Drepturile de autor trimit clujenii în stradă

Drepturile de autor trimit clujenii în stradă
Sute de artişti, jurnalişti şi taximetrişti vor protesta într-un marş prin centrul Clujului, împotriva haosului provocat de modificările la Codul Fiscal.
Guvernul Emil Boc a coalizat într-o manifestare de protest două bresle creatoare – artiştii şi jurnaliştii – şi una comercială – taximetriştii. Cele trei categorii profesionale vor mărşălui, miercuri, prin centrul Clujului, protestând împotriva recentelor măsuri fiscale care le privesc.

Iniţiativa aparţine Asociaţiei Profesioniştilor din Presă - Cluj (APPC). Potrivit conducerii asociaţiei, pe 1 septembrie, între orele 12:00 şi 14:00, va fi organizat un marş de protest pe traseul Teatrul Naţional, Bd. Eroilor, P-ţa Lucian Blaga, primărie, Piaţa Unirii, prefectură. “APPC va protesta în stradă faţă de felul în care s-a hotărât impozitarea drepturilor de autor. Nu ne opunem impozitării, ci dublei impozitări şi faptului că lună de lună trebuie să ne prezentăm la ghişeu ca huliganii la secţie în ziua meciului. Ba chiar mai rău, că avem de mers în trei locuri!”, a precizat conducerea APPC. “Ca jurnalist nu ai cum, între două ştiri, să stai ore în şir pe la nu ştiu câte ghişee, că aşa a vrut cineva de la guvern!”, a declarat secretarul general al APPC, Eugen Olariu. El a adăugat că şi-au anunţat participarea sindicatele de la Teatrul Naţional, Opera Română, Filarmonică şi Teatrul Maghiar.

“Va fi mai mult un marş al tăcerii. Vom avea pancarte şi vom depune un memoriu la prefectură. Sperăm să vină jurnalişti din fiecare redacţie”, a mai spus Olariu. Taximetriştii vor să profite de marş pentru a contesta plata retroactivă a contribuţiei la asigurările de sănătate pe ultimii cinci ani, impusă persoanelor fizice autorizate (PFA). Preşedintele filialei clujene a Uniunii Scriitorilor, Irina Petraş, afirmă că o decizie privind participarea scriitorilor va fi luată după studierea atentă a ordonanţei. “Am înţeles că nici măcar acolo unde se plăteşte nu se ştie ce şi cum trebuie făcut. Am înţeles că ordonanţa respectivă ne priveşte în foarte mică măsură pe noi. Oricum, nimeni nu ştie exact despre ce e vorba, cine e vizat, totul e foarte haotic acum!”, a comentat Petraş. “Luni vom avea o şedinţă a Comitetului de conducere al filialei şi, în măsura în care vom ajunge la concluzia că scriitorii sunt vizaţi de această ordonanţă, vom participa la marş. Noi suntem deschişi faţă de orice formă de protest când e vorba de apărarea drepturilor creatorilor”, a susţinut Irina Petraş.

Pentru preşedintele Universităţii de Artă şi Design, Ioan Sbârciu, calitatea de artist prevalează în faţa celei de om politic. Senator PDL, el cataloghează Ordonanţa nr. 58/2010 drept “o mare prostie”. “Sigur, trebuie să plătim toţi, dar modul în care a fost gândit sistemul de plată e o mare greşeală! Cei care au gândit aşa o prostie sunt oameni rupţi de realitate şi ministrul respectiv trebuie să plece, să găsim pe altcineva în funcţia aia. Chiar aşa am ajuns, să luăm de la amărâţii ăia de poeţi, chiar şi de la ziarişti, să-i plimbi zilnic pe la toate oficiile de plată? Se atinge culmea ridicolului şi absurdului când vin şi spun că vor fi afectaţi numai unii. Sunt revoltat când se iau asemenea hotărâri absurde, doar ca să se atragă atenţia”, a declarat Sbârciu.

Deputatul Giurgiu susţine protestatarii

Un alt democrat-liberal, deputatul-sindicalist Mircia Giurgiu, va fi prezent la protest. “Voi participa nu ca demonstrant, ci de pe margine, aşa cum fac la fiecare manifestare sindicală, pentru a prelua toate doleanţele participanţilor, pe care apoi le voi promova în partid, în guvern şi în parlament”, a explicat Giurgiu. “Oamenii au dreptate. Nu-i poţi jigni prin modul în care vrei să-i pui pe drumuri. Trebuie să-i respecţi şi să le oferi o modalitate civilizată de a-şi plăti taxele”, a declarat Giurgiu.


Comenteaza