el trei preinfarcte şi nu mă pot întoarce fără să fiu sigur că îi putem lua tratamentul. Cine răspunde acum pentru asta?”, a întrebat un clujean revoltat, B.C. Oamenii ar fi vrut să fie anunţaţi din timp de întreruperea programului, nu “aruncaţi afară, cu ciurda, ca nişte vite”, a apreciat R.M., clujeancă angajată la un liceu din oraş. “Sunt şi eu bugetar, am 400 şi ceva de lei salariu acum, îi înţeleg pe protestatari, însă avem şi noi dreptul să fim trataţi ca nişte oameni”, susţine femeia.
“A fost o acţiune spontană, de solidarizare, fiecare a procedat exact cum a simţit. Mâine (azi - n. red.) probabil va continua protestul, după vor evolua lucrurile”, a declarat Crina Grozav, purtătoarea de cuvânt a CAS Cluj.
Clujenii se pregătesc de proteste în capitală
Sindicatele clujene din învăţământ, sănătate, dar şi din mediul privat sunt solidare cu angajaţii de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) şi de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj, care au protestat ieri pentru că nu şi-au primit stimulentele la salarii.
Totodată, sindicaliştii sunt pregătiţi să meargă la Bucureşti pentru a protesta împotriva reducerilor de salarii la sfârşitul acestei luni. “La nivel de federaţie, dar şi la nivel local suntem solidari cu colegii de la Finanţe. Astăzi, la ora 12:00, o să facem o şedinţă pentru a vedea ce formă de protest vom adopta. Vom participa şi la protestul care se va organiza la sfârşitul lunii octombrie, la Bucureşti”, a declarat Lucia Cojocaru, preşedinta Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean. La rândul lor, angajaţii din sistemul sanitar sunt pregătiţi de proteste. “Sanitas este solidar cu colegii de la Finanţe, iar astăzi vom hotărî acţiunile de protest. Vom merge şi la mitingul din Bucureşti care, probabil, va vea loc în perioada 26-28 octombrie”, a declarat Ştefan Roman, liderul sindicatului Sanitas.
Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, crede că angajaţii din Finanţe şi de la CJP au tot dreptul să fie nemulţumiţi. “ Suntem solidari cu ei. Solicitările lor sunt îndreptăţite şi trebuie să li se acorde acele stimulente”, a spus Suciu. La rândul lui, Grigore Pop, liderul Cartel Alfa Cluj, îi cheamă pe angajaţii din sistemul bugetar la proteste.
“Cerem tuturor sindicatelor să înceapă greva de solidaritate. Mitingul de la Bucureşti va avea loc atunci când se va discuta moţiunea de cenzură. Vom merge acolo ca să le spunem că este inacceptabil ceea ce se întâmplă cu România secolului XXI”, a adăugat Pop. El şi-a cerut scuze în numele protestatarilor pentru disconfortul cauzat de greve. Sindicaliştii clujeni au realizat şi un memoriu pe care sunt pregătiţi să îl trimită prefectului, dar şi parlamentarilor clujeni. “Ne vom uni şi vom depune depeşele noastre la prefectură. Nu suntem de acord cu modificările din Codul muncii”, a declarat şi Nati Ariton, liderul Blocului Naţional Sindical Cluj.
Pagini realizate de:
Bogdan VASILESCU - bogdanvasilescu@ziuadecj.ro,
Florentina TĂTAR - florentinatatar@ziuadecj.ro,
Alin GOLBAN - alingolban@ziuadecj.ro,
Cristina PÎRVU - cristinapirvu@ziuadecj.ro.
Angajaţii de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj şi-au reluat ieri protestele de la primele ore ale dimineţii, în tandem cu mişcările similare din întreaga ţară. Înarmaţi cu răbdare, dar şi motivaţi de condiţiile în care au ajuns să trăiască, oamenii şi-au spus că nu mai au nimic de pierdut şi au ieşit în curtea instituţiei. Şi au câştigat.
“Pe fluturaşul meu de salariu scrie acum 523 de lei. Uitaţi, aici este bonul unui coleg: 480 de lei pe lună! Acesta are 600 de lei. Plecăm seara acasă şi nu avem bani de mâncare. Avem copii acasă şi nu ştim de la cine să ne mai împrumutăm. Trăim de două luni din datorii. Sunt colegi care au rate la credite”. Aceste vorbe nu aparţin unui şomer, ci unui angajat al DGFP Cluj. “Bani sunt. Noi aducem ca albinuţele şi dânşii îi cheltuiesc. Nu ştiu cum”, spune un alt funcţionar. “Ne este ruşine. Nu mai avem nicio putere. Am colegi cu câte 400-500 de lei salariu care se duc în inspecţie la oameni care învârt sute de milioane. Li se râde în nas şi sunt umiliţi”, mai spune acesta.
