Clujul învinge gerul și devine Charlie. 600 de persoane s-au adunat din solidaritate față de victimele atentatului de la Paris FOTO/ VIDEO

Clujul învinge gerul și devine Charlie. 600 de persoane s-au adunat din solidaritate față de victimele atentatului de la Paris FOTO/ VIDEO
În ciuda frigului tăios de afară, 600 de clujeni s-au adunat în această seară pentru a mărșălui în semn de solidaritate față de victimele atacului armat de la redacția publicației franceze Charlie Hebdo.

Curajoșii participanți s-au adunat în jurul orei 18:00 în fața Casei de Cultură a Studenților. "Înarmați" cu câte o foaie pe care era trecut mesajul "Je suis Charlie" și cu două bannere, unul imprimat cu același text, iar celălalt afișând traducerea în limba română a lui "Eu sunt Charlie", așteptau înfrigurați pornirea la drum.

Fiecare purta pe bluze câte un sticker cu textul "Nous sommes Charlie" (Noi suntem Charlie). Participanţii urmau să se deplaseze pe traseul str. Napoca, Piaţa Unirii, Bd. Eroilor, Piaţa Ştefan cel Mare, pentru ca la final să se oprească pe str. Brătianu nr 22, în faţa Institutului Cultural Francez (ICF). Clujenii au păstrat un moment de reculegere în amintirea celor ce şi-au pierdut viaţa în tragicul atac armat de la Paris.

UPDATE: În jurul orei 18:23, clujenii și-au început deplasarea. Printre ei se aflau și câțiva bătrânei, dar și prezențe mai atipice: un cățel alb și unul negru. 

Întrebată de ce a ieșit în stradă pe o vreme atât de friguroasă, o doamnă de 30 de ani de la ICF a declarat că a venit pentru a susține cauza. "Am venit pentru că Europa îi primește pe islamiști, dar ei nu ne respectă credințele noastre și se așteaptă ca noi să le respectăm pe ale lor. Am venit pentru a-i susține pe ceilalți și pentru a susține cauza", a afirmat ea. 

UPDATE 2: Pe parcurs, numărul celor ce s-au alăturat protestului a crescut la 600. În jurul orei 18:40, ei au ajuns la destinație, la sediul ICF. 

UPDATE 3: După un discurs scurt în limba franceză, participanții au decis să lase totuși temperaturile scăzute să învingă și, pe la 18:50, s-au împrăștiat.

La intrarea în institut a fost instalat un afiş uriaş pe care scria "Nous sommes tous Charlie" (Suntem cu toţii Charlie) şi au fost puse 12 lumânări, care simbolizează victimele atentatului. Totodată, clujenii au pus și ei câte o lumânare în amintirea celor 12 morți. 

Un minut de reculegere a fost păstrat şi la ora 13:00 în toate instituţiile franceze din România, în conformitate cu instrucţiunile ambasadorului Franţei la Bucureşti, François Saint-Paul, şi la cererea preşedintelui Franţei, François Hollande.

Marşul de la Cluj a fost organizat de studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie, la iniţiativa Asociaţiei-Corporaţie a studenţilor francezi din Cluj-Napoca în colaborare cu ICF. Evenimentul a venit ca o reacția la atacul de miercuri soldat cu 12 morți și 11 au fost răniți, comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

Laura MUREȘAN

Comenteaza