Comercianţii autohtoni atacă hipermarketurile

Comercianţii autohtoni atacă hipermarketurile
Comercianţii autohtoni acuză hipermarketurile de crearea unei concurenţe neloiale, care îi împinge în afara pieţei. Totodată, susţin că acestea beneficiază de reduceri "nesimţite" la preţul de achiziţie a mărfurilor din partea producătorilor şi distribuitorilor. Soluţia găsită: crearea de asociaţii care să le reprezinte interesele, dar şi boicotarea marilor producători.

Prezenţi la o sesiune de comunicări organizată de Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), comercianţii autohtoni au discutat despre principalele dificultăţi pe care le întâlnesc, dar au venit şi cu soluţii. Cea mai radicală dintre ele presupune boicotarea marilor companii producătoare.

Omoară comercianţii locali

Comercianţii autohtoni şi reprezentanţii ANCMMR au acuzat hipermarketurile de crearea unei concurenţe neloiale, care îi împinge pe aceştia înafara pieţei. "Am avut un magazin de cartier în Gheorgheni, l-am închis, că o venit Auchan-ul. Am avut un magazin în Mănăştur, l-am închis, că o venit Billa. Am un magazin în Mărăşti, a venit Lidl-ul. Pe ăla încă nu l-am închis, că Lidl-ul nu are produse româneşti, dar, dacă ar avea, s-ar închide şi ăla", precizează unul dintre comercianţii prezenţi la eveniment.

"Am omorât tot când am pus hipermarketurile în centrul oraşului. În Europa, peste tot, ele sunt aproape de periferie, noi le-am pus în centru, am venit, am cumpărat şi am omorât tot", spunei patroana lanţului de magazine Nasticom.

Cora Muntean, secretarul executiv al ANCMMR, a propus crearea unei noi legislaţii care să supervizeze activitatea acestora:"Există o concurenţă neloială din partea hipermarketurilor, care au avut parte de o primire mult prea călduroasă. E inadmisibil ca în centrul Clujului să fie doar hipermarketuri, pe când comercianţii autohtoni sunt înghesuiţi într-un colţ. Nu zicem nicidecum să se închidă, însă hipermarketurile ar trebui să fie reglementate. Parlamentarii ar trebui să regândească modul în care sunt amplasate acestea, trebuie să fie sprijiniţi şi micii comercianţi".

Preţurile de achiziţie, moartea micilor retaileri

O altă doleanţă a celor prezenţi a fost legată de preţul neconcurenţial de achiziţie a mărfurilor. Aceştia susţin că hipermarketurile beneficiază de reduceri uriaşe din partea producătorilor, în timp ce micilor comercianţi li se distribuie produsele la preţuri mai mari chiar şi decât cele de vânzare la raft ale marilor lanţuri de magazine.

"Noi cumpărăm marfa de la producători şi distribuitori cu 10-15% mai scump ca hipermarketurile; or, asta înseamnă moartea pentru noi. Nu avem cum să fim competitivi în aceste condiţii. E inadmisibil ca Auchan să vândă produsele cu 10-15% mai ieftin decât le cumpăr eu de la distribuitori", precizează un alt comerciant. "La noi se lucrează numai pentru supravieţuire, nici vorbă să ne îmbogăţim", adaugă altul.

"Nu e posibil ca un producător să ne vândă nouă marfa la un preţ mai mare decât cel pe care îl au hipermarketurile la raft. La noi vin distribuitorii şi ne vând produsele lor cu preţuri şi de 15% mai mari decât alea, nu pe care la dau la hipermaketuri, ci decât alea cu care hipermarketurile le vând la clienţii de rând. E inadmisibil aşa ceva, adică eu, care am un magazin de cartier, iau o sticlă de Cola cu 5 lei, când în Auchan se vinde cu 4,5? Şi după, când la mine sticla e 7 lei, lumea mai şi zice că vând scump, zice că am adaos comercial de 200-300%. Io, când iau la preţul ăla marfa, nu-mi permit să las din preţ, cu toate cheltuielile. Mie din banii ăia nu-mi rămâne aproape nimic", explică un proprietar de magazine de cartier.

Statul îi încurcă

Micii retaileri sunt nemulţumiţi de lipsa de personal calificat, dar şi de taxele pe care trebuie să le plătească statului. "Înainte erau persoane care ştiau meserie, acum nu mai sunt. Vin vânzătorii direct de prin cluburi şi discoteci, nu mai există şcoli care să-i înveţe carte. Iar ăştia care ies de pe băncile facultăţii vor să fie direct manageri, directori, nu le mai surâde munca de jos", precizează un proprietar de magazin. "Nu poţi să-ţi plăteşti angajaţii, că dai 10 milioane vechi mită la stat. Eu asta nu înţeleg, în loc să-mi dea statul bani că iau un şomer, un om de pe stradă, şi-i ofer un loc de muncă, trebuie io să plătesc statul cu 10 milioane ca să-l pot angaja. Şi după, eu cu cât să-l mai plătesc, de unde să-mi permit să ii dau bani ca să-mi rămână şi mie ceva profit?", spune altul.

Soluţia: boicotarea marilor producători

Alături de nemulţumirile expuse, participanţii au adus câteva propuneri prin care s-ar putea remedia situaţia. Principala soluţie găsită a fost crearea unor asociaţii care să le sprijine interesele."Înainte de a se face o asociaţie mare, naţională, ar trebui să se facă şi una mai mică, la nivel local, care să negocieze preţurile de la distribuitori, să obţinem şi noi reduceri la marfă. Ar trebui să se facă organizaţii mici, locale, şi să putem intra în negocieri cu producătorii, care pun nişte preţuri absurde, ca să ne lichideze", este de părere un alt comerciant.

"Asociaţia a fost creată să apere interesele micilor comercianţi, care nu reprezintă o forţă, trebuie să se vadă că, deşi au un magazin mai mic, nu sunt de nebăgat în seamă. Categoria de comercianţi mici şi mijlocii nu poate avea succes individual, doar ca asociaţii. Când vom avea în spate o forţă de zeci de mii, abia atunci vom avea putere. Guvernul trebuie să se gândească la o lege specifică care să-i favorizeze, în special pe cei din mediul rural", a spus Muntean.

Prezent la eveniment, senatorul Laszlo Attila a susţinut că singura şansă de supravieţuire a micilor comercianţi este formarea de asociaţii care să le sprijine interesele. "În acţionariatul fiecărui hipermarket veţi găsi investitori financiari şi cei care se ocupă cu logistica. Şi la Friesland, şi la Carrefour, şi la altele există nişte asociaţii de producători olandezi, francezi, iar rolul lor este să-şi promoveze produsele. Abia când nu fac faţă se orienteză şi spre alţii, fie că-s din China sau de altundeva. Soluţia este asocierea. Dacă nu vă asociaţi, nu veţi avea capacitatea de a supravieţui!", a spus acesta.

Deşi cu toţii au fost de acord cu ideea creării unei asociaţii, un comerciant a avut o idee mai radicală: boicotarea marilor producători. "După ce facem asociaţia, am putea crea nişte reguli, prin care să blocăm comercializarea produselor de la o firmă în magazinele noastre până nu ne oferă reduceri. Putem să nu mai vindem Coca-Cola şi să vindem numai Pepsi", a spus acesta.

 

Comenteaza