Emil Boc, la Transylvania Green Energy Forum: „La Cluj avem proiecte de peste 4,5 mld. euro care trebuie să regândească din temelii toată structura energetică a orașului”

Emil Boc, la Transylvania Green Energy Forum: „La Cluj avem proiecte de peste 4,5 mld. euro care trebuie să regândească din temelii toată structura energetică a orașului”
| Foto: Ziua de Cluj

Primarul Emil Boc a vorbit în deschiderea evenimentului dedicat energiei verzi, organizat la Cluj-Napoca în 21 și 22 mai, despre importanța implementării proiectelor nepoluante și avantajoase financiar și a afirmat că acest model „eco” este viitorul.

Emil Boc a luat cuvântul, marți, în fața experților prezenți la Transylvania Green Energy Forum (TGEF), desfășurat la Cluj-Napoca. Edilul a vorbit despre importanța politicilor "verzi", atât la nivelul Clujului, cât și la nivel global.

„Noi am pornit pe acest drum al dimensiunii verzi nepoluante cu autobuze electrice, parcuri și spații verzi, reabilitarea clădirilor, panouri fotovoltaice. Dar greul de acum începe. Ca să mă refer doar la Cluj, mă uit la politica europeană, care spune că din 2035 nu se vor mai vinde în UE mașini noi în afară de cele electrice. Trebuie să avem infrastructura pregătită. 2035 este mâine. Trebuie să vedem câte stații sunt acum și de câte avem nevoie, cum stă rețeaua electrică a orașului. E mult de lucru. La Cluj avem proiecte majore de peste 4,5 miliarde euro, care trebuie să regândească din temelii toată structura energetică a orașului. Ați văzut cât de complicat e metroul.

Mulțumesc pentru efortul pe care l-ați făcut de a găsi soluții la o asemenea provocare, ca să facă față la un oraș care n-a fost gândit pentru energiile viitorului. Nu ne oprim la această dimeniune, metroul, care e tot verde. Vorbim de trenurile metropolitane, care vor constitui o altă axă majoră de dezvoltare a orașului nostru, de interconectare. Am deschis pionieratul investițiilor în hidrogen, o altă energie verde alternativă nepoluantă, pe lângă autobuzele electrice. Aici, orașul își propune să nu fie doar un consumator de hidrogen. Obiectivul e să și producem, să poată beneficia și alte industrii, termoficarea, transporturile etc. De aceea, noi construim o uzină de hidrogen, în primul rând pentru transport public și termoficare, dar, evident, suntem deschiși să intrăm în parteneriat cu mediul de business pentru a extinde această producție de hidrogen pe care o dezvoltăm la Cluj-Napoca pentru că face parte din viitorul nostru”, a declarat Emil Boc în deschiderea Transylvania Green Energy Forum.

Boc: Domeniul verde are legătură cu toată viața noastră

Edilul a mai afirmat că unii oameni nu demonstrează un interes prea mare dacă le vorbești despre green deal și vor afirma, eronat, că sunt lucruri care nu au impact în viața lor.

„În realitate, tot ceea ce se întâmplă în acest domeniu verde are legătură cu sănătatea, prosperitatea, locurile de muncă și viitorul nostru. Exemplul cel mai bun e cu fumatul. Ne putem lăsa de fumat, dar de respirat aer, nu. Iar dacă aerul respirat este unul poluat, ajungem în spital, iar de acolo spre cimitir, iar lucrurile acestea se văd. Putem corecta asta prin mai puțină poluare și mai multă dimensiune verde. De la energie la alte practici. De asemenea, ne uităm că ne costă mai mult factura decât în mod obișnuit, dar dacă reabilităm energetic blocul factura scade cu 30-40%. Astfel, protejăm natura și buzunarul nostru. Întotdeauna, aceste lucruri merg mână în mână. Lucrurile sunt clare, mai ales dacă ne uităm la slujbele noastre. Avem un model de creștere economică bazat pe dimensiunea verde”, a declarat Boc.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a afirmat că orașele care vor înțelege mai repede această direcție „verde” vor fi mai în față și cu locuri de muncă mai bine plătite. 

„Aici, la Cluj, avem un ecosistem atât de de valoros în domeniul energiei, care face posibil ca Transilvania să fie racordată la tot ce însemnă dimensiune națională și europeană la cel mai înalt nivel. Oamenii, încet dar sigur, se mută spre orașe, asta e o direcție mondială și locală. Vedem asta și la Cluj. Orașele sunt responsabile 70% de poluare, gazele cu efect de seră. Asta înseamnă că nouă ne revine responsabilitate să le diminuăm. De la transport, la clădiri publice, de la reciclare la industrie, de la cetățeni și alte lucruri adiacente. Inovarea este factorul cheie. Fără nu vom reuși”, a mai spus Emil Boc.

Elitele din domeniul energiei verzi se reîntâlnesc la Cluj-Napoca în perioada 21-22 mai. Experți și lideri din industrie sunt în inima Transilvaniei cu ocazia Transylvania Green Energy Forum. 

TGEF reunește personalități din domeniul public și privat pentru a pune în dezbatere constructivă diverse teme de interes: proiecte și programe de finanțări, reglementări legislative adaptate la tendințele pieței, inovație și tehnologie verde, parcuri fotovoltaice sau eoliene, producători și furnizori de energie, tehnologii verzi.

Comenteaza