Controale sanitare la Cluj. Amenzi în valoare de 60.000 de euro și peste 100 kg de carne și brânzeturi distruse

Controale sanitare la Cluj. Amenzi în valoare de 60.000 de euro și peste 100 kg de carne și brânzeturi distruse
| Foto: Kanal D

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj a efectuat mai multe controale în județul Cluj.

În perioada 30.03.2023-11.04.2023, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj (D.S.V.S.A.) a organizat mai multe controale pentru a asigura un comerț cu alimente sigure, proaspete și pentru a preveni apariția de toxiinfecții alimentare. 

"Scopul controalelor constă în verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum și din unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de patiserie/cofetărie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc.)", se arată într-un comunicat D.S.V.S.A.

Timp de aproape două săptămâni, au fost efectuate un număr de 385 controale oficiale și s-au constatat următoarele 

  • au fost aplicate un număr de 54 sancțiuni contravenționale (din care 19 avertismente) în valoare de 320.200 lei;
  • au fost emise 2 ordonanțe de interzicere a activității și 2 ordonanțe de suspendare a activității;
  • a fost reținută de la comercializare și dirijată spre distrugere cantitatea de 112,59 Kg produse alimentare de origine animală (din care 45,5 Kg brânzeturi și 67,09 Kg carne și organe de pasăre, pește și produse de pescărie, carne și organe tineret ovin);

Principalele nereguli identificate și sancționate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj în urma controalelor au fost:

  • nerespectarea condițiilor de depozitare, etichetare, de întreținere și igienă a spațiilor și utilajelor în spațiile de depozitare;
  • nerespectarea programului de autocontrol, programe de autocontrol incomplete și/sau parțial implementate;
  • deficiențe de igienă și de manipulare a produselor alimentare în spațiile de preparare și procesare;
  • desfășurarea de activități neînregistrate sanitar veterinar;
  • vitrine frigorifice supraaglomerate și neigienizate necorespunzător;
  • deficiențe de igienă și întreținere a spațiilor de procesare și depozitare materii prime;
  • deficiențe de igienă și întreținere a spațiilor de depozitare și de expunere spre comercializare (vitrine frigorifice) a produselor alimentare, precum și a agregatelor frigorifice;
  • deficiențe de etichetare/lipsa elementelor de identificare a produselor alimentare;
  • deficiențe în implementarea procedurilor (lipsă monitorizare temperaturi agregate frigorifice).

"Având în vedere situația epidemiologică la nivel național, în direcția pestei porcine africane (PPA) și a confirmării scrapiei la nivel național se vor continua controalele în trafic, împreună cu reprezentanți ai I.P.J. Cluj, pentru verificarea modului de respectare a cerințelor legale de către fermieri și operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legale privind pesta porcină africană și scrapia și vor fi aplicate măsuri, cu privire la monitorizarea circulației pe teritoriul județului Cluj", potrivit comunicatului D.S.V.S.A.

La nivelul județului Cluj există autorizate sanitar veterinar 2 Centre temporare de sacrificare tineret ovin/caprin:

  • Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Turda, str. Agriculturii nr. 27, care va sacrifica tineret ovin exclusiv pentru angajați;
  • Primăria comunei Frata (în incinta târgului de animale din localitatea Frata), care sacrifică tineret ovin/caprin la solicitarea consumatorilor, potrivit D.S.V.S.A.
Comenteaza