Şeful OPC Cluj a scăpat de urmărirea penală în dosarul "Mafia cărnii"

Şeful OPC Cluj a scăpat de urmărirea penală în dosarul
Cristian Nicula, şeful Comisariatului Regional Cluj al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului (OPC), a scăpat de acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT în celebrul dosar "Mafia cărnii".
">

La aproape un an după ce a fost audiat în dosarul în care au fost reţinute mai multe persoane pentru evaziune fiscală şi distribuirea de produse din carne alterată, şeful OPC Cluj a fost informat că s-a sistat urmărirea sa penală în dosar.

"Prin adresa datată 23.12.2014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în posesia căreia am intrat, mi se comunică "soluţia clasării urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat [...], spălare de bani [...] deoarece s-a apreciat că faptele nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege". "De asemenea s-a dispus renunţarea la urmărirea penală pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă[...] deoarece s-a apreciat că [...] nu există un interes public în urmărirea acesteia", a transmis el luni.

Dosarul "Mafia cărnii" a făcut vâlvă în martie 2014, când procurorii DIICOT au efectuat 102 de percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă.

Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA.

În urma cercetărilor, mai multe persoane au fost trimise în judecată, printre ele numărându-se şi Sorin Seleşiu, patronul abatorului Michelangelo din Cluj-Napoca.

Comenteaza