Constructorul “centurii de diamant” vrea bani pentru repararea propriei greşeli

Constructorul “centurii de diamant” vrea bani pentru repararea propriei greşeli
Firma Vegyepszer, care a lucrat la centura Vâlcele-Apahida până când a izbucnit scandalul din iarna anului 2011, când o parte din drum s-a surpat, cere Direcţiei de Drumuri şi Poduri Cluj peste 1,3 milioane de lei.

După ce Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj a dat în judecată, în vara anului trecut, firma Vegyepszer, pentru lucrări defectuoase, la preţuri exorbitante, la centura Vâlcele-Apahida, solicitându-i daune de 4,4 milioane de euro, compania din Ungaria a contraatacat. Reprezentanţii Vegyepszer au dat în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), respectiv DRDP Cluj, la sfârşitul lunii decembrie 2012, solicitând o plată în valoare de 1.385.819 lei. Justificarea companiei maghiare ar fi o factură din 11 noiembrie 2011, în valoare de 880.000 de lei, plus penalizările de întârziere. Banii ar reprezenta plata pentru „lucrări de stabilizare şi construcţie" la centura Vâlcele-Apahida. Ieri a avut loc primul termen de judecată la Tribunalul Comercial Cluj, cauza având ca obiect „ordonanţă de plată".

Directorul DRDP Cluj, Eugen Cecan, spune că plata solicitată în instanţă de Vegyepszer ar reprezenta tocmai lucrările de remediere la unui zid de susţinere surpat în iarna anului 2011, din culpa constructorului. Situaţia a generat atunci un scandal public, în urma căruia DRDP a şi cerut rezilierea contractului cu Vegyepszer. "Avem foarte multe procese cu Vegyepszer. Probabil că în cazul ordonanţei de plată cer bani pentru remedierea unor lucrări deteriorate, e vorba de acei piloţi rupţi. Banii li s-au plătit atunci. Le-am reţinut 2,4 milioane de lei pentru că lucrările erau defectuoase. Noi avem destule documente, să vedem dacă ei au", a spus Eugen Cecan.

După ce o parte din centură s-a surpat şi a izbucnit scandalul în care s-a adus în discuţie şi calitatea proastă a lucrărilor, la un preţ ce se triplase, iar finalizarea lucrărilor se lăsa aşteptată de ani buni, DRDP Cluj a reziliat contractul pentru ultimul tronson care încă se află în lucru. Cazul a ajuns în instanţă, pe rolul Tribunalului Comercial Cluj, întrucât nu s-a ajuns la o înţelegere pe cale amiabilă, iar DRDP a cerut o constatare a rezilierii pe cale judecătorească. Negocierile au fost reluate de cele două părţi, pentru a rezolva problemele pe cale amiabilă, astfel că procesul a fost suspendat prin acordul acestora în septembrie 2012. Între timp, lucrările au fost preluate de firma Keller Geotehnica SRL, societate austriacă adusă în asociere de Vegyepszer ca garant al lucrărilor în caz de insolvenţă sau faliment. Finalizarea lucrărilor, prevăzută pentru această primăvară, a fost estimată la 7,6 milioane de lei.

Reprezentantul din România al Vegyepszer, Fodor Zoltan, a refuzat să comenteze situaţia, motivând că nu este mandatat în acest sens de conducerea din Ungaria.

Lucrări proaste pe bani grei

Lucrările la Centura Cluj Est, cunoscută sub denumirea Vâlcele - Apahida, au început încă din anul 2006, costurile fiind estimate iniţial la 92 de milioane de euro. În urma licitaţiei însă, preţul s-a redus la 68 de milioane de euro, ca până în 2012 cheltuielile să ajungă la fabuloasa sumă de 143 de milioane de euro. "Centura de diamant", supranumită astfel din cauza costurilor enorme ale lucrărilor, nici nu a fost finalizată, că s-a surpat în mai multe locuri. Lucrările au fost efectuate de Nemzetkozi Vegyepszer Romania KFT şi societăţile Diferit SRL şi Keller Geotehnica SRL, reunite într-un consorţiu. După ce o parte din traseul centurii s-a surpat şi firma maghiară Vegyepszer a intrat în insolvenţă, contractul a fost preluat de firma Keller Geotehnica SRL.

 

Comenteaza