Hackerul clujean care a testat vulnerabilitatea site-ului Preşedinţiei rămâne în arest VIDEO

Hackerul clujean care a testat vulnerabilitatea site-ului Preşedinţiei rămâne în arest VIDEO
Hackerul clujean acuzat că a spart site-ul Preşedinţiei “a fost curios de rezistenţa şi de vulnerabilitatea acestui site”, afirmă avocatul său. Potrivit acestuia, clientul său lucrează ca programator de acasă, în sistem freelance. Curiozitatea hackerului a atras atenţia procurorilor care i-au verificat activitatea şi l-au pus sub acuzare pentru deţinerea datelor a peste 60.000 de carduri bancare.

Hackerul şi-a susţinut nevinovăţia şi în faţa unui judecător de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Cluj, care însă a menţinut arestul preventiv, măsură luată săptămâna trecută. Avocatul hackerului admite că acesta a accesat serverul Preşedinţiei României, dar spune că nu a făcut nimic ilegal. 

"A intrat ca orice utilizator experimentat. Poate nu ca mine sau ca dumneavoastră, ci ca un utilizator curios de rezistenţa sau vulnerabilitatea acestui site", a declarat avocatul Mihai Giurgea.

Curiozitatea i-a adus procurorii pe cap care susţin că în ultimii patru ani a deţinut datele a peste 60.000 de carduri, din care 3.500 le-ar fi vândut unor persoane din afara ţării. Avocatul lui spune că procurorii nu au dovezi.

"Nu există nicio dovadă cu privire la transferul de baze de date dinspre el spre altcineva. fie cu titlu oneros, fie cu titlu gratuit. Pur să simplu există convorbiri pe Messenger, inofensive din punctul nostru de vedere", a spus avocatul.

Potrivit avocatului, acuzatul deţinea baze de date dar acestea nu i-ar fi permis să extragă bani de pe carduri. "Nici nu se puteau scoate bani cu ajutorul acestor baze de date. Erau informații care poate nu erau destinate publicului, dar nici nu erau apte ca prin ele însele să scoată sume de bani din contul clienţilor", a precizat Mihai Giurgea. Cu toate acestea, procurorii susţin că au găsit la domiciliul hackerului peste 150.000 de euro şi circa 40.000 de dolari.

Autodidact

Teodor Borş, în vârstă de 37 de ani, este un caz special: a absolvit doar liceul şi este un autodidact în domeniul programării. Oficial, hackerul susţine că lucra de acasă ca programator freelancer. Surse judiciare spun că bărbatul a lucrat şi la softuri antivirus şi antiphishing. El se află în arest preventiv şi este acuzat de accesarea fără drept a unui sistem informatic şi de transfer ilegal de baze de date secrete.

 

Comenteaza