“Din banii reţinuţi pentru stimulente nu se plăteau numai salarii. Aceşti bani mergeau şi la plata încălzirii, a utilităţilor, a proceselor pe care le au agenţii noştri cu firmele. Nu putem funcţiona fără aceşti bani”, sublinia şi liderul sindical Ilie Rostogol. Principala solicitare a angajaţilor de la Finanţe viza plata stimulentelor salariale care reprezintă, în general, peste 50% din venit. Potrivit declaraţiilor acestora, de la 1 iunie le-a fost redus cu 25% salariul de bază, iar stimulentele nu le-au mai fost acordate. Aşa se face că, în total, unii salariaţi şi-au pierdut peste 75% din venit în urma măsurilor de austeritate.
“Toată lumea are impresia că la Finanţe sunt salarii mari. Dar nu este aşa. Cu tot cu aceste stimulente înainte ajungeam la 1.600 de lei. Acum am 800”, spune Marian, un alt angajat al instituţiei.
Încă de la primele ore ale dimineţii oamenii erau decişi să continue protestul până când vor obţine tot ceea ce au solicitat. Se înarmaseră cu răbdare pentru câteva zile de proteste, iar liderul sindical luase deja decizia de a suspenda raportul de activitate şi de a declanşa greva, după ce mişcarea lor fusese catalogată de ministrul Finanţelor drept ilegală.
La ora 16:00, Ministerul Finanţelor a cedat însă presiunilor venite din toată ţara şi a acceptat condiţiile cerute de protestatari. “Se vor constitui comisii prin care se vor acorda stimulente în funcţie de criterii de performanţă, în funcţie de anumiţi indicatori, pentru persoanele care au contribuit decisiv la creşterea încasărilor bugetare sau la combaterea fenomenului de evaziune fiscală”, a spus ieri Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma consultărilor cu sindicatele şi cu Ministerul Finanţelor.
“Luni vor fi plătite stimulentele aferente lunii august, iar până în data de 20 octombrie se vor plăti şi cele pe luna septembrie. Protestul a fost soluţionat, iar noi nu mai avem în aceste condiţii niciun argument pentru a manifesta. De mâine (astăzi - n. red.), toată lumea revine la lucru”, a transmis Ilie Rostogol, la finalul zilei.
S-a evitat blocajul fiscal
Luna octombrie este cea mai activă lună din ultimul trimestru din punct de vedere fiscal. O eventuală continuare a grevei, spun angajaţii de la Finanţe, ar fi însemnat o catastrofă pentru bugetul de stat, deoarece ar fi fost sistată colectarea. Totodată, greva ar fi afectat direct instituţiile statului. “La Trezorerie sunt planificate câteva instituţii să îşi ridice salariile. Aşa că nu vor putea să facă acest lucru dacă va continua protestul”, declara directorul DGFP Cluj, Mihai Costin.
Casa de Pensii, pe urmele Finanţelor
Impulsionaţi de mişcarea spontană de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, angajaţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) şi-au sistat şi ei activitatea. Protestul lor a rămas însă fără răspuns.
Instituţiile clujene s-au urmărit ieri îndeaproape unele pe altele. Angajaţii aşteptau să vadă ce fac cei din ograda vecină ca să se hotărască. Văzând protestul de la Finanţe, salariaţii de la CJP au început să iasă, de la 9:00 dimineaţa, în curtea instituţiei. “Protestul este spontan. Acum a venit momentul, după ce am văzut ieri (13 octombrie - n. red.) la Finanţe. Putem vorbi de o revoluţie a bugetarilor. Aşa nu se poate trăi, cu un salariu de 600 de lei! Numai abonamentul pe autobuz mă costă 50 de lei. Ar trebui să vin în fiecare zi cu aceleaşi haine la serviciu ca să pot supravieţui cu acest venit”, spune o angajată de la CJP, în timp ce ne arată fluturaşul cu venitul net de 635 de lei. Însă alţi colegi de-ai ei au salarii chiar mai mici, ajungând până la 437 de lei. Oamenii au protestat împotriva tăierilor salariale de 25 la sută şi a eliminării stimulentelor.
