Foto Concluziile Transylvania Energy Forum 2025. Combustibilul și energia „verzi” trebuie să aibă un regim special, nu taxat precum cele clasice

Concluziile Transylvania Energy Forum 2025. Combustibilul și energia „verzi” trebuie să aibă un regim special, nu taxat precum cele clasice
| Foto: ZIUA DE CLUJ

Principalii reprezentați ai mediului privat și sectorului public au căzut de acord, la Transylvania Green Energy Forum 2025, că energia și transportul sustenabil au nevoie de un cadru legislativ clar și care să ofere predictibilitate.

Reprezentanții autorităților publice, principalii actori ai mediului privat și experții internaționali au discutat, la Cluj-Napoca, despre viitorul mobilități și au concluzionat faptul că tipurile noi de combustibili precum biocarburanții sunt necesari și că este nevoie de reglementări speciale în domeniu, precum și excepții de taxe.

Radu Căprău - Membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Rafinare&Marketing, OMV Petrom; Kornél Tóth - Head of Group Sustainable Business Solutions, MOL Group (prin apel video); Costin Iordache - Director General, Tarom; Bogdan Stelian Mîndrescu - Secretar de Stat, Ministerul Transporturilor; Cristian Bușoi, Secretar de Stat, Ministerul Energiei au discutat în cadrul panelului „Mobilitate în schimbare: de la combustibili fosili la biocarburanți - complementaritate pentru un viitor sustenabil” și au ajuns la anumite concluzii în ceea ce privește viitoare față a transportului sustenabil.

Experții vor un cadru clar de reglementate în domeniul sustenabilității și execepție de la taxare

„Avem nevoide de un cadru de reglementare clar pentru investiții, care să dea preditibilitate. Al doilea element ar fi asigurarea finanțărilor pentru tehnologii scumpe, asta permite realizarea proiectelor în perioada următoare. Trebuie să știm cu taxăm biocarburanții. În momentul în care taxăm, dacă punem acciză pe biocarburanți, care sunt mai scumpi decât carburanții clasici, atunci punem presiune pe utilizatorul final, o soluție simplă, văzută în câteva state este netaxarea biocarburanților, atunci, tranziția se poate face foarte simplu și accesibil”, crede Radu Căprău, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Rafinare&Marketing, OMV Petrom.

Costin Iordache, director general Tarom a pus și el accent pe nevoia de a menține prețuri competitive pentru piață și reglementări moderne.

„Din punctul nostru de vedere, ca beneficiar al carburanților ne dorim să asigurăm un preț competitiv pentru utilizatorul final, utilizând biocarburanții așa cum este prevăzut în reglementare. Ne uităm foarte mult la tehnologii care să ducă la reducerea emisiilor de carbon”, a spus Costin Iordache.

Expertul intenațional, Kornél Tóth, Head of Group Sustainable Business Solutions, MOL Group, a subliniat, prin intermediul unei platforme de comunicare online (video) că e nevoie absolută de colaborare, de un parteneriat între mediul privat și autorități.

Secretarul de Stat în Ministerul Energiei, Cristian Bușoi a fost și el de acord că este necesară o colaborare și a sublinia faptul.

„Gazul este o resursă strategică a României. Cred în experiența și expertiza pe care o are România în zona de petrol și gaze. Avem un potențial agricol important. Suntem o țară medie a Uniunii Europene, una dintre primele țări cu un potențial important legat de deșeuri, cu o sursă de materie primă neutilizată foarte importantă. Avem precondiții pe care alte țări din zona central și est-europeană nu le au. Putem să fim furnizori de energie pentru regiune și Europa. Fără un sprijin pe partea de finanțare va fi greu. Sunt de acord că taxarea trebuie privită diferit la astfel de produse față de cele clasice”, a subliniat Cristian Bușoi.

Transylvania Green Energy Forum - cel mai important eveniment regional dedicat energiei verzi.

Într-un context european în care tranziția energetică și sustenabilitatea sunt priorități strategice, evenimentul desfășurat la Cluj-Napoca a reunit lideri din mediul public și privat, experți naționali și internaționali, dar și decidenți politici, pentru a contura direcțiile următoare în domeniul energiei verzi.

Ediția din 2025 a propus un cadru actualizat de discuții despre cele mai presante provocări și oportunități din sectorul energetic, cu accent pe digitalizarea proceselor, cooperarea public-privată și noi modele de guvernanță în contextul schimbărilor climatice. Printre temele centrale s-au numărat: inovațiile tehnologice, securitatea energetică, finanțările sustenabile, mobilitatea urbană, politicile climatice și transparența.

Comenteaza