Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Educaţiei. VEZI PREVEDERILE LEGII

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Educaţiei. VEZI PREVEDERILE LEGII
În momentul asumării răspunderii, Opoziţia nu se afla în sală.
Birourile Permanente ale celor două Camere au decis joi dimineaţă, cu 12 voturi pentru şi 11 împotrivă, să includă pe ordinea de zi asumarea răspunderii Executivului pe Legea Educaţiei.

PNL şi PSD+PC au părăsit sala de plen a Parlamentului, după ce au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a asumării raspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei Naţionale.

Cele mai importante schimbări ale noului proiect legislativ vizează conducerea universităţilor şi a şcolilor. Dacă, în proiectul iniţial, era stabilit ca rectorii să fie desemnaţi prin concurs, în noul proiect instituţiile de învăţământ superior primesc libertatea de a opta între două modele distincte: alegerea rectorilor prin scrutin universal sau după modelul corporatist.

Guvernul ar fi modificat şi partea referitoare la incompatibilităţile directorilor de şcoli. Astfel că, dacă iniţial li se interzicea să fie membrii de partid, în noul proiect nu li se va permite să deţină funcţii de preşedinte sau vicepreşedinte în filialele formaţiunilor politice.

O altă modificare se referă la "clanurile universitare". Astfel că rudele până la gradul III nu vor mai putea să deţină funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi universităţi, proiectul iniţial vizând restricţii doar la nivel de facultate.

De altfel, noua Lege a Educaţiei prevede ca şcolile în care învaţă puţini elevi să fie comasate. Mai mult decât atât, în actul normativ se recomandă şi universităţilor din România să fuzioneze pentru a deveni mai puternice, inclusiv din punct de vedere financiar.

Găsiţi ataşat Legea Educaţiei Naţionale.

Comenteaza