Implantul în premieră mondială i-a schimbat viaţa

Implantul în premieră mondială i-a schimbat viaţa
Un băimărean în vârstă de 44 de ani a fost operat la Cluj şi a primit o proteză facială din titaniu, în premieră mondială. Bărbatul a rămas mutilat în urma unui accident de tir. Familia lui susţine că fără operaţia de reconstrucţie a feţei, viaţa bărbatului ar fi continuat să fie un coşmar.

Un bărbat dintr-un sat de lângă Târgu-Lăpuş, Maramureş, a fost proiectat prin cabina tirului pe care îl conducea şi a intrat în scheletul unui alt tir, în 2006. În urma impactului, o scândură i-a traversat faţa, iar bărbatul a rămas fără mandibula stângă şi fără pomete. Chirurgii clujeni de la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială i-au redat bărbatului de 44 de ani posibilitatea de a trăi o viaţă normală, după ce au efectuat, în premieră mondială, un implant personalizat dintr-un aliaj din titaniu.

Medicii clujeni spun că a fost o minune că bărbatul a scăpat cu viaţă în urma accidentului, mai ales că scândura a trecut la câţiva milimetri de arterele carotide şi vena jugulară - care-i puteau provoca decesul. În urma unui set de operaţii de reconstrucţie cu ţesuturi proprii, efectuate în decursul anilor, chirurgii clujeni i-au creat, în premieră mondială, un implant personalizat dintr-un aliaj de aluminiu, titaniu şi vanadiu, graţie căruia i-au reconstruit obrazul stâng. Porţiunea afectată - osul zigomatic - a fost înlocuit de acest implant, fabricat în Elveţia, în valoare de 6.000 de euro.

"Tehnologia emergentă se numeşte topire selectivă cu laser. Ea este, de fapt, o printare tridimensională a unor piese de orice fel, indiferent cât de complicate. Permite realizarea unor implanturi, proteze personalizate, care să se potrivească perfect defectului pentru care au fost create. Fiecare astfel de implant este special conceput pentru pacientul care îl va purta. Reconstruieşte oase ale craniului, oase ale etajului mijlociu al feţei, oase ale mandibulei. Premiera care s-a desfăşurat la noi în clinică şi în colectivul nostru de cercetare constă în reproducerea unui os al etajului mijlociu al feţei", a explicat Horaţiu Rotaru, chirurgul clujean care a efectuat implantul.

Traumatismul l-a lăsat pe bărbat fără nevastă şi cu o dificultate de vorbire, însă starea pacientului de după operaţie îi dă speranţe la o viaţă normală. "În urma accidentului, mi-am luat concediu şi m-am ocupat un an de zile de el. Practic, el a luat viaţa de la zero. Am avut norocul să dăm peste aşa un colectiv de oameni extraordinari şi interesaţi de ceea ce fac. Perioada de aşteptare a fost destul de mare, pentru că au fost realizate două mulaje speciale pentru el, înainte de implantul propriu-zis, pentru o adaptare perfectă la faţa fratelui meu. Înainte nici nu se putea uita în oglindă, dar acum diferenţa este majoră", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, sora pacientului, Dana Băbuţ.

Operaţia a avut loc în decembrie

"Reconstrucţia este individualizată. Această tehnică va revoluţiona reconstrucţia din două motive: foloseşte materiale care deocamdată sunt scumpe şi, pe de altă parte, reconstrucţia este fidelă. Aparenţa fiecăruia dintre noi este cu faţa, iar impactul fizic al diformităţilor din regiunea feţei sunt extrem de mari, astfel că reconstrucţiile cu astfel de implanturi personalizate pot fi de mare viitor", a explicat Grigore Băciuţ, şeful Clinicii de Chirurgie din Cluj-Napoca. 7

 

Comenteaza