Video Imagini video de pe șantierul RIVUS Cluj

Imagini video de pe șantierul RIVUS Cluj

Pe canalul de Youtube Legat de Cluj a fost postată o scurtă filmare în care se poate observa evoluția lucrărilor la șantierul Rivus.

Proiectul de restructurare urbană a platformei industrială Carbochim, din Piața 1 Mai, strada Porțelanului Cluj-Napoca, este dezvoltat de Iulius Group. Investiția este de 500 milioane euro. 

Ansamblul mixed-use, care prevede spații de birouri și rezidențiale, spații culturale, parc și mall, va fi ridicat pe o suprafață de 13,7 hectare. Proiectanți sunt arhitecții de la Biroul de Proiectare Trans Form din Cluj-Napoca, care se ocupă de numeroase ansambluri imobiliare în dezvoltare în oraș. Conceptul proiectului este realizat de celebrul birou de arhitectura UN Studio din Olanda.

Cel mai mare mall din România, cu grădini urbane pe 4,2 ha, și un nou concept: family-entertainment

Mall-ul prevăzut în proiect va fi cel mai mare din România, numărând 4 etaje. Clădirea de biroui va avea 8 etaje, iar blocul de locuințe 19. Acesta din urmă va găzdui 152 de apartamente. Un număr de 4.800 de locuri de parcare sunt propuse în cele 4 niveluri de subsol ale ansamblului. 

Pe lângă spații comerciale, mall-ul va cuprinde și zone de activități culturale și entertainemnt pentru familiile cu copii. Acest concept de family-entertainment se va regăi și outdoor, pe cele peste 4,2 hectare de grădini urbane (amenajate la sol și peste parcările subterane).

''Proiectul va integra și un concept de entertainment în premieră în regiune, de mare amploare, cu zone de cățărare, trambuline, circuite cu obstacole, zone de gaming, experiențe imersive și simulatoare. Un alt centru de distracție va fi special dedicat copiilor de vârstă preșcolară și școală primară, cu activități care dezvoltă creativitatea, gândirea logică, atenția, dexteritatea și aptitudinile de socializare. De asemenea, vizitatorii vor avea acces și la alte concepte de retail orientate spre familii, de la servicii până la branduri îndrăgite de părinți. Un exemplu în acest sens este o librărie cu un format aparte, care, dincolo de selecția celor mai noi și variate cărți pentru lectură, școală și dezvoltarea cunoștințelor, presupune experiențe și interactivitate.

Conceptul family-friendly se va concretiza și prin facilități dedicate părinților, de la spații „mama și copilul”, cărucioare și mese speciale utilizabile gratuit pe parcursul vizitei în proiect, până la amenajări cu alei permeabile, prin care apa se poate infiltra și care oferă o plimbare cât mai lină a bebelușilor în cărucioare, precum și o selecție a plantelor prietenoase cu cei mici. Family-friendly vor fi în primul rând zonele verzi amenajate prin proiect, unde părinții își vor putea lăsa copiii să se joace în siguranță și să interacționeze. Vor fi create spații pentru copii, unde vor fi organizate activități specifice, ateliere educaționale, de creație, arts and crafts etc'', se arată în proiect. 

Conform proiectanților de la UN Studio, totalul spațiilor verzi pe sol natural va fi de 29,399,15 metri pătrați, adică 3 hectare, la care se adaugă 12.764,47 metri pătrați peste subsol, adică aproape 1,3 hectare. În total, în jurul a 4,3 hectare de grădină urbană. 

Clădiri din fosta Carbochim, transformate în centru cultural și facilități co-working

Hala cu arcade din anii '50 (în suprafață de 600 mp) va fi astfel conservată și adusă în circuitul public, primind funcțiuni culturale: activitatea va fi coordonată în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean. De asemenea, în interiorului mall-ului vor fi amenajate o grădină japoneză și o sală de evenimente. Proiectul mai prevede și spații pentru evenimente în aer liber (amfiteatru), dar și cele mai noi concepte cinematografice la interior.

De asemenea, o altă clădire de patrimoniu industrial, ce va face obiectul unei reconversii, este cea administrativă, care va reuni atât facilități co-working, cât și spații pilot de încurajare și promovare a talentelor și a inițiativelor creative locale. 

600 de arbori noi și 100.000 de plante, în noile spații verzi

Peste 600 de arbori maturi, precum platani, tei, castani, arțari roșii, stejari piramidali, ginkgo biloba, carpeni și metasequoia, cu înălțimi ce ating chiar și 13 metri, sunt reuniți într-o pepinieră găzduită de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în cadrul Staţiunii de Cercetare Horticolă. Mica „pădure” este pregătită pentru noul parc ce se va crea în cadrul demersului de reconversie urbană a platformei Carbochim.

Concomitent, va fi păstrată și vegetația existentă în arealul industrial, dar și cea de pe malul Someșului (amenajat în cadrul proiectului), în funcție de posibilitatea recuperării, așa cum reiese din studiile dendrologice realizate. Cadrul natural creat prin noile zone verzi ce vor fi amenajate, de aproximativ 5 hectare, va fi completat cu peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni.

Reamenajarea Pieței 1 Mai, pasarele peste Someș și piste velo/pietonale 

Beneficiarul și-a asumat, prin contract, să reabiliteze/reamenajeze Piața 1 Mai și strada Porțelanului, care va avea dimensiuni de bulevard, dar și să dezvolte trasee pietonale și velo pe malul Someșului. De altfel, urmează să se construiască un pod auto și două pasarele pietonale și velo peste râul Someș.

Proiectul va fi conectat cu mai multe investiții publice viitoare: culoarul rutier de nord, trenul metropolitan și culoarul verde albastru, care cuprinde Someșul și malurile sale. Fosta fabrică Carbochim  este relocată și retehnologizată, fără perioade de inactivitate.

 

Comenteaza