Dosarul Nicoară: anchetă-maraton pentru un caz banal. „Nu se tergiversează"

Dosarul Nicoară: anchetă-maraton pentru un caz banal. „Nu se tergiversează
Senatorul Marius Nicoară este urmărit penal de aproape doi ani pentru conducerea automobilului sub influenţa băuturilor alcoolice.

Anchetă-maraton pentru o infracţiune banală. Dosarul senatorului Marius Nicoară, până de curând copreşedinte al PNL Cluj, este în lucru de aproape doi ani. Nicoară a făcut un accident de maşină în noiembrie 2014, fiind surprins băut la volan. Presa a scris la vremea respectivă că alcoolemia politicianului ar fi fost de 1,4 g/l de alcool, aproape dublă față de concentrația începerii unui dosar penal, însă avocatul care îl reprezintă a afirmat că, în fapt, ar fi fost mai mică de 0,8 g/l.

„(...) Dosarul având obiectul indicat de dumneavoastră se află în lucru la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se dispună soluţia legală. În conformitate cu prevederile art. 12 lit. e din Legea nr. 544/2001, precum şi cu dispoziţiile art. 25 alin. 5 din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media, alte informaţii nu pot fi furnizate în acest moment, întrucât publicitatea acestora ar putea periclita bunul mers al anchetei", arată Ramona Bulcu, procuror-şef de birou în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un răspuns adresat ZIUA de CLUJ.

Am întrebat specialiştii cât durează, de obicei, trimiterea în judecată a unui şofer care produce un accident de circulaţie în timp ce se află în stare de ebrietate, iar răspunsul a fost „maximum un an". Iată că la Marius Nicoară sunt un an şi opt luni.

Alexandru Râşniţă, avocatul lui Nicoară, spune că nu este vorba de vreo tergiversare. „Fiind un dosar în lucru, nu vă pot oferi prea multe informaţii. Trebuie să ştiţi că nu se tergiversează sau ceva de genul acesta. S-a derulat ancheta, s-au administrat probele, nu este vorba de nelucrare", a afirmat Râşniţă.

Marius Nicoară a lovit în noiembrie 2014 un taxi, pe strada Eugen Ionesco, după ce s-ar fi urcat băut la volan şi nu ar fi păstrat distanţa regulamentară în mers. Accidentul s-a soldat cu un rănit, şoferul taxiului. Maşina acestuia a fost proiectată de automobilul politicianului într-un gard. Nicoară a fost dus la spital pentru a i se recolta teste biologice, după ce etilotestul ar fi indicat că a consumat băuturi alcoolice.

În timp ce era dus să i se recolteze probe biologice, Marius Nicoară a stat de vorbă cu un reporter Pro TV:
Reporter: "Eraţi băut? Aveaţi viteză?"
Marius Nicoară: "Da!"
Reporter: "Deci dumneavoastra eraţi la volan?"
Marius Nicoară: "Da!"
Reporter: "Vă pare rău pentru ce aţi făcut?"
Marius Nicoară: "-Da, un mic accident"
Reporter: "-Ce alcoolemie aveaţi?"
Marius Nicoara: "-Nu aveam"
Reporter: "De ce sunteţi aici?"
Marius Nicoară: "Aveam, dar trebuie, aşa sunt procedurile"
Reporter: "Cu victima aţi stat de vorbă?"
Marius Nicoară: "Nu există victime"

Om de afaceri şi politician, Marius Nicoară a fost în tinereţe pilot de raliu şi, de asemenea, arbitru internaţional de raliu.


DECLARAŢIE
„Am fost la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar nu le-a ieșit expertiza așa. S-a făcut o chestiune in rem pentru că concentrația nu este bine stabilită. Ei au făcut acolo o greșeală și nu vreau să comentez în presă. Realmente o să vedeți că eu am dreptate și după aia o să vedeți că nu am niciun document încă. Ei m-au chemat să dau o declarație. Eu le-am spus că nu dau nicio declarație până nu se refac toate analizele respective ca să se dovedească că nu este concentrația aia. M-au chemat în calitate numai de suspect. Învinuit nu pot să mă facă. Tocmai că nu mi-au spus că s-a început urmărirea penală"
Marius Nicoară, anul trecut, într-o declaraţie pentru gazetadecluj.ro

Comenteaza