Eniko Vincze, candidat la funcţia de rector UBB, ia poziţie faţă de Ordinul MECTS
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Feb 2012, 15:34
- Eveniment
- Ascultă știrea
"Ordinul vine într-un context în care alegerile, și nu doar de la UBB, ci de la mai multe universități din țară, au fost întârziate nepermis de mult, și în care conducerile vechi ale instituțiilor de învățământ superior duc o luptă politică cu guvernarea PDL . În ceea ce privește reglementarea privind rectorul interimar, ea trebuia să vină mai demult, pentru a preveni abuzuri și situații în care, conform legii, instituțiile noastre ar intra în ilegalitate. Faptul că ea a sosit acum, poate crea panică, dar senatele universităților trebuie să fie capabile ca, în această situație tensionată, să desemneze persoana cea mai adecvată pentru această funcție, să asigure legalitatea deciziilor și astfel să încheie alegerile în bune condiții", spune Eniko Vincze, candidat la funcţia de rector UBB.
În ceea ce privește reglementările privind dreptul la vot al persoanelor aflate la vârsta pensionării, Vincze spune că ele sunt discriminatorii în situația în care (de la intrarea în vigoare a Legii Educației 1/2011) nici universitățile, nici guvernul nu au luat în serios începerea demersurilor legale în vederea pensionării efective ale persoanelor aflate la vârsta pensionării.
"Autonomia universitară este definită prin lege. Dar noi, oamenii suntem cei care facem ca legile să funcționeze sau nu, și care, desigur, creăm, îmbunătățim, sau deformăm legile. Pentru ca în cele din urmă să nu devină instrumente ale susținerii unui status quo sau altul, sau, dacă vreți, pentru ca Ordinul Rectorului sau Ordinul Ministrului să nu mai funcționeze conform aceluiași tipar al țintirii anumitor persoane printr-o reglementare aparent generală, noi, universitarii, trebuie să ne detașăm de aceste jocuri de putere și grupuri de interese", punctează Vincze.
Poziția detailată a lui Eniko Vincze față de situația creată după emitarea Ordinului MECTS poate fi citită aici.