Govora, strada dintre viață și moarte FOTO

Govora, strada dintre viață și moarte FOTO
Pe artera de acces către cimitirul Zorilor - Mănăștur din Cluj-Napoca toate categoriile de participanți la trafic încalcă regulile de circulație. Șoferii dau tonul, bicicliștii nu se lasă mai prejos, iar pietonii sunt puși în fața faptului împlinit.

În josul străzii, la intersecția dintre străzile Govora și Urcușului, mașinile sunt lăsate în intersecție fără jenă, inclusiv pe trotuar, cu toate că legea interzice staționarea la mai puțin de 25 m. Mașinile de pe trotuar împiedică vizibilitatea pentru cei care vor să intre pe Govora, iar cei care vin de pe Urcușului trebuie să le evite și astfel să calce linia continuă.

De asemenea, autoturismele staționate pe trotuar obturează vizibilitatea în interesecție și nu permit circulația pietonilor pe spațiul rezervat acestora. Intersecția va fi foarte aglomerată odată cu darea în folosință a noii clădiri a Universități de Știiințe Agricole și Medicină Veterinară, Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, unde vor activa 2.000 de studenți. Lucrările la porțiunea de drum recent asfaltată de pe Urcușului sunt deja în stare finală. 

Fiind artere de acces la cimitir, Govora și străzile adiacente sunt pline de întreprinzători din domeniul pompelor funebre, cu activitate în case care nu au suficiente locuri de parcare. În consecință, autovehiculele de aprovizionare sunt parcate zilnic pe unde se nimerește, pe trotuar sau în zona liniei continue, iar cele care se deplasează pe stradă trebuie să calce această linie.

Șoferi inconștienți, pietoni expuși

Cel mai mare haos este în zona restaurantului Valahia, unde se organizează permanent mesele de după înmormântări. La astfel de evenimente, zeci de oameni își parchează mașinile pe trotuar și trec pe carosabil de pe o parte pe alta.

"Circul des pe aici, pentru a evita sensul giratoriu Câmpului, unde sunt cozi imense, de sute de mașini. E o stradă abruptă, îngustă, plină de curbe dificile. Cea mai periculoasă este o remorcă pe care o găsești mereu pe trotuar. La mijlocul virajului vezi doar colțul remorcii și tu ești pe celălalt sens, dincolo de linia continuă. E pericol public", constată un șofer clujean.  

Cea mai periculoasă curbă de pe Govora este în zona unui parapete din piatră și beton, iar pe această arteră se mai varsă o alee de intrare în cimitir, dar și un alt drum de ieșire din USAMV, la capătul căruia staționează adesea ilegal cei care au treabă în instituție. 

În mod curent pietonii care se deplasează pe Govora sunt nevoiți să meargă chiar pe mijlocul drumului, mai ales în zona podului peste pârâul Popii, pentru că pe fiecare latură a străzii sunt parcate mașini, iar trotuarul este blocat. Aici mașinile sunt parcate și în zona de acțiune a semnului "Oprirea interzisă".

Adesea pe această stradă pot fi văzute persoane vârstnice care merg la cimitir, copiii care vin acasă de la școală sau studenți care ies de la facultățile USAMV. Strada se află într-o stare deplorabilă: drumul este plin de gropi sau de „petice”, căile de acces la proprietățile private sunt făcute în fel și chip, iar trotuarul este surpat sau efectiv nu mai există. 

Razii în serie în cartier

Circulația în Mănăștur se află mereu în atenția Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) și a Poliției Locale. După o descindere efectuată luna trecută de către primărie, cele mai multe amenzi s-au aplicat pentru staționarea neregulamentară a autovehiculelor pe trotuar, pe carosabil și în stațiile mijloacelor de transport în comun, precum și pentru nerespectarea indicatorului „Accesul interzis", iar agenții au împărțit amenzi și puncte de penalizare. 

Verificările au vizat zonele intens circulate din cartier: Calea Florești, Primăverii sau Izlazului. “Astfel de controale vor fi efectuate în toate cartierele municipiului, în scopul descurajării șoferilor care parchează neregulamentar și care, prin astfel de practici, împiedică desfășurarea normală a circulației rutiere și pietonale” a informat Poliția Locală Cluj-Napoca. 

La controalele de trafic efectuate de IPJ, oamenii legii au acționat pe str. Frunzișului din același cartier, iar după verificări au reținut mai multe permise de conducere și au retras certificate de înmatriculare. Polițiștii au promis că vor continua acțiunile pentru a-i determina pe participanții la trafic să respecte regulile de circulație, implicit pentru reducerea numărului de accidente rutiere.

Comenteaza