Dezinteres total al picaţilor de la bac pentru meditaţiile gratuite ale profesorilor
- Scris de Cristina Pirvu
- 06 Aug 2012, 23:06
- Eveniment
- Ascultă știrea
Zi de zi, profesorii clujeni de la materiile de la examenul de bacalaureat merg la şcoală pentru a face pregătiri cu picaţii din luna iulie, însă numărul celor prezenţi la aceste consultaţii este unul scăzut. La nivelul judeţului Cluj, toate instituţiile de învăţământ unde au existat absolvenţi respinşi la bacalaureat organizează astfel de pregătiri.
„Sunt 39 de şcoli care fac pregătiri dintre care 29 sunt în Cluj-Napoca şi zece în judeţ. Se fac pregătiri la matematică, informatică, română, fizică, chimie, filosofie. Singurii care nu fac pregătiri sunt cei de la Deficienţi de Vedere care au frecvenţa redusă. Profesorii fac programări, dar copii nu vin din cauza căldurii sau nu sunt interesaţi”, a declarat Mariana Pop, inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. La sesiunea de bacalaureat de toamnă s-au înscris 2.153 de tineri la care se adaugă 580 de corigenţi. Profesorii fac pregătirile cu elevii cu titlu de voluntariat, ei nefiind plătiţi pentru munca prestată. Promovabilitatea la examenul de bacalaureat care s-a desfăşurat în luna iulie a fost de 56, 26% la nivelul judeţului Cluj. Astfel, doar 2.924 din cei 5.190 de elevi înscrişi la bacalaureat au promovat examenul.
Liceul Teoretic „Lucian Blaga” a avut şase picaţi la bacalaureat. „Noi am făcut un program foarte riguros cu consultaţii la matematică şi informatică. Azi (ieri-n.red) am fost să verific cum se desfăşoară consultaţiile. Profesorul era prezent, dar elevii nu au venit la şcoală. Nu a venit nimeni”, a declarat, supărată, Laura Ungureanu, directoarea liceului. Conducerea şcolii i-a anunţat pe cei care au picat examenul despre posibilitatea de a participa la meditaţii încă de la înscrierile pentru etapa din luna august a bacalaureatului. „Le-am afişat programul, iar unii dintre ei au fost contactaţi personal, însă ne-au spus că nu au nevoie. Copilul care a picat la informatică este din mediul rural şi l-am sunat, însă ne-a spus că îl interesează, că acum prioritatea pentru el sunt muncile agricole. Pregătirile au început din 27 iulie, dar nu au venit. Săptămâna aceasta am zis că facem pregătire intensivă cu ei pentru că se apropie bacul”, a spus, nemulţumită, Ungureanu.
La Colegiul Tehnic „Napoca” doar câţiva dintre picaţii de la bac, care sunt interesaţi să treacă examenul, vin la meditaţiile dascălilor. „Facem pregătire la română, fizică şi matematică.Am început din 23 iulie. Profesorii sunt prezenţi, elevii vin. Ne străduim să obţinem rezultate mai bune. Copiii interesaţi vin, însă unii dintre picaţi n-au fost la pregătiri”, a declarat directoarea Lucia Pojar. La Colegiul Tehnic „Napoca” pregătirile pentru sesiunea din vară a bacalaureatului se va ţine până în 15 august.
„Profesorii nu sunt plătiţi, fac aceste pregătiri de dragul elevilor. A fi profesor e o meserie de suflet şi multe lucruri se fac fără bani”, este de părere Pojar. La Liceul „Napoca” 44 de elevi au picat examenul de bacalaureat, iar opt nu s-au prezentat la probele acestuia. Liceul „Eugen Pora” a avut şase picaţi la bac din promoţia actuală şi alţi şase din promoţiile anterioare. „Se fac pregătiri conform unui program la toate disciplinele de la bacalaureat. Aceste pregătiri sunt destinate şi celor din promoţiile anterioare”, a declarat Smaranda Graur, director adjunct la Liceul „Pora”. „Profesorii sunt interesaţi şi implicaţi, poate mai implicaţii decât elevii. Unii elevi îşi fac timp să vină, iar alţii consideră că se pregătesc mai bine siguri acasă”, a mărturisit, cu regret, Graur.
Calendarul celei de-a doua sesiuni de bacalaureat:
20-21 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
20-22 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
21-22 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală într-o limbă de circulaţie internaţională
23-24 august – evaluarea competenţelor digitale
27 august – proba la limba şi literatura română scris
28 august – proba la limba şi literatura maternă scris
29 august – proba obligatorie a profilului scris31 august – proba la alegere a profilului şi specializării
2 septembrie – afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor
5 septembrie – afişarea rezultatelor finale de după contestaţii