Copilărie pe loc repaus FOTO / VIDEO

Copilărie pe loc repaus FOTO / VIDEO
Melissa vrea să se joace din nou. După un an în care a colindat medicii clujeni, dar nu a scăpat de durerile la gleznă, fetiţa de opt ani are şansa unei operaţii la Bologna. Putem ajuta familia să acopere costul intervenţiei, 10.700 euro.

„Melissa, nu vii? Noi mergem în curte să jucăm <<mâţa>>! Hai!". Doi ochi albaştri urmăresc grupul zglobiu ce se prăvăleşte pe uşă. Sunetul clopoţelului, atât de iubit când anunţă pauza, nu o mai face să zâmbească. E încă un semnal ce-i reaminteşte că medicii i-au interzis să se mai joace, au sfătuit-o să nu mai facă efort.

"Vreau să ies în pauze cu copiii şi nu pot, pentru că mă doare piciorul. Mă doare şi când merg. Stau în bancă. Îmi e dor de balet, aş vrea să dansez, să mă dau iar cu rolele, să patinez, să schiez. Nici acasă nu mai pot să fug, îi spun fratelui meu mai mic că mă doare piciorul. În parc stau pe bancă şi mă uit la copiii care se joacă". Melissa Dan are doar opt ani, dar vorbeşte cu maturitatea unui adult, în timp ce fratele ei, Andrei, de un an şi patru luni, îi fură cordeluţa şi o cheamă în cameră să-i ţină de urât.

"Simt că înnebunesc"

Mama Melissei preia rolul povestitorului. Nu a obosit să povestească, nu-şi permite acest lux, orice cuvânt poate fi folosit în sprijinul fetiţei. "Simt că înnebunesc. Dacă te doare pe tine, e una. Dacă e vorba de copilul tău, durerea sufletească e mai puternică. Nici nu ştiu cum a crescut Andrei, nu i-am acordat atâta atenţie. Eu lucrez la Protecţia Copilului şi nu lăsam niciodată un copil să plece supărat de la mine. Lupt pentru toţi copiii abandonaţi din sistemul nostru şi mă văd în imposibilitatea de a lupta pentru copilul meu!". Cum a început calvarul? În 2011, la finalul anului şcolar, Melissa a participat la o oră deschisă de balet. S-a lovit puternic cu degetele de la piciorul drept în bară şi a fost diagnosticată cu fractură. S-a vindecat, s-a bucurat de vacanţă. În octombrie, s-a plâns părinţilor că o doare piciorul stâng. "Am repezit-o. Îl alăptam pe cel mic, care nu mai era atent dacă îi auzea vocea. "Lasă că o să-ţi treacă!", i-am spus. Nu s-a mai plâns. Şchiopăta, îşi târa piciorul după ea când mergea la şcoală", povesteşte Harieta-Celia Dan, mama Melissei.

Supărată pe doctorul Dana Vasilescu

Alarmaţi, părinţii s-au zbătut să obţină o programare la Spitalul de Recuperare, la Conf. Dr. Dana Vasilescu: "ajungi foarte greu la ea". Vasilescu a indicat o necroză aseptică de maleolă internă stângă şi i-a recomandat Melissei să meargă la înot. "Ne-a spus că trece doar prin efort, că trebuie solicitată zona, ca să se vascularizeze. I-am spus că fata face balet, că are dureri şi nu mai poate face sport.Tu crezi ce spune medicul, mai ales când e un specialist recunoscut. Mergeam de două-trei ori pe săptămână la înot la un bazin de pe Câmpului. Aveam nevoie de apă caldă, la Palatul Copiilor apa era rece şi o durea piciorul. În fiecare seară, când veneam de la înot, se plângea că o doare piciorul. I-am dat zilnic nurofen. Înotul l-am întrerupt în ianuarie".

Tonul vocii îi trădează revolta, nu-şi maschează furia, frustrarea. "Am ajuns, cu eforturi, din nou la doamna Vasilescu. Am fost cu aceeaşi radiografie pe care o citise şi în urmă cu două luni. <<Asta nu e necroză!>>, ne-a spus. Doamna doctor, dar dumneavoastră aţi scris, i-am amintit, am fost de faţă. M-aţi întrebat dacă s-a lovit la picior. <<Nu se poate, asistenta a fost neatentă! Aici e un os în plus. Dacă continuă să o doară, peste o săptămână, două, trebuie să scoatem osul prin operaţie>>, mi-a spus. Nu am crezut în diagnostic, ne-am programat la un alt ortoped, Cosma, care a văzut o fractură de maleolă şi ne-a recomandat repaus, să nu mai facă sport, că trece de la sine. O duceam şi o aduceam de la şcoală cu maşina. Trebuie să repar pe bani mulţi o greşeală a doamnei doctor Vasilescu". Sub protecţia anonimatului, un medic ortoped a spus că Dana Vasilescu nu a greşit când i-a recomandat Melissei înotul: "E OK dacă diagnosticul e necroză aseptică. Eu i-aş fi dat voie să meargă şi cu bicicleta, i-aş fi interzis doar alergările, săriturile".

