Exercițiu militar de amploare la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii cu 2.000 de parașutiști. Circulația pe A3, închisă parțial

Aproximativ 2.000 de parașutiști militari din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos se vor instrui în cadrul secvențelor desfășurate în România ale exercițiului SWIFT RESPONSE 24 (SR24) / DEFENDER 24.

România va găzdui, duminică 12 mai, operațiunea aeropurtată multinațională Joint Forcible Entry, cu desantarea de tehnică militară, la Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu din Câmpia Turzii. Această operațiune face parte din exercițiul SWIFT RESPONSE 24 (SR24), fiind cel mai mare exercițiu de desant din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Operațiuni similare se desfășoară în alte cinci state aliate și partenere: Estonia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia și Suedia. În România, SWIFT RESPONSE 24 este conectat cu exercițiul WING SPRING 24 / DACIA 24, la care participă forțele Brigăzii 81 Mecanizate General Grigore Bălan, dislocate în Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, județul Brașov, și în poligonul Bogata, Turda, județul Cluj, conform Mediafax.

Pentru a asigura desfășurarea în siguranță a operațiunii, circulația pe Autostrada Transilvania (A3) va fi închisă pe tronsonul Târgu Mureș – Câmpia Turzii, de la nodul rutier Chețani la nodul rutier Câmpia Turzii, în data de 12 mai, între orele 17:00 și 20:00, pentru aproximativ 30-45 de minute. În caz de condiții meteo nefavorabile, activitatea se va reprograma pentru 13 mai.

Având în vedere numărul mare de militari și echipamente care vor fi desantate în zona Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii și posibilitatea ca dispersia acestora la aterizare să aibă o amprentă la sol semnificativă, se va închide circulația pe Autostrada Transilvania.

Asftel, cu sprijinul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. și a Inspectoratului General al Poliției Române, Brigada Autostrăzi, se va închide circulația pe tronsonul Târgu Mureș – Câmpia Turzii, de la km 36+000 m, nod rutier Chețani, până la km 51+796 m, nod rutier Câmpia Turzii.

Circulație este prevăzută să fie închisă sâmbătă, 12 mai, între orele 17.00 – 20.00, pentru aproximativ 30 – 45 de minute, însă există posibilitatea care exercițiul să fie amânat pentru data de 13 mai.

Alternativ, în intervalul orar menționat, participanții la trafic pot utiliza drumul național DN15.

SWIFT RESPONSE 24 este un exercițiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon (LIVEX).

Pe teritoriul României, exercițiul este condus de Forțele Armate Germane în parteneriat cu Forțele Terestre Române, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române.

Operația aeropurtată multinațională Joint Forcible Entry include și desantare de tehnică militară.

Comenteaza