Inimi cu 300 de kilometri pe oră, pe cerul Clujului FOTO/VIDEO

Inimi cu 300 de kilometri pe oră, pe cerul Clujului FOTO/VIDEO
Piloţii Hawks of Romania, la manşa avioanelor lor Extra 300, le-au desenat clujenilor inimi pe cer în cadrul mitingului aviatic de la Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca.

Hawks of Romania, formaţie de acrobaţie a Aeroclubului României, a avut o evoluţie impresionantă cu 300 de kilometri pe oră, deasupra Clujului. Cei cinci "şoimi" au efectuat exerciţii de acrobaţie ce au ţinut publicul cu sufletul la gură. De departe, pilotul Andrei Şerbu a fost vedeta spectacolului: a făcut câte nouă bucle consecutive, s-a dat peste cap, a stat în coadă preţ de câteva secunde şi apoi s-a răsucit în picaj, a zburat cu capul în jos la câţiva metri de sol. La un moment dat,  Şerbu s-a desprins de formaţiune şi a început să se învârtă în jurul colegilor săi, la un diametru de doar doi metri.

"Şoimii" le-au mulţumit clujenilor pentru prezenţă cu inimi de fum străpunse, desenate pe cer. La finalul acrobaţiilor, piloţii şi-au turat motoarele în memoria pilotului Mihai Dobre Tone.

Avioanele Extra 300L costă 250.000 de euro, ajung la o viteză de peste 300 km/h şi pot să facă o rotaţie la 400 de grade într-o secundă.

Show-ul aviatic a fost deschis de şase paraşutişti cu cu salturi cuţit, în tandem sau unul pe umerii celuilalt, de la 1.200 de metri înălţime. Un tricolor uriaş a fost adus pe pământ de unul dintre paraşutişti, fiind purtat apoi de toată formaţia prin faţa publicului spectator.

Au urmat demonstraţii cu elicoptere PUMA SOCAT, care au trecut unul pe lângă altul la o distanţă extrem de mică şi MIG-uri 21 Lancer, ale căror viteză depăşeşte de două ori viteza sunetului. Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca a executat un exerciţiu de salvare a unui alpinist rănit. Salvatorii au coborât pe frânghii din elicoper, au resuscitat victima şi au urcat-o în aparatul de zbor cu targa.

Clujenii au avut parte şi de o prezenţă surpriză. Mihai Sturzu, fost membru Hi-Q şi preşedintele Tineretului Social Democrat (TSD), care a pilotat un avion uşor YR - 5209.

La evenimentul care a celebrat 82 de ani de aviaţie civilă pe aeroportul din Cluj au participat circa 5.000 de clujeni. Cei mai bucuroşi au fost copiii. Dacă fetiţele au făcut cu mâna la avioane şi au pozat demonstraţiile, băieţii s-au decis că vor să devină piloţi şi şi-au chestionat taţii cu detalii tehnice. În acest an, părinţii nu au fost prinşi pe picior greşti, ci au fost salvaţi chiar de piloţii şi paraşutiştii profesionişti care au stat rând pe rând în spatele microfonului. Aceştia explicat cum se execută acrobaţiile, care este viteza şi cât cosumă aparatele de zbor, la ce riscuri se supun cei ce practică acest sport, au vorbit despre numele mari ale aviaţiei româneşti şi au prezentat şcolile de aviaţie şi planorism din Cluj.

Manifestările au început la ora 9 şi au durat circa două ore. Intrarea a fost liberă. CTP (fostul RATUC) a suplimentat autobuzele pe liniile 8 şi 5. Clujenii au profitat de acest lucru şi şi-au lăsat maşinile personale acasă, astfel că nu s-au mai creat blocaje în trafic asemeni anilor trecuţi.

 

Comenteaza