Denunţătorii de la Direcţia Silvică Cluj au dormit la hotel, de frica răzbunării
- Scris de Nicoleta Nap
- 16 Mai 2013, 00:20
- Eveniment
- Ascultă știrea

Traian Mariş a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) vinerea trecută, pentru luare de mită, iar Tribunalul Cluj a verificat azi legalitatea şi temeinicia măsurii arestului în cazul acestuia. Instanţa a decis că Mariş trebuie să rămână în arest, iar hotărârerea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj.
Mariş a fost arestat în 18 aprilie, după ce, în urmă cu trei zile procurorii DNA Cluj au găsit la domiciliul său, din localitatea Gilău, suma de 10.000 de lei, bani marcaţi cu MITĂ. La scurt timp după arestare, Mariş a fost debarcat din funcţia de director. Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj a ajuns în faţa organelor de anchetă în urma unor denunţuri formulate la DNA de doi subordonaţi. Primul denunţ a fost făcut de Voicu Tomoş, pădurar din Districtul Dobruşu, în 21 februarie 2013, acesta susţinând că directorul Mariş le cerea subordonaţilor sume ce ajungeau la zeci de mii de euro pentru a nu încheia acte de control în defavoarea lor şi pentru a nu-i sancţiona. Al doilea denunţ aparţine lui Călin Bîlc, şef la District III Dobruşu, care le-a spus procurorilor că în cursul anului trecut i-a dat lui Traian Mariş 10.000 de euro pentru a-l menţine în funcţie. Din declaraţiile martorilor-denunţători reiese că anual se adunau 20.000 de euro, la nivelul fiecărui district, pentru „cotizaţie", la care se adăuga şi material lemnos.
„Cota de participare" a angajaţilor pentru şefi s-a încetăţenit încă din anul 2000, conform declaraţiei unui alt pădurar audiat de DNA, Valentin Mariş, învinuit în dosarul fostului director, pentru dare de mită. „În vara anului 2012, a fost schimbată conducerea Direcţiei Silvice Cluj, fostul director Morar Iulian fiind înlocuit cu actualul director Mariş Traian. Şi sub noua conducere a continuat aceaşi practică de adunare a cotizaţiilor şi, cu toate că nu îmi amintesc cu precizie, este posibil ca la sfârşitul anului trecut să fi cotizat şi eu cu o sumă de bani", spunea Valentin Mariş, în declaraţia dată la DNA.
Cei 10.000 de lei găsiţi în casa lui Traian Mariş la percheziţia făcută de procurori ar proveni de la doi pădurari „răzvrătiţi", respectiv Tomoş şi Bîlc, care nu au mai vrut să cotizeze şi s-au trezit pe lista neagră a şefului, propuşi pentru retrogradare pentru o perioadă de trei luni. În urma unei întâlniri ale celor doi cu Valentin Mariş, cel din urmă s-ar fi oferit să-l convingă pe director să aibă o atitudine mai îngăduitoare faţă de ei. Valentin Mariş le-a spus celor doi că directorul aşteaptă de la ei o sumă de bani, în acelaşi cuantum cu sumele primite anterior pentru avizarea favorabilă a controalelor. Discuţiile au avut loc într-un supermarket din Cluj-Napoca şi au fost înregistrate ambiental de Voicu Tomoş. Cei doi i-au dat lui Valentin Mariş 10.000 de lei, bani marcaţi de procurori, iar aceeaşi sumă a fost găsită ulterior în casa directorului.
Rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul lui Mariş scoate la iveală un sistem mafiot, în care cei care „cotizau" se alegeau cu paza celor mai bune zone de pădure. „Martorii au mai arătat că anumiţi pădurari erau în „graţiile" directorului şi că aceştia au primit în responsabilitate cantoane bogate, cu multă pădure, măsuri luate imediat după instalarea noului director şi chiar în pofida faptului că, în cantoanele deţinute anterior, controalele au devoalat tăieri masive ilegale. De asemenea, martorii au arătat că se vorbea că vor rămâne pe funcţii doar pădurarii care „cotizează" la director, restul urmând a fi înlocuiţi cu oameni de-ai săi care vor exploata pădurile la comanda noului şef", se arată în rechizitoriu. Cei care îndrăzneau să se sustragă de la cotizaţie riscau să fie transferaţi în zone despădurite, supranumite „batalioane disciplinare". Întregul sistem mafiot se bazează, potrivit declaraţiilor date de martori, pe faptul că majoritatea angajaţilor sunt implicaţi în activităţi ilegale, cum ar fi furtul de material lemnos.
Ca într-un real sistem mafiot, nici ameninţările nu lipsesc din acest mediu, în care zecile de mii de euro sunt colectate, pentru şef, din „salarii de bugetari". Astfel, în dosarul lui Traian Mariş, un martor, pădurar la rândul său, a cerut să fie audiat sub identitate protejată, după un incident în care a fost implicat Valentin Mariş, în 22 aprilie. Acesta din urmă a declarat în faţa procurorilor că după arestarea şefului său a fost ameninţat şi că a decis să rămână la Cluj, să doarmă la hotel decât să se întoarcă după audieri acasă, la Măguri Răcătău. La fel a procedat şi Călin Bîlc. „Eram pe drum când am fost sunat de un număr necunoscut mie (...), era un bărbat care mi-a cerut să mă deplasez unde se afla el, bănuiesc că într-o pădure din Măguri, spunându-mi că sunt mai mulţi adunaţi acolo şi că sunt o iudă care „ştiu ce am făcut", reproşul fiind evident legat de faptul că a fost arestat directorul Mariş Traian. (...) Tot în aceeaşi seară am aflat de la colegul Bîlc Călin că în zona Mărişel s-au adunat mai mulţi oameni care erau agitaţi şi-l căutau pe el în zona Dobruşu", a arătat Valentin Mariş.
Ulterior acestui incident, martorul cu identitate protejată a relatat că „sistemul de protecţie era foarte bine pus la punct, însă acţiunile erau secrete, menite să asigure locurile de muncă şi să permită continuarea unor tăieri masive ilegale, prin cumpărarea bunăvoinţei şefilor şi a celor care veneau în control".