“Pe parcursul protestului, pensionarii nu-şi primesc banii, nu se rezolvă problemele cu care ei vin la noi şi nu se depun dosare”, afirmă liderul de sindicat de la CJP Cluj, inspectorul Daniel Petric. Acesta susţine că a ajuns să aibă un venit net de 500 de lei pe lună. În urmă cu trei ani, el lucra la o bancă şi şi-a permis să-şi cumpere ochelari de vedere marca Police, care valorează de două ori mai mult decât actualul său venit. Celor 30 de angajaţi ai CJP li s-au alăturat cei de la Direcţia de Muncă. Singurii care nu au protestat din clădirea de pe strada George Coşbuc au fost angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). “Se lucrează în mod normal pentru a servi interesele cetăţenilor. Eu nu le-am interzis să protesteze”, a spus inspectorul-şef al ITM, Emilian Roşca.
“În urma discuţiilor la nivel de sindicat s-au sintetizat cinci revendicări ce au fost înaintate Ministerului Muncii şi pentru care aşteptăm soluţionare. S-a cerut astfel reluarea plăţii stimulentelor, în condiţiile în care nu ne-au mai fost acordate din luna iunie. Apoi, am solicitat revenirea la salariile anterioare cu începere de la 1 ianuarie 2011, angajarea de personal pentru a face faţă volumului de muncă, plata orelor suplimentare şi reluarea plăţii sporurilor”, declară Szabo Zsolt, şeful Biroului de Pensii Internaţionale de la Cluj.
Potrivit lui, salariile angajaţilor de la Casa de Pensii au scăzut, din iunie, cu aproximativ 75%, în condiţiile în care cea mai mare parte a veniturilor era formată din sporuri şi stimulente salariale. Un sfert dintre angajaţii Casei de Pensii au salarii cuprinse între 400 şi 500 de lei, iar media salariilor din instituţie este de aproximativ 800-900 de lei. Din cauza acestor proteste, la instituţie nu au mai putut fi depuse declaraţiile nominale, dosarele de pensie, nu s-au mai încasat contribuţiile sociale şi nu s-au mai plătit ajutoarele de deces, cele sociale şi cele de maternitate.
Situaţie incertă
Angajaţii Casei de Pensii nu au primit, până la închiderea ediţiei, niciun semn de la Bucureşti în legătură cu soluţionarea protestelor. “Nu ştim ce se va întâmpla vineri. Mergem la lucru şi vedem ce vor decide angajaţii. Din câte am înţeles, întâlnirile cu Ministrul Muncii vor avea loc astăzi. Vom urmări”, a declarat Maria Antoci, director la Casa de Pensii Cluj.
Angajaţii CAS: “Ne vrem doar salariile întregi, fără stimulente”
La Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), protestul a generat un adevărat haos. Peste o sută de clujeni, aflaţi la coadă de dimineaţă, au fost bulversaţi de gestul funcţionarilor şi s-au speriat că rămân fără medicamente din cauza lor.
Acţiunea a avut loc ieri la orele prânzului şi a fost declanşată în solidaritate cu protestatarii de la Finanţe şi cu alte unităţi CAS din ţară. “Ar trebui să se ţină seama de faptul că noi nu cerem, ca alţii, stimulente şi premii. Am fi mulţumiţi dacă ne-ar lăsa doar salariile întregi”, a precizat Ana Pintea, una dintre protestatare.
“Ne ocupăm de tot judeţul Cluj în fiecare zi, în condiţiile în care ar trebui să fim cu cel puţin 40 de angajaţi mai mulţi. Oamenii cu care avem de-a face în fiecare zi sunt şi ei tensionaţi, s-a întâmplat să ne bruscheze fizic de câteva ori. Ne dă contribuabilul în cap şi nouă ne scad salariile cu 50-60%, nu cu 25%, cum s-a anunţat”, s-a revoltat Alina Părău, o altă angajată CAS din mulţimea de protestatari. Angajaţii instituţiei clujene s-au plâns că nici până acum nu au avut parte de sporuri şi prime de vacanţă “cum au avut alţi bugetari” şi că au ajuns să primească doar câteva sute de lei lunar pentru munca lor. “Să ajungi la un salariu de debutant în pragul pensiei este mai mult decât umilitor”, a completat Ana Pintea.
