Dosarul Uioreanu. Ce a declarat preşedintele CJ în faţa judecătorilor

Dosarul Uioreanu. Ce a declarat preşedintele CJ în faţa judecătorilor
Horea Uioreanu a recunoscut în faţa judecătorilor că a luat mită de la Bene şi Pogăcean. De la acesta din urmă a luat 20.000 de lei la o nuntă la care au participat împreună.

În declaraţia de la fila nr. 51 dosar urmărire penală, inculpatul recunoaşte faptul că, în cursul primăverii anului 2014, respectiv în data de 10 mai 2014, s-a întâlnit cu inculpatul P. cu care a purtat o discuţie legată de campania electorală şi care i-a oferit suma de 20 000 de lei, bani care i-au fost remişi efectiv la o nuntă la care a participat împreună cu P.V.. În cuprinsul aceleiaşi declaraţii inculpatul recunoaşte faptul că se află într-o relaţie apropiată cu B. de la care, începând cu anul 2012 şi ulterior, a primit diferite sume de bani, fără să poată preciza suma exactă, în aprecierea inculpatului aceasta ridicându-se la 150.000 de lei.

Legat de conjunctura în care a primit aceste sume, în declaraţia de la fila nr. 53, acesta a arătat că prima dată când a primit o sumă de bani de la B. se aflau în Restaurantul O., iar ultima dată când a primit bani se aflau la Hotelul M. sau poate la sediul firmei lui B., iar suma ce i s-a dat a fost de 10.000 lei.

În declaraţia dată cu ocazia soluţionării propunerii de arestare preventivă acesta a prezentat o stare de fapt diferită de cea descrisă în declaraţiile date în cursul urmăririi penale arătând textual „acuzele privind luarea de mită de la inculpatul P. sunt reale numai sub un singur aspect, adică faptul că am primit suma de 20.000 de lei în timp ce ne aflam la o nuntă în G.H., însă fac precizarea că respectiva sumă mi-a fost dată pentru a o folosi în scopuri electorale şi nu pentru anumite facilităţi. Legat de cel de-al doilea capăt de acuzare arăt că corespunde faptului că am luat în câteva rânduri bani de la inculpatul B., de 1, 2, 3 ori, dintre care îmi amintesc suma de 100 000 de lei, primită la finele anului 2012 şi încă de două ori sume mai mici, însă nu-mi amintesc data exactă. Precizez că eu nu am condiţionat primirea acestor sume, că ele mi-au fost avansate doar pentru a le folosi în scopuri electorale şi pentru aceasta eu nu am făcut inculpatului niciun fel de servicii de natură profesională".

Extrasele de cont ale lui Uioreanu

Din extrasele de cont a căror obţinere a fost încuviinţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi rezultă modul în care au fost folosite sumele de bani, documentele confirmând cu maximă exactitate datele la care inculpatul a beneficiat de foloase necuvenite, aşa cum sunt ele reţinute în actele de acuzare. Spre exemplificare, arătăm că după ce a primit de la inculpatul P.V., în data de 9 ianuarie 2014, suma de 30 000 de lei, la câteva zile după, respectiv în 14 ianuarie 2014, contul mamei preşedintelui Consiliului Judeţean a fost încărcat cu suma de 20 000 de lei pentru plata ratelor de credit. Astfel de depuneri de numerar le regăsim şi la datele de 18.11.2013, 18.12.2013, 10.02.2014, ele fiind precedate de primiri de sume de bani cu titlu de folos necuvenit.

sursă: Curtea de Apel Cluj

Comenteaza