“Ţeparul” Leontiuc întrezăreşte eliberarea după patru ani de arest

“Ţeparul” Leontiuc întrezăreşte eliberarea după patru ani de arest
Pastorul-ţepar Marius Leontiuc, acuzat că a înşelat peste o sută de persoane cu suma de 1 milion de euro, a fost pus ieri în libertate de magistraţii Curţii de Apel Cluj.

Sentinţa poate fi atacată de procurori la ÎCCJ, iar până la o decizie definitivă Leontiuc rămâne încarcerat.

Marius Leontiuc a fost arestat în 2008, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au acuzat că a înşelat 120 de persoane cu suma totală de un milion de euro. Leontiuc a încheiat prin firma Europlan Proiect SRL, cu mai multe familii, antecontracte de vânzare-cumpărare pentru apartamente pe care urma să le construiască pe strada Pasteur din Cluj-Napoca. Însă s-a dovedit că Leontiuc nici măcar nu deţinea autorizaţie de construire pentru imobil, prezentându-le cumpărătorilor un act fals. După trei ani şi nouă luni de arest preventiv şi o hotărâre de condamnare la 10 ani de închisoare, casată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), instanţa clujeană a decis ieri să revoce măsura arestului preventiv în cazul pastorului-ţepar.

Procesul lui Marius Leontiuc, judecat timp de trei ani la Curtea de Apel Cluj, s-a încheiat în mai 2011, cu o condamnare la 10 ani de închisoare. Însă în urma recursului formulat de avocata sa la ÎCCJ magistraţii au decis în martie 2012 trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv Curtea de Apel Cluj. Unul dintre motivele de recurs admise de magistraţii instanţei supreme a fost modul în care s-a stabilit prejudiciul de un milion de euro. Motivarea ÎCCJ are peste 200 de pagini, spune avocata Lacrima Stan.

La primul termen al procesului reluat ieri la Curtea de Apel Cluj, unde s-a dezbătut menţinerea în arest a lui Leontiuc, instanţa a decis înlocuirea măsurii privative de libertate cu obligaţia de a nu părăsi ţara. Cu toate acestea, el nu a fost pus în libertate, ci va fi închis în continuare la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, până ce ÎCCJ se va pronunţa asupra recursului procurorilor DNA. Lacrima Stan, avocata lui Marius Leontiuc, a invocat în faţa instanţei perioada de detenţie excesivă în cazul clientului său. "Temeiurile care au stat la baza arestării nu mai sunt valabile, prin simpla trecere a timpului, şi am cerut înlocuirea măsurii arestului preventiv cu obligaţia de a nu părăsi ţara. Marius Leontiuc se află în arest preventiv de trei ani şi nouă luni, iar potrivit prevederilor CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului - n. red.), o perioadă a arestului preventiv neexcesivă se limitează la un an de zile. Asta, într-adevăr, în funcţie de complexitatea cauzei, dar în acest caz deja putem vorbi de o perioadă excesivă", a spus Lacrima Stan. Aceasta a adăugat că Leontiuc şi-a arătat disponibilitatea de a nu se sustrage procesului penal, chiar dacă va fi pus în libertate. Pastorul luteran a declarat în faţa instanţei că proiectul său nu a fost concretizat din cauza Primăriei Cluj-Napoca, deoarece aceasta a întârziat eliberarea autorizaţiei de construire pentru blocul de pe strada Pasteur nr. 10.

Pe de altă parte, Cătălin Bichescu, unul dintre avocaţii victimelor lui Leontiuc, a spus că problema cea mai arzătoare pentru clienţii săi nu este posibila eliberare a lui Leontiuc, ci faptul că dosarul a fost trimis spre rejudecare după un proces care a durat trei ani. "Perioada de detenţie e una destul de ridicată, dar e vorba şi de complexitatea dosarului, care a impus această măsură preventivă. Oricum, problema cea mai mare este legată de casarea sentinţei de condamnare a Curţii de Apel Cluj. Mulţi dintre cei păgubiţi şi-au pierdut încrederea în justiţie. Întoarcerea dosarului la Curtea de Apel după trei ani de proces este o lovitură pentru cei 120 de păgubiţi. E vorba de bani făcuţi cu muncă grea, în străinătate, de credite, de economiile lor de o viaţă, iar recuperarea lor este o mare problemă. Sunt câteva imobile puse sub sechestru, însă valoarea acestora nu acoperă prejudiciul", a declarat avocatul Bichescu pentru ZIUA de CLUJ. Totodată, apărătorul unora dintre victimele lui Leontiuc a spus că "eliberarea inculpatului va fi ultima lovitură pentru ei. Punerea în aplicare a acestei măsuri îi va necăji foarte mult". Dezbaterile procesului care se rejudecă pe fond vor începe în data de 10 mai, când ar putea să fie reaudiate mai multe părţi vătămate.

 

 

Comenteaza