CRIZĂ ÎN TURCIA. 265 de morți, 1.500 de răniți. 2.900 persoane reținute

CRIZĂ ÎN TURCIA. 265 de morți, 1.500 de răniți. 2.900 persoane reținute
O tentativă de lovitură militară de stat în Turcia părea să fi eșuat, sâmbătă dimineața, după ce populația a răspuns chemării președintelui Recep Erdogan de a ieși în stradă pentru a-l sprijini.

Erdogan, care era în vacanță pe litoralul turcesc, a zburat la Istanbul, în cursul nopții, și a apărut la televiziune printre mulțimea de susținători care îl aștepta la aeroport, conform digi24.ro.

Revolta unora dintre militari a fost un act de trădare, iar cei responsabili vor plăti un preț greu, a spus președintele. Arestarea ofițerilor care se fac vinovați este în curs și se va merge până la rangurile superioare, până ce se va face curățenie în armată, a promis președintele. 

Sediul serviciilor de informații turce a fost atacat, în cursul serii trecute, de elicoptere și tiruri de artilerie într-o tentativă de lovitură militară de stat, rănind cel puțin trei oameni, potrivit unei surse din cadrul agenției, citat de Reuters.

Șeful agenției, Hakan Fidan, s-a aflat într-o locație sigură pe tot parcursul evenimentelor și a fost în contact permanent cu președintele Tayyip Erdogan, și prim-ministrul Binali Yildirim. Serviciile de informații lucra împreună cu forțele armate, poliția și guvernul împotriva soldaților puciști, în operațiunile în desfășurare în special din Istanbul și Ankara. 

Chiar dacă forțele loiale guvernului au preluat din nou controlul asupra unor comandamente, mici grupuri de soldați rebeli încă au opus rezistență și unii controlau elicoptere militare, a declarat un oficial turc cu rang înalt. 

Ulterior, atacurile asupra Parlamentului și Palatului Prezidențial au încetat în mare parte. Un alt oficial a declarat că 29 de colonei și cinci generali au fost demiși din funcții, în urma tentativei de lovitură de stat.

Autoritățile din Turcia au reținut mai mulți membri ai forțelor armate în urma tentativei de lovitură de stat care s-a desfășurat în cursul nopții și în care a fost implicat un grup disident de militari. Puciștii au folosit tancuri și atacuri cu elicoptere în încercarea de a răsturna guvernul, a anunțat un oficial turc cu rang înalt, citat de Reuters.

Puciștii au anunțat că nu au renunțat la luptă. Într-un e-mail trimis de la biroul de presă al Statului Major al armatei, susținătorii loviturii de stat spuneau că sunt în continuare hotărâți să lupte. Facțiunea, care își spune Mișcarea pentru Pace Acasă, le cere oamenilor să stea în case pentru propria lor siguranță.

Cel puțin 60 de persoane au fost ucise în cursul nopții în timpul tentativei de lovitură de stat, anunța un oficial turc cu rang înalt citat de Reuters. La rândul său, ministrul justiției a anunțat că 336 de persoane au fost arestate. 

Turcia a numit sâmbătă un șef de Stat Major interimar, întrucât nu se știa despre soarta titularului acestui post de la conducerea armatei. Șef de Stat Major interimar a fost numit Umit Dundar, comandantul Armatei Întâi - un grup de divizii din cadrul infanteriei. Presa locală scria la începutul evenimentelor că șeful Statului Major ar fi fost luat ostatic de puciști la sediul comandamentului armatei. 

Președintele Recep Erdogan le-a cerut sâmbătă susținătorilor săi să rămână în stradă până când situația se normalizează. El s-a adresat la aeroportul din Istanbul unei mulțimi de mii de susținători care fluturau steaguri, pe care i-a asigurat că guvernul deține controlul asupra puterii, deși a recunoscut că tulburările continuă în capitala Ankara. Speră însă că ele vor lua sfârșit în curând. În plus, a anunțat președintele, compania Turkish Airlines și-a reluat zborurile. 

Strâmtoarea Bosfor a fost închisă pentru petroliere, din motive de siguranță și securitate, a anunțat compania de shipping GAC, citată de Reuters. Biroul procurorului anunţă că 42 de oameni au fost ucişi la Ankara în timpul tentativei de lovitură de stat, transmite agenţia Anadolu, citată de Reuters. 17 dintre victime sunt polițiști. Pe de altă parte, un oficial guvernamental spune că 13 soldați puciști, care au încercat să intre în palatul prezidențial, au fost arestați.

Soldații au preluat controlul asupra aeroportului Ataturk din Istanbul la scurt timp după ce președintele Recep Erdogan a aterizat aici și a condamnat ceea ce el susține că a fost o tentativă eșuată de lovitură de stat întreprinsă de o facțiune a armatei. Agenția națională de presă Anadolu afirma că activitățile pe aeroport au revenit la normal, iar zborurile s-au reluat de la ora 06:00 (ora României).

Președintele a făcut declarații la aeroportul din Istanbul. El a spus că tentativa de lovitură de stat a fost îndreptată împotriva solidarității și unității țării, dar nicio putere nu este mai presus de voința națiunii. A fost opera unei minorități din cadrul forțelor militare, iar președintele consideră că acest eveniment a fost un act de trădare și arată nevoia unei „curățenii” în armată.

Erdogan a promis că va sta cu poporul său și nu va pleca nicăieri, cu atât mai mult cu cât milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de tentativa de lovitură de stat, pe care o pune pe seama susținătorilor clericului musulman Fethullah Gulen, aflat în Statele Unite. 

Președintele turc a apărut în mijlocul mulțimii de susținători sâmbătă dimineața, la aeroportul Ataturk din Istanbul, potrivit imaginilor transmise de postul de televiziune NTV. La rândul său, televiziunea turcă Fox TV a transmis un mesaj înregistrat în care Erdogan apărea vorbind ceva mai devreme despre lovitura de stat.

Zeci de soldați turci implicați în tentativa de lovitură de stat au predat armele poliției în piața centrală din Istanbul, Taksim, potrivit unui martor citat de Reuters. 30 de puciști s-au predat după ce au fost înconjurați de polițiști înarmați, iar un elicopter survola piața la joasă altitudine.

Comenteaza