Cum vrea un deputat clujean să salveze ia: cursuri în şcoli, centre meşteşugăreşti pe lângă muzee şi standuri în supermarketuri

Cum vrea un deputat clujean să salveze ia: cursuri în şcoli, centre meşteşugăreşti pe lângă muzee şi standuri în supermarketuri
Deputatul clujean liberal Elena Uioreanu propune inițierea, prin intermediul unui proiect de lege, a Programului Național al Iei Românești, destinat perpetuării meșteșugului și al obiceiului de a purta ie.

În opinia sa, acest obiect de îmbrăcăminte nu este doar o podoabă vestimentară, ci și unul dintre simbolurile românismului și ale unicității naționale, întrucât niciun alt popor nu mai îmbracă asemenea cămăși brodate și nu se definește și individualizează prin acest element al portului popular.

Astfel, cu prilejul Zilei Universale a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea la data de 24 iunie, Elena Uioreanu a anunţat noul ei proiect de salvare a iei româneşti.

"Evident, ca orice lucru prețios și ia românească, în societatea ultratehnologizată în care trăim devine din ce în ce mai mult un obiect pe cale de dispariție. Puțini mai sunt meșterii populari și femeile care știu să facă o ie, iar aici statul roman este dator să intervină, pentru a salva și perpetua una dintre simbolurile românismului. De aceea, propun inițierea, prin intermediul unui proiect de lege, a Programului Național al Iei Românești, destinat perpetuării meșteșugului și al obiceiului de a purta ie", arată deputatul într-un comunicat de presă remis miercuri. 

Programul va acţiona pe două paliere, dintre care primul este la nivel școlar. Prin intermediul acestei strategii de reînviere a tradiției naționale Elena Uioreanu vrea să insereze în programa școlară cursuri pentru deprinderea meșteșugului iei încă din școala gimnazială, urmând ca în liceu deprinderea să devină o adevărată "abilitate națională" pentru elevii români.

"La nivelul școlilor este necesară o alocație guvernamentală, prin intermediul căreia acestea să se doteze cu material și să aibă instructori, urmând ca primăriile din țară să organizeze cel puțin o dată pe an târguri destinate comercializării și premierii celor mai reușite ii făcute de elevi. Astfel vom reuși să transformăm obiceiul în modă", susţine ea. 

Pe celălalt plan, strategia este menită să susțină specializarea meșteșugului iei prin finanțarea și crearea de centre meșteșugărești pe lângă muzeele etnografice și școlile populare de arte.

"Rostul unui asemenea demers este să ajungem, într-un interval de timp rezonabil, la autofinațare și profitabilitate, prin producția manufacturieră de calitate și bine plătită pe care o vom realiza. Evident că și în acest caz este necesară implicarea, prin lege, a primăriilor reședință de județ în organizarea bianuală a unor târguri ale iei, acțiuni menite să învie obiceiul, se preschimbe tradiția în exprimare prezentă a autenticității și să educe în spre valorizarea produselor autohtone", specifică Elena Uioreanu.

Mai mult de atât, tot prin lege, deputatul vrea să determine supermarketurile să amenajeze, cu taxe minime, standuri și mici magazine ale iei românești.

Ziua Universală a Iei a fost instituită în urmă cu doi ani şi este celebrată concomitent cu sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor şi ca Drăgaica sau Sânzienele.

Comenteaza