Gestul din cabina de vot care se lasă cu amenzi. Sancțiunile pot ajunge la 1.000 de lei

Gestul din cabina de vot care se lasă cu amenzi. Sancțiunile pot ajunge la 1.000 de lei

Printre măsurile menite să combată frauda electorală, și care se aplică atât în țară, cât și în străinătate, este interdicția pentru alegători de a fotografia sau filma buletinele de vot.

Hotărârea adoptată de Biroul Electoral Central privind procesul de votare conține și o prevedere prin care se interzice fotografierea sau filmarea buletinelor de vot. 

Interdicția este anunțată printr-un afiș care care este pus în secțiile de votare și care avertizează alegătorii că „Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă și constituie contravenție”.

Potrivit Legii nr. 115/2015, nerespectarea acestei interdicții poate atrage sancțiuni de la 600 la 1.000 de lei. Articolul 108 lit. o) din această lege stipulează că fotografierea sau filmarea buletinului de vot în timpul exercitării dreptului de vot constituie contravenție.

Măsura urmărește prevenirea acordării de foloase în schimbul votului, având în vedere că au existat cazuri în care alegătorii primeau bani dacă prezentau dovada foto că au votat pentru un anumit candidat.

Comenteaza