De Ziua Clujului, petrec maghiarii. Vezi câţi ani împlineşte astăzi oraşul

De Ziua Clujului, petrec maghiarii. Vezi câţi ani împlineşte astăzi oraşul
Nici o manifestare nu a fost organizată de autorităţile duminică, 19 august, în ziua împlinirii a 696 de ani de la ridicarea Clujului în rang de oraş de către regele Carol Robert de Anjou. Doar organizatorii Zilelor Maghiare au în program deschiderea de şampanie în Piaţa Unirii cu acest prilej.

Data de 19 august 1316 este considerată de istorici ca ziua de naştere a oraşului Cluj. Regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, a acordat în acea zi locuitorilor Clujului privilegiul de orăşeni. Clujul a primit cu aceeaşi ocazie statutul de oraş şi o constituţie după modelul unor oraşe germane ca Nürnberg sau Praga. Înainte de acest eveniment, aşezarea era formată din două structuri: castrul Cluj şi satul castrului Cluj. Privilegiul primit de clujeni în 1316 i-a ajutat să îşi dezvolte şi să îşi extindă oraşul care a ajus între primele din Transilvania, alături de Sibiu şi Braşov.

Actul de naştere a oraşului

"Atunci când s-a pus problema să fie fixată o zi a Clujului, am fost printre cei care au susţinut că în 19 august să fie aceasta", a declarat pentru PROVINCIANEWS.RO istoricul Lukacs Jozsef. "Practic, e ziua în care s-a semnat actul de naştere al oraşului Cluj-Napoca", a justificat specialistul. Totuşi, oficialii clujeni au considerat că luna mai este mai potrivită pentru organizarea unor Zile ale Clujului, pentru că atunci sunt prezenţi şi studenţii în oraş.

Citeşte mai mult pe PROVINCIANEWS.RO.

 

Comenteaza