Ştafeta diagnosticelor

Fetiţa s-a mai liniştit, dar durerea a reapărut. "Ce regret e că nu am cerut o explicaţie, să-mi spună de ce nu i l-a pus în ghips, de ce nu i-a recomandat o gheată ghipsată". Au apelat la doctorul militar Raus, care i-a făcut un RMN. Aşa a apărut un alt diagnostic, osteom osteoid, tumoare, pe româneşte. A trecut cu semnul întrebării şi osteocondroză. S-a recomandat din nou repaus. RMN-ul a fost văzut şi de medicul Tiberiu Guttman de la Institutul Oncologic, care a optat pentru osteom osteoid. Între timp, osteocondroza a devenit diagnosticul agreat de medicul militar Raus, după ce s-a consultat cu alţi doi doctori. "E o afecţiune de care suferă o persoană care a făcut mult sport, o bucată de os s-a desprins din oul piciorului. M-am gândit că e real, la balet îşi pune piciorul pe bară, acolo e oul piciorului, probabil că s-a lovit la repetiţii. Era necesar repausul şi era posibil ca, în timp, să crească şi oasele şi să preia şi aşchia desprinsă. Nu aveam voie să alergăm, să ne căţărăm, să facem balet".

O colegă a lui Guttman i-a vorbit mamei pentru prima dată de Institutul Ortopedic "Rizzoli" din Bologna, unde au mai fost trataţi copii români. "Ortopedia românească este deficitară. Principala cauză e lipsa dotării necesare. Nu întâmplător, foarte mulţi optează pentru operaţii în străinătate", a explicat un doctor clujean. Pentru Melissa repausul nu însemna un refugiu protector. Pentru o fetiţă care la doi ani avea schiurile în picioare, care a făcut gimnastică, mergea la balet, bătea toba sau se plimba cu rolele, absenţa mişcării este chinuitoare. Grupul de prietene a izolat-o, iar părinţii au invitat o fetiţă acasă, în vacanţa de vară, ca să nu se simtă Melissa abandonată. În septembrie au repetat RMN-ul, cu substanţă de contrast, la sugestia unei foste colege de liceu a lui Florin, de profesie medic radiolog. A ieşit tot osteocondroză, dar, pentru siguranţă, RMN-ul a fost trimis şi în Franţa. Au primit un alt rezultat: pseudoartroză. Melissei i s-a recomandat să poarte o gheată ghipsată şi din nou repaus, fiindcă ar putea avea probleme la mers.

Bologna, oraşul speranţelor

Analizele au fost expediate şi la "Rizzoli", iar Institutul de la Bologna a confirmat că e pseudoartroză tibială care necesită intervenţie chirurgicală. "Mi-au spus că totul a pornit de la un traumatism care a produs o fractură. S-a rupt din oul piciorului un os. Nu a fost tratat, aşa a devenit o pseudoartroză. De ce medicii noştri nu au putut pune un diagnostic corespunzător? Din două ţări diferite a venit acelaşi rezultat, nu e frustrant? Poate se vindeca în două luni dacă era tratată corect. I-am dat zilnic nurofen pentru durere. Am aflat că operaţia s-ar putea efectua şi în România, dar cum s-ar face? Nu am speranţe să mă ajute Casa de Sănătate. Am fost pe 26 octombrie la Bologna cu Melissa, la chirurgul Stefano Stilli, acolo vreau să o operez, în medicii noştri nu mai am încredere. Se va aplica un şurub care va prinde osul. Dacă nu e corect operată, poate rămâne cu infirmităţi".

Familia are din nou speranţe, chiar dacă preţul operaţiei, 10.700 de euro, îi depăşeşte bugetul. „Acum îmi e mai bine. Oamenii îmi sar în ajutor, nu suntem singuri. Noi nu avem rude. Toţi colegii s-au mobilizat, m-au emoţionat", a mărturisit Harieta-Celia. „O să mă fac bine", e convinsă Melissa. Nici colegii lui Florin, cameraman la REALITATEA TV Cluj, n-au rămas indiferenţi. Aşa a apărut acest material, ca o invitaţie la solidaritate. Nu e o sumă mare, dar cât valorează zâmbetul unui copil? Calvarul Melissei se poate încheia curând. Trebuie să se grăbească. O aşteaptă prietenii la joacă. 7

DICŢIONAR MEDICAL

Maleolă internă (medială)  - Extremitatea inferioară a tibiei care este voluminoasă şi formează faţa internă a gleznei
Necroză aseptică - Moartea unui ţesut osos, cauzată de o întrerupere a circulaţiei sangvine, ducând la un infarct osos. Legăturile care susţin osul mort nu se reînnoiesc şi sfârşesc prin a se prăbuşi
Osteom osteoid - Tumoare a ţesutului osos
Osteocondroză - O boală care afectează extremităţile oaselor, întălnită în special la copii şi adolescenţi. E cauzată de precaritatea circulaţiei sangvine în osul subcondral în timpul puseelor de creştere şi sunt agravate de microtraumatismele legate de o activitate sportivă. Dacă fragmentul necrozat cade în cavitatea articulară, el poate provoca o artroză precoce.
Pseudoartroză - Absenţa unei consolidări normale a osului.

