Cordoş: Suntem pe primul loc în Europa ca număr al bolnavilor de TBC, hepatită A şi trichineloză. Ce măsuri se iau?

Cordoş: Suntem pe primul loc în Europa ca număr al bolnavilor de TBC, hepatită A şi trichineloză. Ce măsuri se iau?
Parlamentarul clujean Alexandru Cordoş a făcut o interpelare adresată ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în care semnalează faptul că România se clasează pe primul loc în Europa la mai multe tipuri de infecţii. Senatorul PSD solicită modalităţi concrete pentru combaterea, respectiv eradicarea infecţiilor respective.

Potrivit lui Cordoş, "rezultatele celui mai recent raport al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor a scos în evidenţă numărul mare al cazurilor de infecţii atât digestive, cât şi cu transmitere sexuală; această situaţie clasează ţara noastră printre primele ţări din UE la mai multe boli, unele dintre ele în curs de eradicare în alte state membre".

România se află pe locul I în Uniunea Europeană "în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de TBC, de hepatită A, leptospiroză (infecţie contractată prin contactul cu apa sau cu solul contaminat) şi de trichineloză (infecţie intestinală contractată prin consumul de carne de porc contaminată)", iar "în unele cazuri, România a fost singurul stat din UE care a raportat cazuri de infecţie la om, cum este situaţia rabiei", arată Cordoş.

Potrivit senatorului, "ţara noastră este în top 3 şi la alte infecţii, cum sunt sifilisul, botulismul şi echinococoza (infecţie cu un vierme parazit care provoacă chist hidatic), arată acelaşi raport al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC)".

Raportul citat de parlamentarul clujean reprezintă o analiză a datelor epidemiologice puse la dispoziţie în 2010 şi în 2011 de 27 de state membre UE şi trei state din zona economică europeană

Etichete
Comenteaza