Cutremur în dosarul Cordoş. 23 de persoane şi-au recunoscut vinovăţia

Cutremur în dosarul Cordoş. 23 de persoane şi-au recunoscut vinovăţia
Nu mai puţin de 23 de persoane şi-au recunoscut vinovăţia în dosarul în care este cercetată soţia senatorului Alexandru Cordoş, Mihaiela, la data faptelor referent în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj.

Conform unui comunicat remis miercuri după-masa, "procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Cluj au dispus sesizarea instanței de judecată în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a 23 de inculpaţi".

În sarcina majorităţii dintre ei, în număr de 20, s-a reţinut săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. În această situaţie se află Veronica Doleanu, Raluca Lavinia Kereşi, Dorina Roxana Miclăuş, Ioana Felicia Moldovan, Angela Sabău, Ilinca Codruţa Szekely, Emilia Mariana Suciu, Roxana Ioana Şut, Mariana Ungureanu, Vasile Viman,  Gabriela Barz, Irina Bidian, Maria Chiş, Maria Persida Duma, Mariana Lupea, Daciana-Maria Roman, Cosmina Loredana Rusu, Adriana Atena Vlas, Gheorghe Salanţă şi Nona Ştefana Bărgăoanu. 

Alte două persoane, Dorina Dăncilă şi Gheorghe Olariu, s-au declarat vinovate de cumpărare de influență în formă continuată, iar încă una, Claudia Cristina Harmath, de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției procurorii au arătat că din 2013 până în prezent Mihaiela Cordoş, referent în cadrul SCJU Cluj, a pretins și a primit direct sau prin intermediul Claudiei Harmath de la persoanele mai sus menționate sume de bani cuprinse între 1.000 - 10.000 lei. Acestea au fost date pentru ca, prin influența pe care ea și soțul său, Alexandru Cordoş, o aveau asupra persoanelor cu funcții de conducere din cadrul SCJU Cluj, a Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a altor instituții publice, să le obțină posturi cum ar fi cele de profesor suplinitor, infirmier, asistent medical şi juristconsult.

Pedepsele stabilite

Anchetatorii au precizat că "în prezenţa apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia".

Astfel, Claudia Horvath a fost condamnată la trei ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și o lună de închisoare. Faţă de Gheorghe Olariu anchetatorii au stabilit o pedeapsă de 2 ani și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 4 luni de închisoare, iar Dorina Dăncilă a primit o pedeapsă de 2 ani și o lună închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și o lună închisoare. 

Ceilalţi inculpaţi au primit 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și o lună de închisoare.

Tuturor celor 23 de persoane care şi-au recunoscut vinovăţia li se interzice, pe o durată de un an, începând de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, drepturile de a fi alese în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

De asemenea, procurorii au propus, printre altele, și prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile.

Dosarul de urmărire penală privind pe cei 23 de inculpați, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Cluj.

Mihaiela Cordoş, trimisă în judecată pentru trafic de influenţă

Cu doar o zi în urmă, Mihaiela Cordoş a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în stare de arest la domiciliu, pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată (25 acte materiale). Alături de ea a fost trimis în judecată, în  libertate, Tiberiu Constantin Popan, acuzat de cumpărare de influenţă.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de senatorul Alexandru Cordoş, pentru infracțiunea de complicitate la trafic de influență în formă continuată, și față de fiica celor doi, Andreea Alexandra Cordoş, pentru cumpărare de influenţă (3 infracțiuni), complicitate la cumpărare de influenţă și trafic de influenţă (3 infracțiuni).

Mihaiela Cordoş a fost arestată în 24 aprilie pentru trafic de influenţă, în urma unor percheziţii efectuate de procurorii DNA la SCJU Cluj. În 30 mai, ea a fost plasată în arest la domiciliu prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a admis contestaţia ei la decizia de prelungire a arestului preventiv în cazul său.

Comenteaza