CONTURI DESCHISE LA BRD PENTRU MELISSA (Titular Dan Harieta-Celia)

RON - RO06BRDE130SV70378231300
USD - RO02BRDE130SV70378311300
Euro - RO37BRDE130SV70378581300

„Nimeni nu e Mafalda. Important e să fie vindecat copilul"

Pe conf. dr. Dana Vasilescu am prins-o la telefon după câteva operaţii dificile. A cerut un răgaz să caute cazul în registru şi apoi a comentat acuzaţiile mamei Melissei. „Rar scriu eu un diagnostic. Sunt 20-30 de cazuri pe zi, se poate ca asistenta să fi confundat diagnosticul cu unul anterior. Eu recomand plecarea afară doar pentru cazurile care nu pot fi rezolvate în România. Aici e o problemă de diagnostic. A fost o fractură, nu s-a fixat osul. După operaţie, trebuie să plece iar la Bologna, trebuie urmărit cazul. Va fi o problemă ce trebuie monitorizată până se încheie creşterea. Nimeni nu e Mafalda. E o problemă, dar nu e o culpă care să genereze o infirmitate, e o problemă legată de diagnostic", a declarat Dana Vasilescu, medic primar în Chirurgie şi Ortopedie pediatrică.

„Nu-mi permit un credit"

Părinţii Melissei au fost demoralizaţi de preţul fixat de Institutul Ortopedic „Rizzoli" pentru intervenţia chirurgicală. „M-a sunat o cunoştinţă, o româncă, am primit şi un e-mail pe 29 octombrie. Când am aflat suma, 10.700 de euro, gata am am fost! Am plâns, nu ştiam ce să fac. Am mers la bancă, dar mi-au spus că nu-mi pot acorda un credit pe baza salariului meu şi al soţului, pe baza alocaţiilor copiilor şi pensiilor părinţilor. Am mai fi avut nevoie de cineva cu un salariu care să poată acoperi creditul. Rata ar fi fost de 1.200 de lei, era prea mare, nu aveam cum s-o achit. Ar fi însemnat să nu le mai ofer copiilor nimic, nici o vacanţă, să stăm în faţa blocului. Andrei, copilul mai mic, nu ar beneficia de nimic şi nu are nici o vină", a explicat Harieta-Celia Dan.

„Riscă să-şi piardă încrederea în ea"

Situaţia Melissei nu are implicaţii ce ţin doar de zona medicală. „Joaca pentru copil înseamnă învăţare, socializare, cunoaştere. Este extrem de importantă. Jocul e totul. Poate să-i aducă atingere stimei de sine, să-şi piardă încrederea în ea, să se interiorizeze, să se considere vinovată pentru ce i s-a întâmplat. Probabil că în jurul ei se vorbeşte doar despre operaţie. Nu-şi va reveni foarte uşor, va avea de lucru şi după ce se va vindeca", a declarat psihologul şcolar Geta Muntean.

EVOLUŢIA CAZULUI

Octombrie 2011 - Melissa s-a lovit la piciorul stâng
Noiembrie 2011 - Necroză aseptică de maleolă interior stâng - Conf. Univ. Dana Vasilescu - Spitalul de Recuperare
Ianuarie 2012- O nouă programare la Dana Vasilescu - Nu mai e necroză, e un os crescut în plus. Recomandare :extragerea osului printr-o operaţie dacă fetiţa resimte dureri
Ianuarie 2012 - Fractură - Diagnostic dat de doctorul Dan Cosma
Martie 2012 - RMN - Două ipoteze: osteom osteoid sau osteocondroză
Aprilie - Doctorul Guttman de la Oncologie a văzut RMN-ul şi a spus că e osteom osteoid
Aprilie - Osteocondroză - Verdict dat de medicul radiolog Raus de la Spitalul Militar, după ce s-a consultat cu alţi doi doctori
Septembrie 2012- RMN - Osteocondroză din nou
Septembrie 2012 - Diagnostic oferit de un medic francez: pseudoartroză
26 octombrie 2012 - Bologna - Pseudoartroză tibială, necesită intervenţie chirurgicală

 

 

Comenteaza