Protestul spontan i-a luat pe nepregătite pe clujenii care stăteau la coadă de dimineaţă pentru a-şi plăti contribuţia la CAS ori alte formalităţi urgente. “Stau aici de la 7:00, am dat o grămadă de bani pe drum, am făcut 60 de km ca să plătesc asigurarea şi acum m-am pomenit scoasă afară, că e grevă. Medicul de familie nu mă primeşte dacă nu plătesc”, s-a plâns Matilda Foliş, din satul Bădeni. Femeia a suferit un preinfarct în urmă cu o lună şi mai avea medicamente doar pentru trei zile. Peste 100 de oameni s-au aflat în aceeaşi situaţie şi mulţi au fost cuprinşi de disperare că nu vor putea să cumpere medicamente pentru ei sau alte rude cu boli grave.
“Am venit din Baciu, pentru socrul meu, să îi plătesc asigurarea. A avut şi el trei preinfarcte şi nu mă pot întoarce fără să fiu sigur că îi putem lua tratamentul. Cine răspunde acum pentru asta?”, a întrebat un clujean revoltat, B.C. Oamenii ar fi vrut să fie anunţaţi din timp de întreruperea programului, nu “aruncaţi afară, cu ciurda, ca nişte vite”, a apreciat R.M., clujeancă angajată la un liceu din oraş. “Sunt şi eu bugetar, am 400 şi ceva de lei salariu acum, îi înţeleg pe protestatari, însă avem şi noi dreptul să fim trataţi ca nişte oameni”, susţine femeia.
“A fost o acţiune spontană, de solidarizare, fiecare a procedat exact cum a simţit. Mâine (azi - n. red.) probabil va continua protestul, după vor evolua lucrurile”, a declarat Crina Grozav, purtătoarea de cuvânt a CAS Cluj.
Clujenii se pregătesc de proteste în capitală
Sindicatele clujene din învăţământ, sănătate, dar şi din mediul privat sunt solidare cu angajaţii de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) şi de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj, care au protestat ieri pentru că nu şi-au primit stimulentele la salarii.
Totodată, sindicaliştii sunt pregătiţi să meargă la Bucureşti pentru a protesta împotriva reducerilor de salarii la sfârşitul acestei luni. “La nivel de federaţie, dar şi la nivel local suntem solidari cu colegii de la Finanţe. Astăzi, la ora 12:00, o să facem o şedinţă pentru a vedea ce formă de protest vom adopta. Vom participa şi la protestul care se va organiza la sfârşitul lunii octombrie, la Bucureşti”, a declarat Lucia Cojocaru, preşedinta Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean. La rândul lor, angajaţii din sistemul sanitar sunt pregătiţi de proteste. “Sanitas este solidar cu colegii de la Finanţe, iar astăzi vom hotărî acţiunile de protest. Vom merge şi la mitingul din Bucureşti care, probabil, va vea loc în perioada 26-28 octombrie”, a declarat Ştefan Roman, liderul sindicatului Sanitas.
Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, crede că angajaţii din Finanţe şi de la CJP au tot dreptul să fie nemulţumiţi. “ Suntem solidari cu ei. Solicitările lor sunt îndreptăţite şi trebuie să li se acorde acele stimulente”, a spus Suciu. La rândul lui, Grigore Pop, liderul Cartel Alfa Cluj, îi cheamă pe angajaţii din sistemul bugetar la proteste.
“Cerem tuturor sindicatelor să înceapă greva de solidaritate. Mitingul de la Bucureşti va avea loc atunci când se va discuta moţiunea de cenzură. Vom merge acolo ca să le spunem că este inacceptabil ceea ce se întâmplă cu România secolului XXI”, a adăugat Pop. El şi-a cerut scuze în numele protestatarilor pentru disconfortul cauzat de greve. Sindicaliştii clujeni au realizat şi un memoriu pe care sunt pregătiţi să îl trimită prefectului, dar şi parlamentarilor clujeni. “Ne vom uni şi vom depune depeşele noastre la prefectură. Nu suntem de acord cu modificările din Codul muncii”, a declarat şi Nati Ariton, liderul Blocului Naţional Sindical Cluj.
Pagini realizate de:
Bogdan VASILESCU - bogdanvasilescu@ziuadecj.ro,
Florentina TĂTAR - florentinatatar@ziuadecj.ro,
Alin GOLBAN - alingolban@ziuadecj.ro,
Cristina PÎRVU - cristinapirvu@ziuadecj.ro.
DISTRIBUIE
Comenteaza