Combinatul de la Câmpia reporneşte producţia

Combinatul de la Câmpia reporneşte producţia
Salariaţii şi foştii angajaţi ai Mechel îşi aşteaptă ultima tranşă din bani restanţi. Conducerea anunţă o posibilă repornire a unităţii în această săptămână. Între timp, concediaţii fac proteste.

Foştii angajaţi, precum şi actualii salariaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii sunt pregătiţi de proteste în această săptămână. Ei urmează să-şi încaseze în cursul zilei de astăzi ultima tranşă din banii restanţi, însă sunt nemulţumiţi.

„Ne-am luat banii, da, dar acum problema noastră e că nu avem locuri de muncă. De asta o să mergem la protestul care s-a anunţat săptămâna viitoare (această săptămână - n. red.), pentru că nu avem soluţii ca să trăim. Eu asta am învăţat, am făcut 10 clase şi profesională pe vremuri şi am ajuns la trefilare, în secţie, de la şcoală", a spus Adriana Pop, angajată la Mechel acum 28 de ani şi disponibilizată în februarie. Pop a explicat că a fost singura susţinătoare a familiei, în ultimii ani. Femeia e decisă să iasă în stradă, alături de soţul ei, la protestele organizate de salariaţi.

„Bărbatu-meu e şomer, avem doi copii la şcoală. Ce să facem cu ei? Nu avem ce le pune pe masă, de asta o să-l aduc cu mine la protest", a mărturisit femeia. În aceeaşi situaţie se află alţi 700 de foşti angajaţi ai Mechel din Câmpia Turzii. Sorin Hegeş lucrează de 17 ani la Mechel, dar spune că situaţia foştilor lui colegi îl pune pe gânduri. „Suntem la zi cu plata. Mai aveam de luat un avans şi o plată, după prima tranşă, dar 10-15 milioane nu-s bani. Avem de plătit rate, bănci", arată omul, angajat în laminorul III.

Majoritatea angajaţilor, precum şi a foştilor salariaţi ai Mechel şi-au primit ultimele tranşe din banii restanţi vineri, însă astăzi plăţile continuă să se facă. Valoarea medie a plăţilor este de 2.200 de lei. Foştii angajaţi, deşi îşi primesc banii, sunt nemulţumiţi pentru că nu au soluţii de viitor, în vreme ce actualii salariaţi speră să se reia producţia în combinat.

„Le-am spus să mai aibă răbdare cu protestele, pentru că acţionarii combinatului ne-a spus că va reporni producţia săptămâna următoare (această săptămână - n. red.) la trăgătorie. Ei ne-au comunicat că există 2.500 de tone de sârmă, care o să vină din Bulgaria", a explicat Ioan Pascu, liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii. El a punctat, totuşi, că pentru reînceperea producţiei ar fi nevoie de 700 de angajaţi, adică de încă jumătate faţă de câţi angajaţi are acum Mechel Câmpia Turzii. "Sunt curios să văd de unde vor face rost de angajaţi", a conchis Pascu.

 

Comenteaza