Expoziţie şi concerte în aer liber de Ziua Romilor, luni la Cluj

Expoziţie şi concerte în aer liber de Ziua Romilor, luni la Cluj
Mai multe manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Romilor, 8 aprilie, sunt organizate săptămâna viitoare în Cluj. Între ele, un târg al meşteşugarilor, în Piaţa Muzeului.

Manifestările dedicate evenimentului vor debuta luni la ora 10, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga", unde va fi vernisată o expoziţie ce cuprinde cărţi dedicate culturii romilor. Vernisajul va fi urmat de o festivitate de premiere a elevilor din clasele I-IV, participanţi la concursul de creaţie literar-artistică pe teme de cultură romă desfăşurat în şcolile din Cluj iar într-o vitrină special amenajată vor putea fi admirate şi o serie de obiecte meşteşugăreşti, realizate de artizani romi precum linguri de lemn, ibrice, împletituri, produse de tăblărie, produse din piele, confecţii, şi altele.

"Produsele în cauză reprezintă rezultatul muncii unor artizani care, de mai bine de un an, lucrează în cadrul unor cooperative meşteşugăreşti înfiinţate la nivelul comunităţilor de unde provin", explică reprezentanţii Consiliului Judeţean. Expoziţia de carte precum şi cea dedicată produselor meşteşugăreşti rome vor putea fi admirate până în data de 14 aprilie la parterul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga".

Tot luni, la ora 11, în Piaţa Muzeului din Cluj-Napoca va avea loc deschiderea expoziţiei de produse artizanale, confecţionate de meşteşugarii romi, clujenii având posibilitatea procurării obiectelor respective, multe dintre ele fiind confecţionate ad-hoc, în faţa lor. Deschiderea expoziţiei va fi urmată de un concert susţinut de una dintre cele mai renumite orchestre de lăutari din Cluj, „Lăutarii Ardeleni", condusă de Bob Siminic. Formaţia cuprinde peste treizeci de instrumentişti. De la ora 12, aceeaşi orchestră va susţine un concert de o jumătate de oră pe treptele Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, urmat de un alt concert, între orele 16 şi 16.30, în Piaţa Muzeului.

Comenteaza