Cultivarea produselor bio ar putea fi soluţia pentru terenurile lăsate în paragină VIDEO

Cultivarea produselor bio ar putea fi soluţia pentru terenurile lăsate în paragină VIDEO
O demonstrează un tânăr din Cluj care, pe terenurile moştenite de la bunici, şi-a deschis o afacere cu legume, fructe şi flori eco. Vânzările au crescut de la an la an, iar în urmă cu câteva luni afacerea s-a extins şi pe internet. Tânărul se poate socoti acum, la 3 ani de când a devenit agricultor, un om de afaceri de succes.

Ionuţ Sâmpetrean are 28 de ani şi a absolvit Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din Cluj. Imediat după terminarea studiilor a încercat, fără succes, să se angajeze, moment în care a hotărât să se dedice agriculturii.

Afacerea cu produse bio a început în urmă cu trei ani, după ce Ionuţ Sâmpetrean a moştenit mai multe terenuri la graniţa dintre judeţele Cluj şi Sălaj. Atunci a decis să se mute la ţară şi să cultive flori şi legume 100% naturale.

"Am pornit toată ideea fermei Grădinile Primstar în momentul în care eram într-o perioadă în care căutam un job, nu mi-am găsit neapărat ceea ce căutam şi am zis ok, decât să stau cu mâinile în sân, mai bine încep o afacere proprie, nişte produse de care să fiu mulţumit şi să le pot oferi cu drag prietenilor mei", spune tânărul.

Împreună cu logodnica sa, Ionuţ Sâmpetrean a reamenajat casa bunicii, iar pe două hectare de teren a amenajat o grădină de trandafiri şi o grădină de legume bio.

"Lipsa finanţării a fost prima provocare, am încercat să facem şi un proiect cu finanţare europeană care ne-a fost refuzat. Apoi a fost lipsa forţei de muncă, pentru că sunt foarte puţini oameni care să dea o mână de ajutor. Ne bazăm pe membrii familiei şi prietenii de sat când vine vorba de făcut ceva", mai spune Ionuţ.

În scurt timp, tânărul a reuşit să îşi creeze o clientelă variată, de la persoane fizice până la restaurante şi hoteluri.

"A început mai greu să spun partea de vânzăre, după care am început să vindem cantităţi mai mari, am început să producem şi cantităţi mai mari. Pentru noi a fost o mândrie că am reuşit să acoperim comenzi de 900 de trandafiri pentru un eveniment sau că am reuşit să vindem câteva sute de roşii odată", a adăugat cultivatorul.

În urmă cu câteva luni, Ionuţ Sâmpetrean şi-a deschis şi o pagină de internet, unde oamenii pot comanda cu un simplu click flori şi legume proaspete, cultivate în condiţii ecologice.

 

Comenteaza