Dosarul “Jaf la BT”: cum îi dezincriminează pe suspecţi analiza genetică din Germania VIDEO

Dosarul “Jaf la BT”: cum îi dezincriminează pe suspecţi analiza genetică din Germania         VIDEO
Expertiza ADN Eurofins arată că urma de pe o scândură de lemn a făcut posibilă stabilirea unor profile genetice diferite de ale suspecţilor.


ZIUA de CLUJ vă prezintă integral conţinutul expertizei ADN din dosarul "Jaf la Banca Transilvania", efectuată în laboratorul din Germania al companiei Eurofins Scientific, prezentă în 30 de ţări. Tribunalul Cluj a trimis în Germania cinci urme din banca jefuită, de pe care să se analizeze ADN-ul, însă doar una a putut fi valorificată. Analiza acesteia a dus la concluzia că "persoanele de comparaţie Andrei Dan Hosu şi Bogdan Baciu sunt excluse ca fiind cele care au lăsat aceste urme".

Pachetul trimis de autorităţile clujene către laboratorul din Germania a conţinut cinci probe luate de anchetatori din bancă: un fir de păr, un mâner de uşă, o scândură de lemn parte dintr-o uşă, un mâner de mobilă şi un plic în care "nu s-au putut găsi probe", potrivit expertizei. Evaluarea probelor în Germania a dus la concluzia că doar o singură urmă a fost folositoare. "Analiza molecular-genetică a urmei 5 - mânerul mobilei - a condus la stabilirea unui profil parţial compus din puţine caracteristici. Datorită calităţii precare a ADN-ului, nu a fost posibilă stabilirea unui model ADN. De asemenea, nu este posibilă potrivirea cu suspecţii sau cu persoane în cauză. Analizele molecular-genetice efectuate pe urma 2 - mânerul uşii - şi urma 1 - firul de păr - nu au avut rezultat. În consecinţă, se stabileşte că pe aceste obiecte purtătoare de urmă nu se găseşte material celular propice efectuării analizei ADN", se precizează în expertiză.

Singurele urme care au dus la stabilirea unui model ADN în laboratorul din Germania au fost cele de pe una dintre cele două feţe ale unei scânduri de lemn din uşa de la casierie. "Analiza molecular-genetică a materialului celular nu a condus în cazul urmei 3 - scândură de lemn partea cu 6 găuri - la stabilirea de caracteristici ADN concrete, ci numai la multiple identificări de secvenţe. Rezultatul analizei molecular-genetice a materialului celular în cazul urmei 3 - scândură de lemn partea cu 2 găuri - a fost un amestec de caracteristici provenind de la mai mult de o persoană. Acest rezultat se potriveşte pentru comparaţia directă cu suspecţii. Pe baza caracteristicilor ADN diferite, persoanele de comparaţie Andrei Dan Hosu şi Bogdan Baciu sunt excluse ca fiind cele care au lăsat aceste urme", se arată în expertiza firmei Eurofins Scientific.

Avocatul Mihai Giurgea, care îi reprezintă pe inculpaţii Hosu şi Baciu, spune că nu au existat incidente în transportul probelor. "Urmele care nu au putut fi valorificate s-au consumat în timpul anchetei, iar cele de pe scândura de lemn, care este o bucată din uşa de la casierie, nu aparţin inculpaţilor", a precizat Giurgea. Doi experţi români, unul desemnat de avocaţii inculpaţilor şi unul din partea parchetului, s-au deplasat ieri în Germania pentru a li se prezenta în detaliu metodele folosite la expertiză.

Expertiza din dosarul "Jaf la BT" a fost efectuată în laboratorul din Germania al companiei Eurofins Scientific, una dintre cele mai mari din lume în domeniul analizelor de laborator de toate tipurile. Potrivit paginii de internet a firmei, Eurofins s-a înfiinţat în 1987, iar acum are 150 de laboratoare în 30 de ţări din Europa, Asia, Statele Unite ale Americii şi America de Sud, cu peste 9.500 de angajaţi. "Eurofins Scientific este lider mondial în testarea produselor alimentare şi farmaceutice. De asemenea, este numărul unu în lume în domeniul serviciilor de laborator de mediu şi unul dintre liderii pieţei mondiale în domeniul serviciilor de laborator şi genomică", se precizează pe site-ul companiei. "Ştim că este o companie de renume mondial, de aceea am şi ales-o", a spus avocatul Tiberiu Ban. Expertiza în cazul jafului de la Cluj a costat 2.415 euro şi a fost suportată de către familiile celor doi tineri inculpaţi.

2.415 euro a costat analiza genetică. Ea a fost suportată de către familiile celor doi tineri inculpaţi.

 

 

Etichete
Comenteaza