Doi alpinişti clujeni au cucerit cel mai înalt vârf de pe continentul nord-american

Doi alpinişti clujeni au cucerit cel mai înalt vârf de pe continentul nord-american
Alpiniştii clujeni Mihnea Prundeanu şi Iuliu Ciprian Pătraşcu au reuşit să cucerească, la sfârşitul săptămânii precedente, vârful Denali (6.168 m), cel mai înalt de pe continentul nord-american.

Cei doi sunt la a doua tentativă de a atinge acest vârf, după ce expediţia din cadrul căreia au făcut parte anul trecut a eşuat din cauza condiţiilor meteorologice extrem de dificile pe care au fost nevoiţi să le înfrunte în ziua de vârf. Ei au fost obligaţi să se întoarcă cu doar câteva ore înainte de atingerea obiectivului, în Denali Pass, la o altitudine de 5.600 m.

Expediţia curentă s-a desfăşurat din 4 în 21 iunie, iar cei doi temerari au ales să meargă sub forma unei echipe independente, fără a apela la serviciile de logistică sau ghidaj ale companiilor locale.

În opinia alpiniştilor, cea mai mare diferenţă între cele două expediţii a constat în numărul de zile consecutive de vreme bună de care au beneficiat în acest an, patru la număr, în comparaţie cu 2014, când nu au prins mai mult de una, maxim două, astfel de zile, care să le ofere şansa de a avansa între tabere în condiţii de siguranţă.

"Dacă la expediţia din 2014, care a cuprins în total un număr de 18 zile, doar două-trei zile au fost bune, în restul timpului confruntându-ne cu vânturi şi ninsori puternice, în acest an expediţia propriu-zisă a durat doar 11-12 zile, din care am reuşit să prindem aproximativ cinci-şase zile de vreme bună, cu vânturi reduse şi fără ninsori abundente", a declarat, la întoarcere, alpinistul Iuliu Pătraşcu.

Vârful cucerit face parte din Parcul Naţional Denali, unul dintre cele mai mari şi bine conservate din lume. Acesta se află în Alaska, cel mai nordic stat american, recunoscut atât pentru frumuseţea izvorâtă din sălbăticia zonei, cât şi pentru temperaturile extreme întâlnite aici datorită apropierii de Polul Nord. De asemenea, fauna şi flora acestor locuri este renumită în întreaga lume, statul american fiind denumit de către localnici: „Gradina zoologică" a Americii. 

„Denali este un munte impunător, ridicându-se ca un masiv individual cu mult peste vârfurile învecinate. Deşi de-a lungul ascensiunii nu am întâlnit pasaje tehnice deosebite, temperaturile foarte scăzute, ninsorile permanente şi lungimea traseului ales (West Butress) au făcut ca ascensiunea să fie una dificilă, o luptă de uzură cu mult consum de energie, atât fizică cât şi mentală", a adăugat Mihnea Prundeanu.

Expediţia „Alaska - Cluj 2015" face parte dintr-un proiect mai amplu al alpinistului Iuliu Pătraşcu,  „Seven Summits Today", care urmăreşte atingerea celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent: Asia - Everest (8.848 m), America de Sud - Aconcagua (6.962 m), America de Nord - McKinley (6.168 m), Africa - Kilimanjaro (5.895 m), Europa - Elbrus (5.642 m), Antarctica - Vinson (4.897 m) şi Indonezia - Carstensz (4.884 m).

Comenteaza