De ce va fi expulzat tunisianul ridicat de SRI din Cluj

De ce va fi expulzat tunisianul ridicat de SRI din Cluj
Tunisianul Hassine Mohamed Amin, ridicat din Cluj de trupele speciale după ce SRI a constatat că acesta desfăşoară activităţi în favoarea unor grupări extremist teroriste, a fost declarat indezirabil de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Hassine Mohamed Amin a fost ridicat de trupele speciale SRI şi DIAS din faţa blocului în care locuia, în cartierul Zorilor, împreună cu soţia sa, clujeancă, şi cu fiul lor în vârstă de opt luni. Evenimentul s-a produs în urmă cu două săptămâni, şi bărbatul a fost dus în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, unde procurorii au cerut, în baza documentelor SRI, declararea acestuia ca persoană indezirabilă. Preşedintele completul de judecată ales în mod aleatoriu nu avea certificat de securitate sau autorizaţie de acces corespunzătoare nivelului de secretizare, şi întrucât la dosar au depuse înscrisuri cu caracter strict secret, s-a desemnat un alt complet de judecată. Astfel, a fost găsit un judecător care deţine certificat de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Tunisianul a cerut o amânare pentru angajarea unui apărător, însă procurorul a arătat că bărbatul ştia că va fi prezentat instanţei încă în urmă cu două zile, având astfel timp suficient pentru a discuta cu un avocat. "Din informaţiile pe care le deţine Inspectoratul (Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) - n.red.) reiese faptul că intimatul Hassine Mohamed Amin a contactat un avocat, dar nu a dorit să îl angajeze", se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

"La solicitarea instanţei, intimatul IGI arată prin consilier, cu privire la acceptarea sau nu a avocatului respectiv să îl reprezinte pe intimatul H.M.A., că acesta i-a comunicat faptul că are foarte mici şanse să câştige procesul şi i-a dat sfatul de a formula cererile care sunt la dosar, respectiv cererea de amânare şi cererea de intervenţie formulată de petenta H.A. (soţia tunisianului, n.red.), fiind evidentă intenţia de tergiversare a procesului, menţionând de asemenea şi faptul că, în discuţiile purtate cu străinul, acesta a afirmat că oricum doreşte să părăsească teritoriul României, nefăcând-o în prezent datorită lipsei documentelor de călătorie, însă din comportamentul său reiese că nu intenţionează să procedeze în acest sens şi este un pericol pentru persoanele din jurul său", se mai precizează în documentul instanţei.

Tunisianul a fost declarat de magistraţi persoană indezirabilă pentru o perioadă de 5 ani, din raţiuni de securitate naţională, şi a fost dus la Arad, la un centru pentru imigranţi, de unde va fi expulzat. Explicaţiile Curţii de Apel Cluj sunt limitate, fiind vorba de o decizie luată după analizarea unor date comunicate de SRI, clasificate secret de stat de nivel „strict secret".

SRI a transmis, însă, printr-un comunicat de presă, ce tip de activităţi desfăşura tunisianul pe teritoriul României. "În cadrul măsurilor active derulate de către SRI pe profil antoterorist, cu sprijinul celorlalte instituţii din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT), despre cetăţeanul străin Hassine M.A. s-a stabilit cu certitudine că desfăşoară o serie de activităţi care, potrivit legii, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale. Astfel, Hassine M.A, adept al ideologiei extremist teroriste, a iniţiat şi permanentizat legături cu elemente radicale aflate în exteriorul României (ţări din Nordul Africii), acţionând activ pe linia promovării în ţara noastră a unor idei şi materiale propagandistice, inclusiv în mediul virtual, în favoarea unei mişcări cu orientare extremist teroristă, afiliate ideologiei Al- Qaeda. În acest sens, cetăţeanul străin a fost preocupat să dezvolte în România capacităţi de prozelitism şi radicalizare a unor coreligionari", se arată în comunicatul SRI. Tunisianul locuia la Cluj încă din 2004, când a venit ca student la Facultatea de Medicină, însă a abandonat studiile. Bărbatul nu a avut niciodată un loc de muncă şi trăia din indemnizaţia copilului.

 

 

Comenteaza