Crematoriul uman din Mănăştur revine în atenţia clujenilor: dezbatere publică, astăzi

Crematoriul uman din Mănăştur revine în atenţia clujenilor: dezbatere publică, astăzi
Fundația Părinți din România organizează, astăzi, o dezbatere publică prin care se caută soluţii alternative pentru amplasarea unui crematoriu uman în proximitatea municipiului Cluj Napoca. Iniţial, crematoriu urma să fie construit în Cimitirul Mănăştur, dar această decizie a iscat un adevărat "război" între clujeni şi autorităţile locale. Scandalul a ajuns în final la tribunal: Consiliul Local a revocat hotărârea de construire, iar firma constructoare a dat Primăria Cluj-Napoca în judecată.

Fundația Părinți din România organizează o masă rotundă la care sunt invitaţi să participe candidații clujeni la alegerile parlamentare din data de 9 decembrie 2012 pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la intenţia firmei SC RDK Cremation SRL de a amplasa, fără acordul cetățenilor, un crematoriu uman în cartierul Manaștur, în apropierea blocurilor de locuinţe, a şcolilor ori a grădiniţelor: "Amplasarea crematoriului în oraș nu afectează doar cartierul Mănăștrur, noxele rezultate din arderea cadavrelor ar putea afecta și cetățenii din cartierul Zorilor sau din centrul orașului. Majoritatea emisiilor provenite de la incinerarea cadavrelor umane sunt: oxizi de azot, oxizi de sulf, monoxizi de carbon, pulberi solide, mercur, arsenic, cadmiu, plumb, crom, nichel, cuprul, cobalt, acid fluorhidric, dioxine si furani. Masa poluantă este sub formă de gaze, poluantul fiind eliberat în atmosferă, acesta deplasandu-se odata cu masele de aer. Astfel, aerul poluat este purtat de masele de aer în tot municipiul, ba chiar și în zonele învecinate acestuia", se arată într-un comunicat remis presei.

Dezbaterea va ave loc la ora 17, la Centrul Playfull Learning, B-dul Eroilor nr. 21, din Cluj-Napoca. 

Istoricul "construirii" crematoriului uman din Mănăştur

În data de 8 noiembrie 2011, consilierii locali au aprobat pentru 15.000 de lei pe an asocierea cu RDK Cremation în vederea construcţiei unui crematoriu între Zorilor şi Mănăştur.

În ianuarie 2012, peste 300 de clujeni au ieşit în stradă să spună "NU" construirii crematoriului.

În data de 19 ianuarie 2012, consilierii locali au votat revocarea hotărârii ce viza construirea crematoriului.

Iar în 8 iunie 2012, firma RDK Cremation a dat în judecată Consiliul Local, solicitând anularea hotărârii prin care s-a revocat asocierea dintre municipalitate şi societatea comercială.

Următorul termen de judecată este vineri, 23 noiembrie.

Etichete
Comenteaza