Conti a fost pentru o seară capitala Neue Slowenische Kunst

Conti a fost pentru o seară capitala Neue Slowenische Kunst
Aseară la Cluj s-a scris istorie.

Bătrânul Conti a fost transformat preţ de câteva ore în "sediul central" al statului virtual, cu propriul guvern şi propria monedă, Neue Slowenische Kunst (NSK). Conform ideologiei care stă la baza acestei micronaţiuni, orice individ care nu ştie ce să facă în propria lume, indiferent de rasă, etnie, vârstă sau convingeri, poată să devină cetăţean NSK sub acordurile celor de la Laibach.

Îmbrăcaţi în uniformele pentru care au fost mereu acuzaţi că au convingeri politice de extremă stângă, cât şi de extremă dreaptă, slovenii s-au instalat rapid în spatele instrumentelor şi fără nici o introducere au dat startul unui show electrizant. "Tranz Mit", "Die Liebe", "Final Countdown", "Across the Universe" sau "B Mashina" au lovit direct în inimile adepţilor acestui gen de muzică, iar corpurile lor au devenit marionete dirijate de sintetizatoare. Vizualurile acompaniate în momente precise cu vocalizele nepământene ale Minei Spiler au ţinut publicul în transă mai bine de o oră.

Showul s-a terminat la fel cum a început: brusc. Eternul "Mulţumim Cluj, sunteţi fantastici!" nu îşi avea locul în acest context. Laibach le-a mulţumit clujenilor cu două bisuri.

Concertul Laibach a avut loc imediat după proiecţia comediei SF "Iron Sky" din Piaţa Unirii, la care tot ei au semnat coloana sonoră. Formaţia slovenă abordează muzica experimentală, asociată cu genuri precum industrial şi neo-clasic încă de la înfiinţare, în 1980.

 

 

Comenteaza