Expert Forum: “Prea multe voturi cu urna specială la Cluj”

Expert Forum: “Prea multe voturi cu urna specială la Cluj”

Organizația de monitorizare a procesului electoral Expert Forum susține că în județul Cluj figurau prea multe persoane care au votat prin intermediul urnelor speciale.

 

“Sâmbătă și duminică am primit mai multe sesizări de la alegători aflaţi în izolare care nu puteau solicita urna specială deoarece nu deţineau documente medicale și de la alegători cărora li s-au refuzat cererile pentru urna specială.

La ora 07:30, potrivit site-ului prezenta.roaep.ro, 13 persoane votaseră deja cu urna specială. La ora 09:00 figurau deja 116 de alegători, dintre care 45 în județul Cluj. Acest fapt este dificil de înțeles în contextul în care cererile pentru urna specială se pot primi și duminică, potrivit hotărârii Biroului Electoral Central nr. 81/2020”, relatează organizația.

Primele sesizări ale zilei votului la nivel național au fost nerespectarea regulilor de protecție sanitară, cozi la secții de votare sau observatori cărora nu li s-a permis să observe

În 40 de secții de votare (din 141 observate), observatorii au comunicat că nu s-a păstrat distanța regulamentară între orele 06:00 și 07:00. În 43 de secții de votare nu li s-a măsurat temperatura tuturor participanților înainte de intrarea în secţia de votare, la începerea procedurilor de pregătire a secției, la ora 06:00.

În mai multe cazuri au fost identicate cozi sau aglomerație la secțiile de votare. Platforma Vot Corect este dezvoltată pentru alegerile locale din 2020 în cadrul proiectului "Alegeri locale corecte și transparente", derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice.

Comenteaza