Fostul director al Operei Române din Cluj, amendat pentru conflict de interese

Fostul director al Operei Române din Cluj, amendat pentru conflict de interese
Rareş Trifan, fostul director al Operei Naţionale Române din Clu, a fost achitat definitiv, pe latura penală, în dosarul în care era acuzat de conflict de interese. Totuşi, ÎCCJ i-a aplicat o amendă administrativă de 500 de lei.

Trifan a fost acuzat că, în calitatea sa de director general al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, a încheiat un contract cu sine însuşi, în 23 februarie 2010, în calitate de regizor. Contractul avea ca obiect regizarea unei cunoscute opere, act prin care Trifan a primit o sumă de 7.250 Euro.

Rareş Trifan a fost achitat în 9 februarie 2012 de Curtea de Apel Cluj, în cazul de conflict de interese pentru care a fost cercetat. Procurorii au atacat sentinţa cu recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Decizia finală a fost pronunţată în 7 noiembrie.

Iată decizia ÎCCJ:

"Admite recursul declarat de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Cluj împotriva sentinţei penale nr.19 din 9 februarie 2012 a Curţii de Apel Cluj, Secţia Penală şi de Minori, privind pe intimatul inculpat Trifan Rareş Cristian. Caseaza sentinţa penală recurată şi, rejudecând: În temeiul art. 11 pct. 2 lit. a Cod procedură penală raportat la art. 10 lit. b/1 Cod procedură penală achită pe inculpatul Trifan Rareş Cristian pentru savârşirea infracţiunii de conflict de interese prev. de art. 253/1 Cod penal. În baza art. 91 Cod penal coroborat cu art. 18/1 Cod penal aplică inculpatului sancţiunea amenzii administrative în cuantum de 500 lei. În temeiul art. 192 pct. 1 lit. d Cod procedură penală obligă pe inculpat la 100 lei cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea prezentului recurs ramân în sarcina statului, onorariul parţial cuvenit apăratorului desemnat din oficiu, în sumă de 50 lei, urmând a se plati din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă."

UPDATE Avocatul Sergiu Bogdan, care l-a reprezentat în proces pe Rareş Trifan, a trimis un comunicat de presă în care îşi face cunoscută opinia cu privire la sentinţa definitivă în cazul clientului său.

"1.Ne exprimăm satisfacția pentru faptul că domnul Trifan Rareș a fost ACHITAT pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.
2.ÎCCJ a schimbat prin Decizia pronunțată în recursul Parchetului doar temeiul de achitare.
3.În statistica oficială acest dosar penal va fi considerat ca fiind soluționat printr-o soluție de achitare. Discuția extrem de juridică referitoare la semnificația temeiurilor de achitare este una complexă deoarece în majoritatea sistemelor procedurale penale străine nu există o clasificare legală a temeiurilor de achitare așa cum există aceasta în România, împrejurare criticată în doctrina penală.
4.O persoană achitată este una dovedit nevinovată.
5.Amenda cu caracter administrativ nu este similară ca semnificație juridică cu o sancțiune penală sau ca o recunoaștere a unei vinovății penale. O eventuală vinovăție "nepenală" nu interesează dreptul penal și nu produce nici un efect cu privire la persoana domnului Trifan Rareș", a transmis avocatul.
Contactat telefonic, Sergiu Bogdan a spus că problema managerilor instituţiilor de cultură este departe de a fi rezolvată. „Acum, sub avertismentul primit, că fapta lor poate prezenta sau nu pericolul social al unei infracţiuni, după cum vrea să hotărască instanţa, directorii de opere sau teatre vor face proiecte fără a fi plătiţi. Problema e că după ce îşi încheie mandatul se pot întoarce împotriva instituţiei şi să deschidă procese pentru plata drepturilor de autor. Regulamentul Ministerului Culturii ar trebui schimbat, astfel încât contractele pentru proiecte precum cel al domnului Trifan să fie semnate de cineva din minister", a declarat Sergiu Bogdan pentru ZIUA de CLUJ.

Susţinut de colegii din instituţiile de cultură

Directorul Operei Române a fost susţinut în proces atât de jurista instituţiei, cât şi de contabila-şefă, precum şi de către reprezentanţi ai Ministerului Culturii. Demeter Andras, consilier în cadrul Ministerului Culturii, a declarat în faţa judecătorului că toţi specialiştii care se află la conducerea instituţiilor de cultură din ţară sunt deopotrivă directori şi artişti. Situaţia este similară cu cea întâlnită în învăţământ sau spitale, unde managerii sunt şi profesionişti în domeniile lor. Funcţia lui Rareş Trifan a fost preluată în urmă cu o săptămână de tenorul Marius Budoiu, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii. Trifan nu a mai candidat pentru încă un mandat de manager.

 

Comenteaza