Festivalul de la Gilău: festin culinar într-un castel în ruină FOTO

Festivalul de la Gilău: festin culinar într-un castel în ruină FOTO
Taurul la proțap, preparatele la ceaun, berea artizanală, dar și tradiționalele bundas kenyer sau zsiros kenyer sunt bunătățile cu care Festivalul Varkert și-a întâmpinat vizitatorii gurmanzi timp de un weekend.

Festivalul de pe domeniul Rakoczi-Banffy tinde să devină unul tradițional, anul acesta componentele gastronomică și culturală fiind mai accentuate, în timp ce partea muzicală a fost mai puțin reprezentată de artiști de top, fie ei și din Ungaria. În aceste condiții, prețul de intrare de 30 de lei poate fi considerat drept unul piperat. Dacă însă banii vor fi direcționați și către renovarea domeniului, aflat în paragină accentuată (nici măcar iarba din jurul castelului nu este cosită), atunci costul tichetului devine unul insignifiant.

Picnic la castel

Sărbătoarea de la Gilău are un aspect de picnic la castel, mulți dintre clujeni venind aici cu familia sau cu copiii. Mulți sunt cu "atelaje" precum biciclete sau cărucioare. Camelia, o tânără mămică, stă cu copilul mic la soare, după ce au dat o tura de festival, în timp ce soțul ia cadre din incintă cu un aparat foto profesional. "Am venit aici cu ăsta micu', se pare că îi place aici, este mult verde, se simte în largul lui". Primarul Dumitru Sfârlea, tras la costum, inspectează terenul și pare mulțumit de felul în care se desfășoară "ostilitățile".

Solistul trupei Semnal M, Ștefan Boldijar, este unul dintre spectatorii avizați ai marilor festivaluri, mai ales pe partea muzicală. "Am venit la castel să vedem care este atmosfera pe aici, de data aceasta nu cântăm. O să avem destule cântări în această vară, dar ne concentrăm pe noul album, pe care intenționăm să îl lansăm în toamnă, e mult de lucru, nu se face așa, de azi pe mâine. Facem 40 de ani în 2017 și vrem să fim la înălțime", spune artistul clujean. 

Micul de Dezmir vs bundas kenyer

Cele mai mari atracții pentru copii sunt tiroliana, atelierele medievale, hamacele, în vreme ce printre descoperirile medievale s-a amenajat un loc de siestă, preferat de fetele aciuate pe aici. La o gheretă se face bundas kenyer și zsiros kenyer, iar lângă aceasta, nelipsitul colac secuiesc, în timp familia Moldovan a venit în stand cu delicioșii mititei de Dezmir. La 3 lei micul.

Amatorii de socată au putut să își procure materia primă pe gratis chiar din incinta domeniului, plin de flori de acest soi, chiar dacă nu încă la apogeu. Cireșele și căpșunele au putut fi savurate și ele la tarabe, însă la prețuri interzise unora. Standurile cu cărți și discuri vinil, dar și "magazinele" în natură cu costume tradiționale au fost căutat de vizitatori.

Din păcate, ceea ce ar trebui să constituie punctul principal de vizitare, castelul, se află într-o stare deplorabilă, chiar în timpul unui tur ghidat în curtea interioară căzând niște pietre din ziduri, cu toate ca la intrare există o pancartă care semnalizează faptul că acesta este un monument istoric. Dacă festivalul de la Gilău va merge pe urmele celor care se organizează la Bonțida, și de unde se adună fonduri, poate există șanse de scoatere a acestuia din moartea clinică în care se află acum. 

Mai e mult până departe

A doua ediție a Festivalului Varkert, eveniment ce promovează tradițiile culturale maghiare din Transilvania, valorifică potențialul turistic al zonei și încurajează dialogul intercultural, a fost programat în perioada 27-28 mai, la castelul din Gilău.

Pe durata weekend-ului, organizatorii s-au concentrat pe evenimente destinate copiilor şi familiilor, precum activităţi ecvestre, concursuri de orientare sportivă, de dibăcie pentru copii şi adulţi, teatru de păpuşi, jocuri istorice medievale. Programul a inclus evenimente de literatură, arte plastice, sport şi stil de viaţă sănătos, condimentate cu programe de muzică şi dansuri populare, cort cu activităţi pentru adolescenţi, demonstraţii culinare, baruri artizanale.

În parcul castelului și-a făcut apariţia şi satul medieval Emese Park, cu jocuri medievale, tir cu arbaleta şi cu arcul, prezentări ale meşteşugurilor medievale, cuşca infamiei, carusel medieval din lemn, muzicanţi, cobzari, menestreli. Cei interesaţi au avut şansa de a vedea la fața locului cum se fac săpăturile arheologice. Traseu tirolian, târg meșteșugăresc, târg de cărți, jocuri medievale, muzică maghiară în costume de epocă din perioada ocupării otomane, terase de bere artizanală, săpături arheologice „pe viu".

Proprietarii domeniului Rakoczi-Banffy (11 ha) au respins propunerile unor investitori interesați de teren pentru un proiect imobiliar. Castelul a fost cumpărat de la moștenitorul Thomas Barcsay de către Elek Nagy (Ungaria) care vrea să îi păstreze specificul, fiind acum administrat de Fundația Traditio Transylvanica. Renovarea presupune fonduri de 5 milioane de euro. Castelul a fost ridicat în sec. XV, în stil gotic, apoi renascentist, servind ca model de construcție cu patru bastioane pentru cel din Bonțida. În 1911 a fost recuperat de contesa Ecaterina Barcsay, fiind deținut până în 1948. Apoi a fost folosit ca școală pentru copii cu dizabilități, scăpând de distrugere, și retrocedat în 2002 lui Thomas Barcsay.

Comenteaza