Elevii de liceu, studenţi pentru două săptămâni

Elevii de liceu, studenţi pentru două săptămâni
Elevii de liceu vor putea experimenta, pe pielea lor, ce înseamnă viaţa de student, în cadrul unui proiect atipic de consiliere în carieră. Timp de două săptămâni, aceştia vor face un salt în timp, şi vor deveni, din toate punctele de vedere, studenţi.

230 de elevi clujeni, absolvenţi ai clasei a XI-a, vor face, timp de 14 zile, o incursiune în viitor, gustând din toate aspectele vieţii de student. Îşi vor alege facultatea, vor sta în cămin, vor participa la cursuri, îşi vor lua notiţe şi se vor confrunta cu stresul primei sesiuni. Totul, pentru a-şi forma o idee clară asupra domeniului în care își doresc să profeseze.

Iniţiativa, derulată prin proiectul "Junior Summer University", aflat la cea de-a şaptea ediţie, are ca scop informarea elevilor clasei a XI-a cu privire la oferta educațională a Universității Babeș-Bolyai și asistarea lor in alegerea conștientă a unei viitoare facultăți și specializări.

"Junior Summer University reprezintă pentru elevi o simulare a vieții de student cu tot ceea ce reprezintă acest lucru: cursuri, examene, cămin. Prin toate activitățile din cadrul proiectului mai încercăm să îi introducem din timp pe elevi în atmosfera studenției și să le prezentăm toate oportunitățile oferite de mediul universitar clujean", a precizat coordonatorul principal al proiectului, Rucsandra Pintea.

Ideea proiectului vine în contextul creșterii ratei abandonului școlar, cauzat de alegerea unei facultăți în necunoștință de cauză. În fiecare an, tot mai mulți tineri se lovesc de problema incompatibilității aptitudinilor lor cu cele cerute de domeniul vizat, ceea ce îi determină să renunțe la studii.

„Este un proiect ce acoperă dincolo de o nevoie a elevilor, o nevoie acută a sistemului educațional românesc, și anume cea a orientării în carieră, a alegerii unui parcurs profesional în concordanță cu așteptările elevilor, prin faptul că oferă un gust a ceea ce semnifică fiecare domeniu în parte. Cu toate că a ajuns în acest an la cea de-a 7-a ediție, JSU e un proiect în continuă schimbare și dezvoltare, crescând numărul de participanți de la o ediție la alta și adăugând noi laturi proiectului, cum ar fi cea socială dezvoltată anul acesta pentru prima dată.

Consider că dezvoltarea sa la nivel național a fost de bun augur, încă de la ediția de anul trecut, ajutând la recunoașterea meritelor proiectelor în cadrul Galei Societății Civile de anul acesta, când proiectul a câștigat locul I la secțiunea educație, inovare și cercetare", a afirmat Oana Onicaş, preşedintele Organizaţiei Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB).

Decshiderea celei de-a șaptea ediții a proiectului „Junior Summer University" va avea loc în 18 iulie, ora 10:00, la Auditorium Maximum UBB Cluj-Napoca.

 

Comenteaza