Criză de personal în spitalele clujene: 1.800 de posturi libere VIDEO

Criză de personal în spitalele clujene: 1.800 de posturi libere VIDEO
Spitalele clujene se confruntă cu o gravă lipsă de personal. În prezent se lucrează cu un minus de 1800 de angajaţi, potrivit sindicaliştilor din sistemul sanitar. Directorii unităţilor medicale recunosc că situaţia a ajuns într-un punct critic şi că deblocarea posturilor ar trebui făcută cât mai curând.

Simona Sălăgean este asistentă şi lucrează de 23 de ani la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase . Ea spune că munca din ultimii trei ani, cei în care nu s-au mai făcut angajări în sănătate, a dus-o la extenuare. Ea recunoaşte că toată lumea are de pierdut, iar cel mai mult, pacienţii.

"Vă daţi seama că calitatea muncii scade. Nu poţi să acorzi timp suficient pacientului că eşti tot timpul pe fugă şi grăbit să rezolvi alte cazuri. E o situaţie care ne-a întins la maxim. La şapte posturi blocate să-ţi angajeze un alt angajat, o să ajungem să lucrăm unul în loc la 7 pentru că aşa cere Guvernul. Nu mai putem", spune ea.

Din cauza problemelor de personal, s-a ajuns ca un angajat să muncească de trei ori mai mult decât prevede norma. Nu toţi medicii au emigrat, dar nu are cine să le dea o mână de ajutor.

"Aş putea zice că ne descurcăm destul de bine cu personalul medical, personalul auxiliar este marea problemă în sensul că femeile de serviciu şi infirmierele sunt în număr mult redus faţă de necesar", spune directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, Mihaela Lupşe.

Spitalul Clinic Judeţean are cu circa 450 de angajaţi mai puţin, potrivit directorului. Unitatea ar avea nevoie de încă 220 de asistente şi aproape 170 de infirmiere şi îngrijitoare de curăţenie.

"Sunt secţii foarte grele, mai ales secţiile chirurgicale şi anestezia, terapia intensivă unde lucrurile se resimt mai tare datorită volumului mare de lucru şi a complexităţii muncii care face ca încărcătura pe personalul existent să fie mare şi să existe sentimente de nemulţumire şi chiar fustrare", arată directorul spitalului judeţean, Cristiana Ciortea.

Deficitul se resimte cel mai puternic în rândul asistentelor medicale, urmate de infirmiere şi medici. Guvernul a promis că deblocarea posturilor va avea loc în aprilie, dar luna se încheie fără ca ministerul sănătăţii să fi luat vreo decizie în acest sens.

Reporter: Andreea Popa
Imagine: L. Ersek, F. Dan

Comenteaza