Gemul de Călata îndulceşte relaţiile româno-maghiare
- Scris de Andra-Daria Szasz
- 30 Iun 2013, 22:02
- Eveniment
- Ascultă știrea

Crearea brandului regional „Călata - Kalotaszeg", promovarea şi dezvoltarea programului „O vacanţă plină cu tradiţie şi folclor în ţinutul meşteşugarilor" este primul proiect de dezvoltare interregională din Cluj. El a fost pus pe picioare de reprezentanţii comunelor Sâncraiu (Cluj), Izvorul Crişului (Cluj) şi Almaş (Sălaj) şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR).
Unul dintre purtătoarele de stindard al brandului ar urma să fie gemul de măceşe produs în zonă.
„Am gândit proiectul pentru că ne interesează să atragem turişti în zonă. Fie români, fie unguri, că noi aşa suntem pe aici, jumătate-jumătate. Noi avem 46 de pensiuni clasificate de Ministerul Turismului cu 2 şi 3 margarete, iar la Sâncraiu vin, anual, peste 15.000 de turişti. Vrem să facem şi mai cunoscut ţinutul meşteşugarilor, obiceiurile de aici. Avem Festivalul Strugurilor şi Festivalul Măceşelor", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, primarul din Sâncraiu, Andrei Poka.
Proiectul, finanţat prin axa 5.3. dezvoltarea turismului, este primul din judeţul Cluj care propune o abordare interregională. „Avem asociaţia Riszeg de dezvoltare comunitară, împreună cu comunele Izvorul Crişului şi Almaş din Sălaj şi am spus să-i dăm un specific zonei. Ca o componentă a brand-ului ne-am gândit să fie şi gemul de Călata - Kalotaszeg", a arătat primarul.
La rândul său, primarul din Călăţele, comună de care aparţine localitatea Călata - cea care dă numele proiectului - arată că ar fi dispus şi el să intre într-un astfel de parteneriat.
„Desigur că e foate binevenit proiectul. Ar putea să vină mai mulţi turişti la noi aşa. Mă interesează şi pe mine, cu atât mai mult cu cât noi, aici, la Călata, vom lansa şi o monografie a zonei", crede primarul din Călăţele, Vasile Tripon.
Cu toate acestea, primarul din Călăţele a declarat că nu ştie nimic despre proiectul care poartă numele localităţii pe care o administrează. „Aştept să mă contacteze şi pe mine ca să vedem despre ce-i vorba, pentru că eu cred că e vorba să refacă regiunea ungurească", a menţionat Tripon. Proiectul brandului de Călata este unul din primele proiecte intecomunitare din Cluj şi se află printre puţinele implementate la nivel naţional.
„Instrumentul Teritorial Integrat (ITI) va promova proiecte strategice. Este foarte bine când vanităţile politice sunt lăsate la o parte. Acum, spre exemplu, avem Brăila şi Galaţi care propun proiecte integrate pentru cele două judeţe. Se trece de mirajul fondurilor alocate şi se începe să se gândească strategic, iar asta e valabil şi pentru Grupurile de Acţiune Locală. Acestea sunt replicate şi prevăzute ca instrumente de lucru", a punctat şeful Autorităţii de Management pentru POR, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Cătălin Surdeanu.