Golf cu tradiţie în Transilvania FOTO

Golf cu tradiţie în Transilvania FOTO
Profesioniştii şi amatorii jocului de golf din România s-au întâlnit, în weekend, la Pianu de Jos, în cadrul celei de-a 9-a ediţii a Alba Golf Challenge. Majoritatea premiilor au fost aduse la Cluj de medici şi oameni de afaceri, membri ai clubului de golf "Paul Tomiţă" din Pianu.

La 20 de ani fără o lună de la prima demonstraţie de golf ţinută de cel mai bun profesor român - Paul Tomiţă, pe singurul terenul de 18 cupe din ţară, s-au întrecut peste 70 de concurenţi, în cadrul Alba Golf Challenge PRO - AM.

Competiţia, care s-a derulat în weekend acasă la cel mai cunoscut jucător de golf din România - Paul Tomiţă - a adunat crema afaceriştilor şi medicilor din Transilvania, refugiaţi în din Pianu de Jos, judeţul Alba. "Sunt 19 profesionişti invitaţi, din România, Franţa, Italia, Slovacia, Ungaria şi SUA", explică, ocupat cu primirea cărţilor de scor, dar şi imobilizat în refugiul din afara terenului, din cauza unei fracturi de calcaneu, profesorul Nicolae Ursu, co-fondatorul clubului de golf "Paul Tomiţă", dascăl de sport în Alba-Iulia şi director coordonator al şcolilor din Pianu, timp de aproape jumătate de secol.

"Este primul şi singurul teren de golf din ţară 18 trasee şi 18 cupe. Are 18 lacuri şi ochi de apă şi se întinde pe o suprafaţă de 70 de hectare", spune fostul dascăl de sport, care la cei 70 de ani fără o săptămână priveşte mândru în urmă.

"După 47 de ani, 7 luni şi 7 zile de învăţământ, am decis să înfiinţăm un club de golf, aici în Pianu de Jos, cu Paul Tomiţa. Bine, de fapt, i-am făcut o surpriză şi când a împlinit 80 de ani, de ziua lui, pe 12 iunie 1994 am organizat aici, la ora 7 seara, împreună cu Consiliul Judeţean de la acea vreme, chiar unde suntem, prima demonstraţie de golf din Pianu", îşi aminteşte dascălul, prieten de familie cu Paul Tomiţă, despre care spune că ar fi fost profesorul de golf al Majestăţii Sale Regele Mihai, la Country Club din Bucureşti, acum 70 de ani.

"Spunea de multe ori că a fost profesorul de golf al Regelui Mihai. A ajuns să-l cunoască pe Majestatea Sa, prin intermediul prinţesei Ştirbey, care i-a fost naşă de cununie", îşi aminteşte profesorul Ursu. În timp ce rezolvă delegaţiile invitaţilor străini, recunoaşte: "e foarte greu de întreţinut terenul şi de organizat o astfel de competiţie, de asta le mulţumesc celor de la Roşia Montană Gold Corporation, că ne sunt parteneri. Adevărul e că acest sport nu e prea cunoscut la noi. În vremurile bune aveam 126 de membri la Club, iar acum dacă au rămas jumătate, deci vă daţi seama..."

Şi revine. "Clubul de golf a fost înfiinţat un an mai târziu, în februarie 1995 şi de atunci ne descurcăm cu ajutorul sponsorilor, partenerilor şi donaţiilor membrilor. Inclusiv acest refugiu a fost construit de către membrii clubului de golf - majoritatea din Cluj, iar cu ajutorul lui Dumnezeu, anul acesta am ajuns la cea de-a 9-a ediţie a campionatului", punctează Ursu, întrerupt de un caddy venit după apă.

În 1998 a câştigat 100.000 de euro printr-un program PHARE şi a pus afacerea pe picioare. "Trebuia să dăm 20% din cât costa terenul, aşa că l-am evaluat la 2 lei", îşi aminteşte Ursu, în timp ce i se întinde prima carte de scor pe masă. "Emanuelle Bolognese", dictează şi se scuză că nu mai are timp de dat interviuri pentru presă, "că deja vin oamenii de pe teren", la 4 ore după ora 9, când a început a doua zi de concurs. Punctează, totuşi, că trofeul "Paul Tomiţă" se acordă din 2002 şi se mândreşte că, pe lângă marile companii din România, Elit, Transavia sau Banca Transilvania, la Pianu ajung şi competiţii din străinătate.

"Avem Cupa Christen, din Germania, competiţie derulată de o familie de 90 de ani, care îşi adună prietenii şi vin an de an la noi, iar anul acesta avem semnale că va reveni şi ING la noi", arată Ursu.
Organizatorii, Consiliul Judeţean Alba şi Clubul de Golf "Paul Tomiţă", alături de partenerii lor Roşia Montană Gold Corporation i-au răsplătit pe câştigătorii categoriei „Profesionişti" cu premii în bani.
Trofeul la categoria „Profesionişti" a fost câştigat de Emanuele Bolognese, în timp ce pe locurile II şi III s-au clasat Najati Amin, respectiv Sarkozi Richard şi Limonta Alberto (ambii pe locul III, la egalitate de puncte). La categoria „Jucători amatori", trofeul a fost câştigat de către Coman Laurenţiu.

Majoritatea premiilor - la categoria amatori - au fost câştigate de clujeni.

Trofeul Alba Golf Challenge AM BRUT - Coman Laurenţiu, de la clubul „Paul Tomiţă", cu un punctaj de 151 lovituri în 2 zile
Categoria II, locul I - Georgescu Ionuţ, de la clubul „Lighthouse Golf Resort", cu un punctaj de 94 puncte
Categoria II, locul II - Dodu Bogdan, cu un punctaj de 92 puncte
Categoria I, locul I - Mateiu Dorin, de la clubul „Paul Tomiţă", cu un punctaj de 79 puncte
Categoria I, locul II - Limbean Cosmin, de la clubul „Paul Tomiţă", cu un punctaj de 78 puncte
Categoria Lady - Mureşan Mihaela, de la clubul „Paul Tomiţă", cu un punctaj de 75 puncte.

Premiile pe echipe

Locul 1 NET (cu un total de 252 lovituri):
Bozo Adam
Mateiu Dorin
Dinu Pescariu
Georgescu Ionuţ

Locul 1 BRUT (cu un total de 252 lovituri):
Sarkozi Richard
Străjan Iulian
Heim Oliver
Kadar Attila

Locul 2 NET (cu un total de 273 lovituri):
Saragnese Antonio
Goţa Emil
Vinesar Florin
Biriş Cristian

Locul 3 NET (cu un total de 276 lovituri):
Limonta Alberto
Mureşan Mihai
Mureşan Mihaela
Giurgiu Călin

 

Comenteaza