Clujul, pe locul II în topul inventatorilor

Clujul, pe locul II în topul inventatorilor
Echipa României, formată din clujeni, a câştigat poziţia secundă la concursul de “design în echipă” la European Best Engineering Competition.
Cei mai buni “inventatori” au fost selectaţi din cei 104 de participanţi de la universităţile politehnice din Europa după ce au trebuit să construiască în zece zile o moară de vânt care să aprindă un bec, un dispozitiv care să deseneze logoul Best şi o barcă din materiale reciclabile care să poată transporta o greutate de cinci kilograme şi să meargă în direcţia şi contra vântului, în cadrul European Best Engineering Competition (EBEC).

“La concursul de design în echipă pe locul I s-a clasat Spania, pe locul II echipa României din Cluj, iar pe locul III grupul din Belgia. Spaniolii au avut moara de vânt cea mai bună şi au reuşit să creeze cel mai bun dispozitiv care să deseneze logoul Best. România a făcut cea mai bună barcă”, a declarat Rafael Feito, coordonatorul EBEC. La competiţia de studiu de caz pe locul I s-a situat echipa Portugaliei, pe locul II Franţa, iar pe III Danemarca. Feito a explicat şi de ce România s-a clasat pe locul II la proba de design în echipă. “În timpul testării a fost singura barcă care a izbutit să parcurgă întregul traseu. Ei nu au folosit foarte multe materiale. Pentru juriu conta ce materiale folosesc şi ce greutate putea să transporte barca pe parcursul circuitului”, a menţionat Feito.

Cei mai buni inventatori, studenţii spanioli, au realizat o barcă întrebuinţând bandă adezivă, o pungă de plastic şi câteva fâşii de placaj. “Temele pe care le-am primit nu au fost foarte grele, dar principalele dificultăţi cu care ne-am confruntat au fost timpul prea scurt şi materialele prea puţine. Barca am creat-o în aşa fel încât să poată transporta o greutate cât mai mare. Am folosit bandă adezivă, placaj, o pungă şi două motoraşe pentru a controla velele împotriva sau în direcţia vântului”, a declarat Manuel Serrano, de la Universitatea Politehnică din Madrid.

În concurs, numai bărcile concepute de studenţii din România şi Spania au putut să facă faţă condiţiilor juriului. Studenţii de la Facultatea de Inginerie Civilă a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca au confecţionat o barcă din peturi de bere. “La ediţia naţională am avut de realizat o barcă cu motor. De această dată a trebuit să deplasăm barca cu ajutorul vântului. A fost nevoie să găsim modalitatea prin care să manevrăm pânzele. Am folosit, ca să construim barca, un pet de bere de doi litri, scotch, pungă de nailon pentru vele şi un băţ care să le susţină”, a declarat Cristian Tamaş, unul dintre studenţii clujeni.

Participanţii la concursul de studiu de caz au gândit strategii pentru a reduce costurile de transport ale Best, tactici pentru descongestionarea traficului în Mumbay, India, dar şi pentru a promova şi produce un produs al Procter and Gamble. Ei au făcut şi un studiu privind depozitarea deşeurilor, au realizat un plan de construcţie a unui aeroport în condicţii restricţionate şi au găsit soluţii pentru transportul lamelor unor turbine eoliene. “Cazul de la Procter and Gamble a fost mai greu pentru că a trebuit să ţinem cont de foarte multe date şi de mulţi factori”, a spus Xavier Azcue, student la Institutul Superior Tehnic din Lisabona, Portugalia. Premianţii au primit telefoane mobile Nokia şi materiale promoţionale.

Recrutaţi de multinaţionale

Concurenţii EBEC au participat ieri la un târg de locuri de muncă, unde au fost prezente companii precum TAV Constructions, Procter and Gamble, Infineon, Thales, Vestas, Trelleborg Automotive şi GMW Inovative Sistems.

“În România avem oportunităţi de angajare în Timişoara şi la Urlaţi, lângă Ploieşti. Cu siguranţă, vom angaja peste 20 de ingineri în cele două locaţii. Pentru studenţi avem proiecte de internship de două-trei luni. După fiecare eveniment Best am angajat trei-patru persoane”, a declarat Luminiţa Zota, team leader la Procter and Gamble.
Etichete
Comenteaza