Harta ieftinirilor imobiliare, după şase ani. Cât e de sigur să investeşti la Cluj

Harta ieftinirilor imobiliare, după şase ani. Cât e de sigur să investeşti la Cluj
După aproape şase ani de criză în imobiliare, o statistică relevă că cea mai mică depreciere a locuinţelor a avut loc în Timişoara, cea ce plasează oraşul de pe Bega pe primul loc într-un top al celor mai sigure destinaţii pentru o achiziţie imobiliară.




La polul opus, cea mai mare victimă a ieftinirilor din ultimii este capitala, exact piaţa care a atins culmile în timpul boom-ului din 2008. Astfel, preţul apartamentelor în Timişoara este în prezent cu 2,3% mai mare decât în urmă cu 12 luni (chiar 3% în cazul apartamentelor vechi cu două camere, cea mai populară categorie la achiziţie), spre deosebire de Bucureşti, Constanţa, Braşov sau Cluj-Napoca, unde sunt consemnate în continuare scăderi.

Astfel, în ultimii şase ani preţurile apartamentelor din Timişoara au scăzut cu 39,4%, de la un prag maxim de 1.329 euro/mp (atins în iunie 2008), până la un nivel de 805 euro/mp, consemnat la finele lui februarie 2014, potrivit portalului imobiliare.ro.

La polul opus, cel mai mare declin, de circa 53%, a avut loc în capitală, de la 2.264 euro/mp în martie 2008, până la 1.058 euro/mp.

În Cluj-Napoca, locuinţele s-au devalorizat cu 42,6% în perioada menţionată, până la un nivel de 862 euro/mp (faţă de 1.503 euro/mp în mai 2008).

În Constanţa, apartamentele s-au ieftinit cu 46,6%, de la 1.589 euro/mp (în iunie 2008), până la 849 de euro pe metru pătrat, iar în Braşov, preţurile au scăzut cu 43,5% în ultimii aproape şase ani, de la 1.475 euro/mp (prag atins în mai 2008), până la 833 euro/mp, la finele lui februarie 2014.

Raportat la categorii de locuinţe, în Timişoara, cele mai mici scăderi de preţuri au fost consemnate la apartamentele cu peste două camere - adică cele mai puţin căutate în general de către cumpărătorii în scop investiţional. Locuinţele cu trei camere s-au ieftinit în ultimii ani cu aproximativ 37% (de la 1.240, până la 778 euro/mp), iar cele cu patru camere sau mai mult cu circa 38,5% (de la 1.174 la 722 euro/mp). Unităţile locative mai mici au consemnat însă un declin de peste 40%.

Mai mult, în ultimii doi ani, preţurile cerute pentru apartamentele scoase la vânzare în Timişoara s-au menţinut la un nivel relativ constant, în uşoară creştere în ultimele 12 luni, în ciuda oscilaţiilor lunare (atât în plus, cât şi în minus).

Apartamente vechi

O relativă stabilitate în ultimul an s-a resimţit şi în celelalte mari oraşe din ţară, unde preţurile au oscilat oarecum similar, acestea înregistrând în prezent valori cu aproximativ 2,5%-3% mai mici pe segmentul vechi, cu o singură excepţie, Cluj-Napoca, unde preţurile pe segmentul vechi se menţin la un nivel ridicat, apropiat de cel înregistrat anul trecut.

Apartamente noi

Pe segmentul apartamentelor noi, scăderile sunt cuprinse între 3% în Constanţa şi 10% în Cluj-Napoca. Capitala nu s-a abătut de la tandinţă, aici, preţurile apartamentelor noi fiind cu 6,2% mai mici decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce cele vechi s-au depreciate cu 2,8%.

 

Comenteaza