Confruntare dură la Berăria Culturală între doi universitari: Vușcan și Papahagi

Confruntare dură la Berăria Culturală între doi universitari: Vușcan și Papahagi
Cea de-a XXXVII-a ediție a Berăriei Culturale prilejuiește în această seară, de la ora 19:00, la Fabrica de bere Ursus, o confruntare aprigă de idei şi viziuni între doi universitari ai Clujului.

Umanistul Adrian Papahagi,conferențiar universitar dr. la Facultatea de Litere a Universității Babeș Bolyai va intra în direct dialog cu inventatorul și profesorul universitar dr. Gheorghe Vușcan, prefectul județului Cluj. Cei doi intelectuali se vor confrunta în jurul ideii fundamentale: „Rostul studiilor universitare la români".

Vușcan susține că este pregătit și determinat să-l pună la încercare pe Papahagi și este convins că abordarea și întrebările pe care i le va adresa omologului său îl vor pune în încurcătură. La rândul său, Adrian Papahagi a precizat pe pagina sa de facebook că „voi dialoga cu prof. Gheorghe Vușcan, încercând să fac abstracție că e prefectul PSD al Clujului, iar eu un intransigent em-zecist".

Acesta a mai scris că vrea să abordeze în cadrul dezbaterii următoarele teme: "La ce bun studiile umaniste în epoca roboților?", "Universitatea: școală de gândire, sau școală de meserii?", "Noi muncim, nu gândim. Ce produce Universitatea românească?". Mai mult decât atât, Papahagi și-a asigurat studenții și pe prietenii săi că va fi o confruntare dură.

Moderatorul și producătorul evenimentelor de la Berăria Culturală, jurnalistul și istoricul Ion Novăcescu, a declarat că „se cuvenea să avem o dezbatere serioasă și aprinsă înainte de a lua vacanță la Berăria Culturală, iar tema educației și a viziunilor care o guvernează reprezintă o prioritate a acestui proiect de analiză și reflexie publică. În plus, cei doi preopinenți vor asigura - prin însăși diferența de concepție - o savoare și o iuțime polemicii."

Berăria Culturală este un proiect cultural-comunitar al Fundației Armonia, parte a Programului „Capitala Europeană a Tineretului. Cluj Napoca 2015", care este susținut de Ursus şi de municipalitatea clujeană. Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, sub egida şi pentru susţinerea candidaturii oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021".

Comenteaza