Ghinion cu noul cod: Aproape 80 de infractori credeau că mai au o şansă, dar au fost condamnaţi VIDEO

Ghinion cu noul cod: Aproape 80 de infractori credeau că mai au o şansă, dar au fost condamnaţi VIDEO
Credeau că mai au o şansă, dar au ajuns deja în închisoare. După intrarea în vigoare a noului cod de procedură penală, pedepsele date în apel, adică în ce-a de-a doua cale de atac din vechiul cod, sunt acum definitive. Prevederea se aplică şi celor condamnaţi în faza de apel în ianuarie şi care înaintaseră cereri de recurs. Acestea nu se mai judecă, iar instanţele au emis după 1 februarie mandate de arestare pe numele infractorilor ghinionişti. Avocaţii lor spun că se face o nedreptate şi că vor înainta plângeri la CEDO.

Curtea de Apel Cluj a emis după 1 februarie aproape 80 de mandate de punere în aplicare a unor condamnări pe numele unor inculpaţi care credeau că vor mai fi judecaţi în recurs, potrivit vechiului cod de procedură penală.

"Ca urmare a intrarii in vigoare a noului cod de procedura penala, cea prevazut ca deciziile date in apel sun definitive, in unele cazuri chiar de la 1 feb instantele de executare din raza Curtii de apel Cluj au pus in executare 23 de mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, 22 de pedepse cu suspendare sub supraveghere precum si 31 cu suspendare conditionata", a declarat Liviu Unguru, purtator de cuvant al Curtii de Apel Cluj.

Cei vizaţi sunt condamnaţi din cele patru judeţe de pe raza Curţii de Apel Cluj. Numai Tribunalul Cluj a emis 7 mandate de arestare pe numele unor inculpaţi care erau în libertate.

Un numar de 7 inculpati condamnati initial de tribunalul cluj la pedepse cu inchisoare chiar si de 6 ani au aflat recent ca sentintele lor au ramas definitive dupa 1 februarie. asta deoarece curtea de apel se pronuntase in ianuarie cu privire la apelurile lor. acum ei nu mai au drept de recurs, astfel ca instanta initiala a emis mandate de arestare pe numele lor. ori se prezinta la politie ori politistii vor porni pe urmele lor.

Dintre cei vizaţi, unii s-au predat deja la poliţie, dar sunt şi cazuri în care inculpaţii sunt plecaţi din ţară.

 

Avocaţii spun că cei care apucaseră să depună recursuri ar trebui judecaţi în continuare.

 

"Eu cred ca era corect conform acelui principiu al aplicarii legii penale mai favorabile ca cauzele care s-au judecat in apel si in care s-a declarat calea de recurs conform vechiului cod de procedura trebuiau sa se judece in continuare pe vechea procedura. Sunt multe dosare in toata tara unde cu siguranta se vor naste noi solicitari la CEDO", a spus Anatol Panzaru, avocat.

 

Comenteaza