Clujul, reprezentat la canonizarea lui Andrei Şaguna. Băsescu şi Ponta, prezenţi şi ei

Clujul, reprezentat la canonizarea lui Andrei Şaguna. Băsescu şi Ponta, prezenţi şi ei
Mii de credincioşi, înalţi ierarhi şi mai mulţi reprezentanţi ai conducerii României au fost prezenţi la canonizarea lui Andrei Saguna.

Aproximativ 10.000 de persoane au participat sâmbătă la ceremonia de canonizare (proclmare ca sfânt) a mitropolitului ortodox al Transilvaniei Andrei Șaguna.

Slujba Liturghiei, la sfârșitul căreia a fost citit tomosul (actul) de canonizare al lui Andrei Șaguna şi a fost interpretat "troparul" (imnul religios) care îi este dedicat, a fost oficiată de un sobor de ierarhi în frunte cu patriarhul Teodoros, al Alexandriei și întregii Africi, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel Ciubotea şi mitropolitul Hrisostom, al Patrasului, din Grecia.

La ceremonii au participat și președintele României, Traian Basescu si numeroase alte oficialitati intre care ministrul de Externe Teodor Baconschi, ministrul Economiei Ion Ariton, preşedintele PSD Victor Ponta, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, primarul Sibiului, Klaus Johannis, preşedintele CJ Sibiu, deputatul PDL Raluca Turcan, omul de cultură Emil Hurezeanu.

La finalul slujbei, după discursurile patriarhilor Teodoros şi Daniel, respectiv ale mitropoliţilor Hrisostom şi Laurenţiu al Ardealului, La finalul slujbei Traian Băsescu a luat şi el cuvântul, Traian Băsescu a luat şi el cuvântul.

La canonizarea mitropolitului Andrei Saguna au fost prezente mai multe personalităti din Cluj: mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andrecut, care a slujit cu ceilalţi ierarhi, profesori de la Facultatea de Teologie, în frunte cu decanul instituţiei, preotul Ioan Chirilă, stareţul mănăstirii Nicula, arhimandritul Andrei Coroian, profesorii universitari Nicolae Bocşan, fost rector al UBB şi Nicolae Edroiu, membru în conducerea filialei clujene a Academiei Române, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar,

Ceremoniile de proclamare in rândul sfinţilor a lui Andrei Şaguna au debutat vineri după masa. Incepând de vineri seara credincioşii s-au putut închina şi capului Sf. Apostol Andrei, adus în România de către o delegaţie condusă de mitropolitul Hrisostom, de Patras, din cadrul Bisericii Ortodoxe a Greciei.

UPDATE În cuvântul său, patriarhul  BOR, Daniel Ciubotea a subliniat realizările deosebite ale mitropolitului Andrei Şaguna, între care traducerea Bibliei, alcătuirea Statului Organic al Bisericii Ortodoxe din Transilvania - după care s-au inspirat ulterior şi Statute Organice ale întregii BOR - înfiinţarea publicaţiei bisericeşti Telegraful Român, înfiinţarea de şcoli. "Ne minunăm şi astăzi cât a putut scrie şi de cât a putut lucra", a evidenţiat patriarhul Daniel cu privire la mitropolitul Andrei Şaguna. Întâistătătorul românilor ortodocşi a evidenţiat şi legăturile pe care le-a avut Andrei Şaguna cu ierarhii din Ţara Românească şi Moldova, care la rândul lor au cultivat legăturile cu ierarhii şi comunităţile ortodoxe transilvănene. 

UPDATE După încheierea slujbei de sâmbătă moaştele Sfântului Andrei Şaguna au fost aşezate în faţa altarului, pentru închinare, urmând să rămână în continuare în catedrala mitropolitană din Sibiu,

Vezi o galerie foto de la eveniment, iar aici ce a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Ovidiu Cornea - Sibiu

Comenteaza