Colţul pescarului: la copcă

Colţul pescarului: la copcă
În această săptămână, Andrei Pop, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi (AJPS) Cluj ne arată cum trebuie să pescuim la copcă.

"Chiar dacă încă nu avem gheaţă pe lacuri, temperaturile sub zero grade ne îndreptăţesc să ne pregătim din timp pentru pescuitul extrem, atat din punct de vedere al îmbrăcămintei cât şi al echipamentului de pescuit. Din punct de vedere al îmbrăcămintei este nevoie de haine din materiale termorezistente care să asigure o temperatură constant pe o perioadă de cel puţin 8 ore în condiţii de ger. Mănuşi de neopren, bocanci căptuşiti cu captuşală termo şi şosete de neopren. Pe lângă toate acestea, se recomandă termosul cu ceai fierbinte sau chiar o mică butelie de campanie pentru a fierbe un ceai sau, pentru cei care nu conduc autovehicule în acea zi, câte un pahar de vin fiert cu scorţişoară, în limita bunului simţ. Nu se recomandă băuturile spirtoase.

Echipamentul de pescuit la copcă constă în :

- freza de copcă cu ajutorul căreia vom face găuri în stratul gros de gheaţă. De obicei se fac mai multe găuri, în funcţie de monturile pe care le ai, dar nu mai mult de 10.

- spumieră pentru a putea curăţa gaura de bucăţile de gheaţă rămase în copcă.

- lansetă mică, de circa 50 -90 cm, echipat cu mulinetă mica şi cu fir rezistent la frecarea cu gheaţa, de grosime 0,16-0,20 mm.

 

În situaţia în care avem monturile făcute pe scâdurele vom avea grijă ca bucăţile de lemn să fie mai mari decât dimensiunea găurii. Pescuitul se poate face cu momeală vie (cu peştisor ) şi în aceasta situaţie vom folosi plute de circa 15-30 grame cu strună de oţel şi ancora. Dacă se pescuieşte la peşte paşnic, atunci folosim plute fine şi pe cât posibil fără antenă pentru a nu se forma gheaţă pe ea. Pescuitul cu năluci artificiale se face cu voblere ce evoluează pe verticală cât si mormişte sau cicade.

Cel mai important lucru

la pescuitul la copcă este să vă asiguraţi că gheaţa este destul de groasă pentru a nu se sparge. Daca aveţi incertitudine în grosimea gheţii, vă recomandăm să nu intraţi. De asemenea, este foarte important să aveţi la dumneavoastră câteva haine de schimb, în cazul în care vă udaţi. Vă urez gheaţă groasă şi fir intins!", urează Andrei Pop.

Etichete
Comenteaza